2025: Η εκδίκηση του Σουλτάνου

12936692_925552090898511_5451104709691609520_n

Ποια θα μπορούσε να ήταν η επιχειρησιακή δράση του F-35 στο Ελληνο-Τουρκικό θέατρο επιχειρήσεων στο Αιγαίο ?

Βρισκόμαστε στο έτος 2025, με πάνω από δύο αιώνες να έχουν περάσει από την Ελληνική Επανάσταση. Τα αποθέματα πετρελαίου μειώνονται με αποτέλεσμα πολλές χώρες της Μ.Ανατολής να βρίσκονται σε ασταθές οικονομικό περιβάλλον. Η αξία του πετρελαίου έχει πάλι ανέβει σε επίπεδα πάνω από τα 100 δολλάρια. Η ραγδαία ανάπτυξη στην σύμμαχο χώρα Κίνα καθώς και σε άλλες ασιατικές χώρες τις κάνει να «διψάνε» για ακόμη περισσότερους ενεργειακούς πόρους. Το πάλαι ποτέ Αμερικανικό όνειρο του Henry Ford για ένα αυτοκίνητο ανά οικογένεια, έχει μετουσιωθεί στο Ασιατικό όνειρο του 21 Αιώνα.

Το κέντρο της παγκόσμιας οικονομίας έχει μετατοπιστεί από την Ευρώπη στην Ασία. Η χώρα μας, μια ανάσα από τον πολυπόθητο νέο «δρόμο του Μεταξιού» προς την Ασία αποτελεί επίσης ενεργειακό κόμβο. Οι αγωγοί Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου που κατασκευάστηκαν τα προηγούμενα χρόνια και περνάνε μέσα από την καρδιά της χώρα μας, τις επιτρέπουν όχι μόνο την κάλυψη των δικών της ενεργειακών αναγκών αλλά και την μεταφορά του εγχωρίως (παρόντος και μελλοντικού) παραγόμενου πετρελαίου και φυσικού αερίου στις Γειτονικές χώρες. Τα ανακαλυφθέντα κοιτάσματα πετρελαίου αρχικά νοτίως της Κύπρου και μετέπειτα στην περιοχή μέσα στο Τρίγωνο Κρήτης-Καστελόριζο  και Αιγύπτου μπορεί από μόνα τους να μην επαρκούν για να καλύψουν την τεράστια αυτή παγκόσμια ζήτηση σε υδρογονάθρακες αλλά έχουν δυναμική να αποτελέσουν το νο1 εξαγωγικό προιον της χώρας μας τα επόμενα χρόνια. Η έκταση των κοιτασμάτων αυτών αναμένεται να έχει τέτοιο αντίκτυπο στην οικονομία μας που θα την απεγκλωβίσει από τις χρόνιες παθογένειές της και την ανάπτυξη που βασίζονταν σε δανεια και την κατανάλωση.

Η αιώνια όμως κόντρα που υπάρχει με την γειτονική χώρα στην άλλη πλευρά του Αιγαίου δεν μπορεί να επιτρέψει την υπογραφή οποιονδήποτε συμφωνιών με ξένες εταιρείες αν πρώτα δεν διασφαλιστεί η ασφάλεια και ο ακριβής καθορισμός των οικονομικών ζωνών που θα αναπτυχθούν οι υπερ-θαλάσσιες δεξαμενές άντλησης υδρογοναθράκων. Οι παρενοχλήσεις ερευνητικών πλοίων, μικρά θερμά επεισόδια και η συχνή παρουσία αντίπαλων ναυτικών δυνάμεων στις περιοχές ενδιαφέροντος εμποδίζουν τον μαρκοχρόνιο σχεδιασμό και υπονομεύουν το μέλλον την αξιοπιστία της χώρας διεθνώς ως ισχυρό γεωπολιτικό παίκτη.

Επιπρόσθετα, τα γεγονότα του Ιουνίου του 2017, ανάμεσα στις δύο χώρες και η καταστροφή του 40% του στόλου μας και των κύριων μονάδων επιφανείας κατά την επιχείρηση ανάκτησης Θαλάσσιας Κυριαρχίας και Ελέγχου στην Ανατολική Μεσόγειο και νοτίως  του Καστελόριζου, γεννάνε  την ανάγκη για ανάκτηση του χαμένου γοήτρου και κύρους. Το χτύπημα τότε από την γειτονική χώρα ήταν αιφνιδιαστικό και  εμπνευστής του σχεδίου ήταν ο τότε Α/ΓΕΑ της γείτονος. Ο τελεύταιος ηγούνταν της αποστολής COMAO κατά του ισχυρού μας ανεπτυχθέντος στολίσκου και μέσω μιας μαζικής επίθεσης κορεσμού οδήγησε στον βυθό της Μεσογείου τόσο την ναυαρχίδα του στόλου όσο και τις υπόλοιπες κύριες μονάδες επιφανείας. Τα αεροσκάφη επιφυλακής QRA όταν έφτασαν στην περιοχή ήταν ήδη αργά. Ο ίδιος ο  Α/ΓΕΑ της γειτονικής χώρας μαζί με λίγα μαχητικά αεροσκάφη παρέμειναν στην περιοχή, τραβώντας τα πυρά (για να διαφύγει το υπόλοιπο μέρος του COMAO) και εμπλεκόμενοι μέσω βολών BVR καταφεραν να κερδίσουν πολύτιμο χρόνο. Η μοιρα όμως, καθως και ένα βλήμα AIM-120C5 AMRAAM απέβησαν μοιραία για τον ίδιο.  Αν και ήταν ο Αρχηγός της Αντίπαλης Αεροπορικής Δύναμης, δεν θα έκρυβα ότι με αυτή την συνδυασμένη επιχείρηση προκάλεσε τον θαυμασμό μου. Τα διδάγματα της αποστολής αυτής διδάσκονται ακόμη και στην δικιά μας Σχολής Ικάρων.

35CD556200000578-3670470-image-a-46_1467398511736

Η δράση των F-35 σαν όπλο πρώτου πλήγματος μεγιστοποιεί τις αρετές του αεροσκάφους. Στην εικόνα 1 νεοπαραληφθέν αεροσκάφος F-35B της RAF συνοδευόμενο από 2 F-35A της USAF ενώ εισέργχονται στον Βρετανικό Εναέριο χώρο

Αυτή την φορά βρισκόμαστε στην μέση του καλοκαιριού του 2025 και η κατάληψη του ερευνητικού μας σκάφους από μέλη των μονάδων υποβρυχίων καταστροφών του αντιπάλου οδηγεί το θερμόμετρο στα ύψη στην περιοχή. Με τις ΗΠΑ απούσες λόγω της ανόδου της Κίνας και την απουσία αξιόπιστου ομιλητή στην άλλη πλευρά του Αιγαίου, το Κυβερνητικό Συμβούλιου για θέματα Εθνικής Άμυνας ζήτησε μια ενεργή αντίδραση που θα πυροδοτούσε ένα μάθημα στην άλλη πλευρά. Έτσι μετά από εισήγηση του Α/ΓΕΕΘΑ και σε ομόφωνια με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας αποφασίστηκε η διεξαγωγή αντεπιθετικών επιχειρήσεων κατά στόχων Διοίκησης και Ελέγχου βαθιά στην ενδοχώρα της γειτονικής χώρας.

Την επιχείρηση θα εκτελούσαν τα νεοπαραληφθέντα F-35 A/B τα οποία είχαν παραγγελθεί στα πλαίσια μιας αρχικής παραγγελίας 40 αεροσκαφών. Η επιλογή της έκδοσης F-35B έγινε για να αναδειχθούν οι αρετές του Αεροσκάφους στο περιβάλλον του Αιγαίου και να δημιουργηθεί μια αποκλειστική ναυτική μοίρα αποτελούμενη από 20 αεροσκάφη με προσανατολισμό το Αιγαίο. Την δεδομένη στιγμή έχουν παραληφθεί 16 F-35 A και 14 F-35B τα οποία είχαν καταστεί δύο μήνες πριν IOC.

Οι δύο τύποι αεροσκαφών θα αναπτυχθούν από δύο διαφορετικές κατευθύνσεις σε χαμηλό ύψος περνώντας το Αιγαίο και εκμεταλλευόμενα τα εγγενή χαρακτηριστικά τους STEALTH καθώς και τo clutter που δημιουργείται από την Θάλασσα (αποτέλεσμα να είναι πολύ δυσδιάκριτα στα αντίπαλα ραντάρ) θα εισέλθουν αθέατα στον εχθρικό εναέριο χώρο προσβάλλοντας το εχθρικό Πεντάγωνο,  την Βουλή, κύριες συστοιχίες ΑΑ πυραύλων, καθώς και  αεροπορικές βάσεις. Τα χτυπήματα θα είναι στην καρδιά του αντίπαλου Κέντρου Λήψης αποφάσεων.

Σκοπός είναι να προκληθεί σοκ και δέος στην ανώτατη στρατιωτική και πολιτική ηγεσία της γειτονικής χώρας, κάτι που θα πυροδοτήσει πανικό. Στόχος δεν είναι ο ολοκληρωτικός πόλεμος των δύο χωρών (ο οποίος ομως δεν μπορεί να αποκλειστεί), αλλά η συντριπτική  ήττα στο πολιτικό και ψυχολογικό πεδίο του αντιπάλου από τον πρώτο γύρο της ένοπλης αντιπαράθεσης. Έπειτα θα είναι πιο δεκτικός στις λογικές μας απαιτήσεις για διαχείριση των υδρογοναθράκων της ΑΟΖ μας. Επίσης το χτύπημα αυτό θα εκμηδενίσει την όποια μελλοντική παρενόχληση των ερευνητικών μας σκαφών στην Ανατολική Μεσόγειο και θα σταθεροποιήσει την θέση το διεθνές κύρος της χώρας.

Ώρα 00:05 πμ: Έναρξη Επιχειρήσεων 

35DC4A8E00000578-3670470-image-m-69_1467400282244

Πετωντας σε χαμηλό ύψος στο Αιγαίο, μικρά σμήνη F-35 μπορούν εκμεταλλευόμενα την ιδιαίτερη γεωμορφία των νησιών των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσεων να διεξάγουν επιχειρήσεις αθέατα στo Αιγαίο

Την εντολή εναρξης της επιχείρησης με την κωδική ονομασία «Τσουνάμι του Αιγαίου», έδωσε ο Ανώτατος Άρχοντας της χώρας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Καθώς ήταν η πρώτη φορά που δοκιμάζαμε τα F-35 σε πραγματικές επιχειρήσεις, ένα κλίμα ενθουσιασμού αλλά και μετριασμένου φόβου διακατείχε την αίθουσα.

Οι στόχοι των αεροσκαφών ήταν ένα μίγμα πολιτικών και στρατιωτικών, η προσβολή  των οποίων θα εξάλειφαν την δυνατότητα του αντιπάλου για περαιτέρω διεκδίκηση της ΑΟΖ στη Μεσόγειο. Στη λίστα περιλαμβάνονταν μια κύρια αεροπορική βάση μέσω της οποίας τα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα και αεροσκάφη του αντιπάλου έλεγχαν ολοκληρο το Αιγαίο ενώ η εγκατεστημένη αντιπυραυλική ασπίδα ήταν ενας τοπικός πολλαπλασιαστής για τον αντίπαλο.

Τα πρώτα αεροσκάφη F-35 B και F-35 A απογειώθηκαν γύρω στις 00:05 Ώρα Ελλάδος. Δύο μικρά COMAO πακέτα αεροσκαφών θα συνέδραμαν τις δύο κύριες επιθετικές αποστολές βομβαρδισμού. Το πρώτο πακέτο αεροσκαφών θα εφορμούσε από περιοχή νοτίως της Κρήτης και θα είχε κυρίως στόχο την καταστροφή των ιπταμενων μέσων AEW & C του αντιπάλου καθώς και κυριων μονάδων διυλιστηρίων, ενώ το δεύτερο εκμεταλλευόμενο το γεωγραφικό ανάγλυφο των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων θα εισέρχονταν στον εχθρικό εναέριο χώρο για την καταστροφή της κύριας αεροπορικής βάσης οπου ήταν συγκεντρωμένα η πλειάδα των ανθυποβρυχιακών μέσων του αντιπάλου.

Οι κύριοι στόχοι της επιχείρησης ήταν:

-Αεροπορική Βάση Σκύρου

-Αεροπορική Βάση Ελευσίνας

-Πεντάγωνο

-Ελληνική Βουλή

-Σταθμοι ραντάρ Εγκαιρης προειδοποίησης  σε Ρόδο, Κω, Σαμο και Κρήτη

-ΑΣΕΠΕ

Παρόλο που το Τουρκικό Γενικό Επιτελείο επιθυμούσε την διεξαγωγή της επιχείρησης αργότερα στις 2-3 μετά τα μεσάνυχτα, επικοινωνιακοί λόγοι επέβαλλαν την εκτέλεση της στις 00:05 τα ξημερώματα. Ο λόγος ήταν η κάλυψη τηλεοπτικα του γεγονότος από ομάδα των Τουρκικών Μέσων Ενημέρωσης. Η αναμετάδοση των εικόνων στα Ευρωπαικά Μέσα Ενημέρωσης καθώς και στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού θα έδειχνε την αδύναμη θέση της Ελληνικής Πλευράς. Συγκεντρωτικά, ο ψυχολογικός αντίκτυπος που θα είχε η μετάδοση των εικόνων των ζημιών που θα προκαλούνταν σε συνδυασμό με την είδηση ότι η Τουρκική Αεροπορία εκτέλεσε αθέατη τον βομβαρδισμό ήταν από μονα τους ένα πολύ δυνατό ψυχολογικό σοκ που θα εθετε την Ελληνική Πλευρά σε αστάθεια.

Παρακολουθήστε την πορεία των επιχειρήσεων εκεινη την Νύχτα. Τα γεγονότα τα εξιστορεί Τούρκος Επιτελάρχης. (Πατήστε άνοιγμα εικόνας σε νέα καρτέλα για περισσότερες λεπτομέρειες ανά εικόνα)

Ώρα 00:05 τοπική, 22:05 EST

Battle Order

Πυρήνας της ομάδας μαχης ήταν το νέο αεροπλανοφόρο του Τουρκικού Ναυτικού πάνω στο οποίο επέβαιναν 14 αεροσκάφη F-35 B καθώς και 4 ελικόπτερα ASW S-70. Την ομάδα μάχης αεροπλανοφόρου συνόδευαν επίσης 2 κορβέτες Milgem στο εμπρόσθιο και όπισθεν τμήμα του γρκουπ, 1 Φρεγάτα ΜΕΚΟ 200 TN Track IIB (η μοναδική που επέζησε από τα γεγονότα του 2017) καθώς και  2 εκσυγχρονισμένες φρεγάτες Perry στα πλαινά. Οι 3 συνολικά φρεγάτες παρείχαν προστασία έναντι απειλών αέρος σε συνδυασμό με αεροσκάφη CAP F-35B.

1.png

Τι προηγούμενες μέρες ένα Ελληνικό Υποβρύχιο Παπανικολής είχε ανιχνευθεί να παρακολουθεί από κοντά την ναυτική ομάδα μάχης. Όπως αποδείχθηκε μετά την επιχείρηση από δημοσιεύματα στον Ελληνικό Τύπο, 2 υποβρύχια U-214 παρακολουθούσαν από ασφαλή απόσταση την πορεία της μικρής Τουρκικής Αρμάδας.

ΕΜΒ 145 ΑΕW range

Η Ελληνική Πλευρά είχε αναπτύξει σε μονιμη βάση ένα αεροσκάφος Εγκαιρής Προειδοποίησης EMB-145 Erieye. Εκείνες τις μέρες βρισκόνταν σε πορτοκαλί συναγερμό αναμένοντας κάποια κίνηση μας. Η εμβέλεια του αεροσκάφους αυτού έφτανε μέχρι και τις ακτές της Λιβύης. Η απόσταση αποκάλυψης για έναν στόχο με πολύ χαμηλό RCS όπως το F-35 θα δοκιμαζόνταν. Επιπλέον πολλά Ελληνικά Μαχητικά σε ρόλο CAP ήταν εφοδιασμένα με το ΕΟ/IR SNIPER XR της LM με το οποίο ευελπιστούσαν να ανακαλύψουν εισερχόμενα F-35 …

F-16 AESA

Στο Νότιο Αιγαίο η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία είχε επίσης αναπτύξει εκσυγχρονισμένα Αεροσκάφη F-16 με ραντάρ APG-83 AESA SABR. Το τελευταίο σχεδόν διπλασίαζε την εμβέλεια του APG-68 V9, φθάνοντας τα 100 ναυτικά μίλια μέγιστη εμβέλεια (!). Η τεχνολογία AESA θα δοκιμάζονταν επίσης τα επόμενα λεπτά

F-35 takeoff

Η πορεία των F-35 διαχωρίστηκε σε δύο κύρες κατευθύνσεις με την μια να περνά μέσα από την Πελλοπόνησο ενώ τη δεύτερη πάνω από την Κρήτη. Στόχος της δεύτερης ομάδας Αεροσκαφών είναι και το ΑΣΕΠΕ Erieye το οποίο προστατεύουν 4 μαχητικά αεροσκάφη σε κατάσταση EMCON…

radar TR AEW.png

Χαρις στο Radar TRS-22XX στην περιοχή Datca οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις είχαν άριστη εικόνα της εναέριας κατάστασης στο Νότιο Αιγαίο. Μεσω Δορυφορικών Επικοινωνιών η «εικόνα» αυτή έφθανε και στο αεροπλανοφόρο Anadolu

AN-TPS 43 F

Τα αεροσκάφη F-35 JSF που απογειώθηκαν από την αεροπορική βάση Dalaman αναγνωρίσθηκαν άμεσα από το μεγάλης εμβέλειας ραντάρ 3-D S- Zώνης AN/TPS 43F στο Παραδείσιον στην Ρόδο. Κατι τέτοιο όμως δεν ήταν εφικτό από τα ραντάρ MPDR-90 σε Κω και Ρόδο

sdb II.png

Φυσικά τα Τουρκικά μαχητικά μετά την ανίχνευσή τους εξαπέλυσαν πλήγμα κατά των θέσεων των Ελληνικών ραντάρ AEW σε  Κω, Ρόδο και μετέπειτα στην Σάμο. Χάρις στις μικρές διαστάσεις των βομβών SDB II και την μεγαλύτερη ισχύ χάρις στην μίξη με τα οποία ήταν εξοπλισμένα, το κάθε JSF μετέφερε 8 τέτοιες κατευθυνόμενες βόμβες με αποτέλεσμα να μπορεί να πλήξει πολλούς στόχους (2-4 ανάλογα την «σκληρότητα» του στόχου)

573raytheon-sdb-ii-pic-1

Η δυνατότητα μεταφοράς 8 βομβών SDB II του F-35A/B του δίνει δυνατότητες προσβολής διαφορετικών στόχων κατω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες. Ο τριπλός ερευνητής της SDB II αποτελείται από τερματική καθοδήγηση λέιζερ, δέκτη GPS/INS και χιλιοστομετρικό ραντάρ MMW. Σε ολα αυτά προστίθεται και η δυνατητα ενδιάμεσης καθοδήγησης μέσω ζεύξης δεδομένων από το αεροσκάφος φορέα..

 

SDB II hit

Τα πλήγματα ήταν επιτυχή χάρις στην ακρίβεια και την κατεστρεπτικότητα της βόμβας SDB II η οποία έχει εμβέλεια τα 60 ναυτικά μίλια για σταθερούς στόχους και τα 40 nm για κινούμενους. Αποτελεί έτσι ένα ικανότατο όπλο πλήγματος για αποστολές χερσαίας προσβολής

aim-120D against sdb ii

Τα Ελληνικά Μαχητικά F-16 εκσυγχρονισμένα με το Ραντάρ APG-83 SABR προσπάθησαν να εμπλέξουν ακόμη και τις βόμβες SDB II χωρίς μεγάλη επιτυχία. Επίσης παρόλο που στιγμιαία αποκαλυφθηκαν τα τουρκικά F-35 (παρατηρήστε την εκτιμώμενη θέση μετά από 17 δευτερόλεπτα από τότε που χάθηκε το στίγμα) μετά από λίγα δευτερόλεπτα προσβλήθηκε ο σταθμός ραντάρ στην Κω με αποτέλεσμα να χάθει το στίγμα τους οδηγώντας τις βολές BVR  που εξαπολύθηκαν κατά αυτών να αποτύχουν.

f-16 down greek

Στην ανταλλαγή BVR βολών τα Ελληνικά F-16 δεν ήταν τόσο τυχερά. 8 πυραυλοι AIM-120D Κατεύθυνονταν προς το μέρος τους. 3 από τα 4 αεροσκάφη F-16 BLK 52 CCIP του πακέτου CAP καταστράφηκαν.

f-35 against F-16 Crete

Τα αποτελέσματα ήταν παρόμοια και στην περιοχή νότια της Κρήτης παρόλη την παρουσία του ραντάρ ΑΝ/TPS 43 F που τα είχε εντοπίσει σε απόσταση 35-40 nm. Τα τουρκικά F-35 ανταλλάσοντας δεδομένα το ένα με το άλλο και αλλάζοντας συνεχώς υψόμετρο (ο νο1 έδινε εικόνα ενώ οι υπόλοιποι πετούσαν σε χαμηλότερο ύψος) κατάφεραν να εκτελέσουν επιτυχημένες βολές BVR και ταυτόχρονα  λίγα λεπτά αργότερα να καταστρέψουν το ραντάρ στην Παλαιόχωρα με τις κατευθυνόμενες βόμβες GBU-32 JDAM.

emb145 Anadolu.png

10 λεπτά από την έναρξη των εχθροπραξιών και η σύνθεση της Τουρκικής Ομάδας Μάχης Anadolu αποτυπώνεται στο ραντάρ του EMB 145 AEW το οποίο έλαβε την κατάλληλη θέση και υψόμετρο. Το Ελληνικό Α/ΓΕΕΘΑ διατάζει τα δύο Ελληνικά υποβρύχια να προβούν σε επίθεση (!). Γύρω από το Τουρκικό Αεροπλανοφόρο πετάνε σε μη ακριβή θέση 2 Τουρκικά ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα           S-70B-28 ενώ άλλα δύο τίθενται σε ετοιμότητα.

f-16-north-sector-clear

Καθώς οι βολές BVR συνεχίζονταν και το τελευταίο εκσυγχρονισμένο Ελληνικό CCIP F-16 καταστράφηκε. Η γενικότερη αναλογία ήταν η εκτόξευση 3-4 πυραύλων Amraam AIM-120D ανα εχθρικό αεροσκάφος. Η προσπάθεια τα αεροσκάφη αυτά να έρθουν πιο κοντά ή να εκτοξεύσουν ευκαιριακά τους δικούς τους Amraam σε περίπτωση που ανιχνεύσουν για λίγα δευτερόλεπτα (όταν ανοίγουν οι καταπέλτες των F-35 JSF δεν φαίνεται να αποδίδει. Παρόλο που έγιναν μερικές βολές προς τα Τουρκικά F-35, αυτές δείχνουν να απέτυχαν καθώς τα Ελληνικά αεροσκάφη χάσαν στο στίγμα των Τουρκικών Βομβαρδιστικών με αποτέλεσμα  τα δεδομένα τροχιάς των εισερχόμενων Ελληνικών Amraam να μην ανανεώνονται κατά την προσέγγιση προς τον στόχο

f-16-m-shot-down-f-35

Παρόλο που 2 Ελληνικά Αεροσκάφη F-16 Καταρρίφθηκαν στην Κρήτη, πρόλαβαν να εκτελέσουν βολές BOL (Bearing Only) κατά 3 αεροσκαφών F-35 με βάση τα δεδομένα που πήραν από το ραντάρ στην Παλαιόχωρα μέσω του Link 16. Η πρώτη κατάρριψη F-35 ηταν γεγονός. Το πακέτο που συμμετείχαν τα αεροσκάφη προσπαθούσε πετώντας σε χαμηλό ύψος (1000 πόδια πριν εκτελέσει την βολή με βόμβες GBU-32 JDAM) να αποφύγει τον εντοπισμό. Η στρατηγική θέση όμως του ραντάρ AN/TPS 43F στην Παλαιοχώρα εκμηδένιζε τους νεκρούς τομείς. Επίσης τα ραντάρ χαμηλότερης συχνότητας έχουν μεγαλύτερη αντοχή στο clutter από τις ανακλάσεις στην Θάλασσα απ’ότι τα ραντάρ που λειτουργούν στην X ζώνη συχνοτήτων (όπως τα ραντάρ των μαχητικών F-35 και F-16). Μετα από λίγα δευτερόλετα ένα δεύτερο F-35 επλήγη επιτυχώς. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα άλλο ένα κατεστράφη από πύραυλο AMRAAM. Το μοναδικό από τα 3 αεροσκάφη F-35B τράπηκε σε φυγη (δευτερεύων στόχος τους ήταν ευκαιριακά μέσω του συστήματος EOTS να ανιχνεύσουν το ραντάρ μεγάλης εμβέλειας 64N6 BIG BIRD C των συστημάτων S-300. To τελευταίο ενεργοποιήθηκε μόλις ο σταθμός ραντάρ στην Παλαιόχωρα καταστράφηκε από 4 βόμβες GBU-32 JDAM

-Με βάση τα τελευταία στοιχεία από την προσβολή του ραντάρ στόχου στην Παλαιόχωρα, όταν το εναπομείναν αεροσκάφος F-35B έστρεψε τα πλαινά του νώτα και τράπηκε προς φυγή, αυτό το γεγονός οδήγησε το ατρακτίδιο SNIPER XR να το εντοπίσει σε σχεδόν διπλάσια απόσταση στα 86 nm από ήταν η απόσταση αποκάλυψης όταν ερχόνταν μετωπικά. Αλλο ένα Ελληνικό μαχητικό το ανίχνευσε σε απόσταση 46 nm

00:16:12 – amContact: Multirole #75 has been classified as: F-35B Lightning II – Determined as: Hostile (Classification by: AN/AAQ-33 Sniper XR Pod [FLIR + LRMTS, 40k ft] [Sensor: AN/AAQ-33 Sniper XR [FLIR, Air-to-Air Tracking]] at 46,8 nm)

00:16:12 –  Contact: BOGEY #75 has been type-classified as: Multirole (Classification by: AN/AAQ-33 Sniper XR Pod [FLIR + LRMTS, 40k ft] [Sensor: AN/AAQ-33 Sniper XR [FLIR, Air-to-Air Tracking]] at Estimated 86 nm)

-Επιπλέον το ραντάρ AN/TPS-43F Site χρειάστηκε να δεχτεί πολλαπλά πλήγματα από 4 βόμβες JDAM για να καταστραφεί πλήρως. Συνολικά 2 JDAM αστόχησαν (μερικώς ή πλήρως). Η μια από αυτές είχε πλήρη δυσλειτουργία.Άλλη μια μάλιστα από αυτές αν και έχασε τον στόχο κατά 28 πόδια περίπου προκάλεσε μέτρια καταστροφή λόγω των θραυσμάτων πολεμικής κεφαλής της βόμβας 1000 λιβρών GBU 32 V2 JDAM.

00:16:03 am – Palaiochora AN/TPS-43F Site has been destroyed!
00:16:03 am – Palaiochora AN/TPS-43F Site damage report: AN/TPS-43F has suffered additional light damage.
00:16:03 am – Palaiochora AN/TPS-43F Site damage report: AN/TPS-43F has suffered additional heavy damage.
00:16:03 am – Palaiochora AN/TPS-43F Site has suffered blast damage: 248 DPs
00:16:03 am – Palaiochora AN/TPS-43F Site damage report: AN/TPS-43F has suffered additional damage!
00:16:03 am – Palaiochora AN/TPS-43F Site damage report: AN/TPS-43F has been moderately damaged.
00:16:03 am – Palaiochora AN/TPS-43F Site has suffered fragmentation damage: 218,1 DPs
00:16:03 am – Weapon: GBU-32(V)2/B JDAM [Mk83] #2241 missed Palaiochora AN/TPS-43F Site by 28ft

Οι μόλις δύο βόμβες JDAM που μπορεί να μεταφέρει το F-35 μπορεί να είναι ικανές να του επιτρέψουν να εκτελέσει αποστολές κατά ελαφρά θωρακισμένων στόχων αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι επαρκής για την προσβολή δυσπρόσιτων και καλά προστατευμένων στόχων όπως στρατιωτικές εγκαταστάσεις ραντάρ. Σε αντίθεση με τα αεροσκάφη που απογειώθηκαν από την αεροπορική βάση Dalaman τα περισσότερα αεροσκάφη που απογειώθηκαν από το αεροπλανοφόρο Anadolu ήταν εφοδιασμένα με βόμβες GBU-32 JDAM (2 εσωτερικά) ή κατευθυνόμενες βόμβες λέιζερ GBU-12D Paveway II (2 εσωτερικά).

Το εναπομείνων αεροσκάφος F-35B του αρχικού σμήνους 3 αεροσκαφών που είχε στοχο το ραντάρ της Παλαιόχωρας διατάχθηκε να επιστρέψει πίσω εγκαταλείποντας την δευτερεύουσα αποστολή προσβολής του ραντάρ μεγάλης εμβέλειας BIG BIRD του συστήματος S-300 PMU-1.

Πλέον ο μοναδικός στόχος των αεροσκαφών F-35B ήταν η πρωτεύουσα του Ελληνικού Κράτους. Αντίστοιχα τα αεροσκάφη F-35A ενώ κατέστρεψαν πλήρως τους σταθμούς ραντάρ της ΠΑ στα νησιά των Δωδεκανήσων κατευθύνονται προς την αεροπορική βάση της Σκύρου.

Όσο η ώρα περνούσε οι πιλότοι των Ελληνικών Αεροσκαφών γινόνταν όλο και πιο νευρικοί. Η ανίχνευση των F-35B όμως στην περιοχή της Παλαιόχωρας οδήγησε τους ελεγκτές αέρος που διαχειρίζονταν την αεράμυνα του Αιγαίου να αξιοποιήσουν βέλτιστα τα εκσυγχρονισμένα αεροσκάφη F-16 που ήταν εφοδιασμένα με το ατρακτίδιο EO/IR Sniper XR. Ετσι διαμοίραζαν πληροφορίες στα υπόλοιπα παλαιότερα αεροσκάφη F-16 και Mirage 2000-5 Mk2 τα οποία πετούσαν στα τυφλά καθώς δεν μπορούσαν να εντοπίσουν σε ικανή απόσταση τα Stealth Τουρκικά Μαχητικά αεροσκάφη.

f-35-aegean-north-against-sniper-xr

Υπο την ασφάλεια της τεχνολογίας Stealth κάποια F-35 αποφάσισαν να κάνουν ένα δεύτερο πέρασμα από τον σταθμό ραντάρ MPDR-90 στην Σαμο για να ολοκληρώσουν το έργο τους. Το τελευταίο μόλις αντιλήφθηκε την παρουσία τους έπαψε να εκπέμπει ενώ κάποιες βολές AMRAAM κατέρριψαν (!) ισάριθμες βόμβες SDB II που κατευθύνονταν προς αυτό. Οι πιλότοι των Τουρκικών μαχητικών υπερεκτιμώντας τις επιδόσεις τους δεν κατάλαβαν ότι εντοπίστηκαν από 2 Ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 BLK 52 M εφοδιασμένα με το Ατρακτίδιο SNIPER XR. Το τελευταίο τα εντόπισε σε απόσταση 86 Nm βλέποντας την θερμότητα που έβγαζε ο θηριώδης κινητήρας Pratt & Witney F135 στο οπίσθιο μέρος της ατράκτου τους . Οι μετέπειτα βολές BVR δεν βρήκαν το στόχο τους, δημιουργησαν όμως νευρικότητα στους πιλότους των F-35A

emb-145-attack

Ενας Τούρκος πιλότος προσπαθώντας να πιέσει την Ελληνική πλευρά εκτέλεσε ευκαιριακή BVR βολή κατά του ΑΣΕΠΕ EMB-145H Erieye. H βολή αυτή απέτυχε τόσο χάρις στην ικανότητα ελιγμών του αεροσκάφους όσο και στο ότι έγινε από σχεδόν μέγιστη απόσταση

00:46:21 μμ – Contact MISSILE #112 has been lost.
00:46:21 μμ – Weapon: AIM-120D AMRAAM P3I.4 #2263 is attacking EMB-145H AEWC with a base PH of 95%. PH adjusted for distance: 61%. PH adjusted for actual target speed (332 kts): 60,61483%. EMB-145H AEWC has nominal agility: 1. Agility adjusted for proficiency (Regular): 0,8. Aircraft has a weight fraction of 0,14 – Agility adjusted to 0,73. Agility adjusted for forward-oblique impact effect: 0,5. Final agility modifier: -5%. Final PH: 56%. Result: 84 – MISS

rtb-f-35

Παρόλο που γενικά η εμβέλεια του F-35A είναι επαρκής για το Αιγαίο, οι συνεχείς εμπλοκές BVR, η πτήση σε χαμηλό ύψος καθώς και το οπλικό φορτίο οδήγησε το Group2161 που αποτελούνταν από 3 F-35A να επιστρέψει πίσω στην αεροπορική βάση Dalaman καθώς θα ήταν παρακινδυνευμένο να συνεχίσει την αποστολή του λόγω έλλειψης καυσίμων(!) . Η επιστροφή στην αεροπορική βάση Cigli απέναντι απο την Χίο απορριφθηκε καθώς οι Έλληνες πιθανόν να ανταπέδιδαν τις επόμενες ώρες με εκτόξευση πυραύλων Atacms

gbu-53-against-skyros

Οι πρώτες βόμβες κατά στόχων στην Σκύρο αφέθηκαν από τα F-35. Η δε γωνία άφεσης προς τον στόχο ήταν τέτοια που το ραντάρ των Patriot δεν μπορούσε να τα εμπλέξει λόγω των 120 μοιρών του εμπρόσθιου τομέα σάρωσης (!)

intercept-skyros

Μόλις οι πρώτες βόμβες αφέθηκαν από τα F-35, 4 αεροσκάφη αναχαίτισης που βρίσκονταν σε readiness σηκώθηκαν για να εμπλέξουν τα Τουρκικά Αεροσκάφη F-35. Για πολλοστή φορά το ραντάρ AN/TPS-43F,  παρόλα τα χρόνια του φαίνεται πως καταφέρνει να ανιχνεύσει το F-35 σε οριακά ικανή απόσταση ώστε τα αεροσκάφη αναχαίτισης να προλάβουν να αντιμετωπίσουν τα εισερχομενα βομβαρδιστικά . Από τις πολλαπλές εκτοξεύσεις AMRAAM, 3 από τα 12 αεροσκάφη F-35A καταρρίπτονται. Παρόλο που στο τέλος ο σταθμός ραντάρ εδάφους AN/TPS 43F καταστράφηκε,  έδωσε επαρκή χρόνο αντίδρασης στα αεροσκάφη αναχαίτισης επιφυλακής QRA να εκτελέσουν απότομα pop-up μόλις απογειώθηκαν (οντως ανεντόπιστα από τα F-35 προηγουμένως) και να εκτελέσουν βολή BVR κατά την φάση που τα αεροσκάφη F-35 τελείωναν τα καύσιμα τους και άφηναν το φονικό τους φορτίο των δεκάδων βομβών SDB II(!). Μαζί όμως με το AN/TPS-43 F καταστράφηκε και το ραντάρ AN/MPQ-53 των Patriot καθιστώντας έτσι την αεροπορική βάση της Σκύρου χωρίς μακρού βεληνεκούς αεράμυνα και χωρίς επαρκή επίγνωση της αεροπορικής κατάστασης με δικά της μέσα

 

00:57:25 μμ – Contact MISSILE #126 has been lost.
00:57:25 μμ – Weapon: AIM-120D AMRAAM P3I.4 #2325 is attacking Starscream #8 (F-35A Lightning II) with a base PH of 95%. PH adjusted for actual target speed (700 kts): 95%. Starscream #8 has nominal agility: 4,5. Agility adjusted for proficiency (Regular): 3,6. Aircraft has a weight fraction of 0,12 – Agility adjusted to 3,34. Agility adjusted for rear-oblique impact effect: 2,8. Final agility modifier: -28%. Final PH: 67%. Result: 57 – HIT
00:57:25 μμ – Decoy (Generic Chaff Salvo [5x Cartridges]; Tech: N/A) from Starscream #8 is attempting to seduce sensor: Active Radar Seeker (Tech: Early 2010s)(Guiding weapon: AIM-120D AMRAAM P3I.4 #2325). Final probability: 10%. Result: 82 – FAILURE
00:57:23 μμ – Contact MISSILE #129 has been lost.
00:57:23 μμ – Weapon: AIM-120D AMRAAM P3I.4 #2327 is attacking GBU-53/B SDB-II #2308 with a base PH of 95%. Target signature modifier: -15%. Final PH: 80%. Result: 80 – HIT
00:57:21 μμ – Contact MISSILE #128 has been lost.
10:57:21 μμ – Weapon: AIM-120D AMRAAM P3I.4 #2328 is attacking GBU-53/B SDB-II #2313 with a base PH of 95%. Target signature modifier: -15%. Final PH: 80%. Result: 13 – HIT
00:57:20 μμ – Starscream #7 (F-35A Lightning II) has been destroyed!
00:57:20 μμ – Contact MISSILE #127 has been lost.
00:57:20 μμ – Weapon: AIM-120D AMRAAM P3I.4 #2321 is attacking Starscream #7 (F-35A Lightning II) with a base PH of 95%. PH adjusted for actual target speed (741 kts): 95%. Starscream #7 has nominal agility: 4,5. Agility adjusted for proficiency (Regular): 3,6. Aircraft has a weight fraction of 0,11 – Agility adjusted to 3,36. Agility adjusted for tail-on impact effect: 1,7. Final agility modifier: -17%. Final PH: 78%. Result: 49 – HIT
00:57:20 μμ – Decoy (Generic Chaff Salvo [5x Cartridges]; Tech: N/A) from Starscream #7 is attempting to seduce sensor: Active Radar Seeker (Tech: Early 2010s)(Guiding weapon: AIM-120D AMRAAM P3I.4 #2321). Final probability: 10%. Result: 26 – FAILURE00:56:59 μμ – Weapon: AIM-120D AMRAAM P3I.4 #2307 is attacking Starscream #6 (F-35A Lightning II) with a base PH of 95%. PH adjusted for actual target speed (697 kts): 95%. Starscream #6 has nominal agility: 4,5. Agility adjusted for proficiency (Regular): 3,6. Aircraft has a weight fraction of 0,11 – Agility adjusted to 3,36. Agility adjusted for rear-oblique impact effect: 2,9. Final agility modifier: -29%. Final PH: 66%. Result: 27 – HIT
00:56:59 μμ – Decoy (Generic Chaff Salvo [5x Cartridges]; Tech: N/A) from Starscream #6 is attempting to seduce sensor: Active Radar Seeker (Tech: Early 2010s)(Guiding weapon: AIM-120D AMRAAM P3I.4 #2307). Final probability: 10%. Result: 56 – FAILURE
00:56:58 μμ – New contact! Designated BOGEY #146 – Detected by AIM-120D AMRAAM P3I.4 #2306 [Sensors: Active Radar Seeker] at 151deg – 1,7nm
00:56:56 μμ – Weapon: AIM-120D AMRAAM P3I.4 #2321 has only one alternative target to be redirected to: F-35A Lightning II #11500:55:59 μμ – Alepou #1 (F-16CM Blk 52 Falcon) departed Skyros AB.
00:55:59 μμ – Alepou #4 (F-16CM Blk 52 Falcon) departed Skyros AB.
00:55:59 μμ – Aris #4 (F-4E Phantom II) departed Andravida AB.
00:55:59 μμ – Aris #3 (F-4E Phantom II) departed Andravida AB.
00:55:58 μμ – Weapon: AIM-120C-7 AMRAAM P3I.3 #2300 has run out of energy… self-destructing
00:55:54 μμ – New contact! Designated MISSILE #127 – Detected by Skiros AN/TPS-43F Site [Sensors: AN/TPS-43F] at 176deg – 38,9nm
00:55:54 μμ – New contact! Designated BOGEY #126 – Detected by Skiros AN/TPS-43F Site [Sensors: AN/TPS-43F] at 173deg – 30,8nm
00:55:54 μμ – New contact! Designated BOGEY #125 – Detected by Skiros AN/TPS-43F Site [Sensors: AN/TPS-43F] at 175deg – 31,3nm
00:55:54 μμ – New contact! Designated BOGEY #124 – Detected by Skiros AN/TPS-43F Site [Sensors: AN/TPS-43F] at 173deg – 31nm

Παρόλο που εκτοξεύτηκαν πάνω από 25 βόμβες GBU-53 SDB-II κατά της αεροπορικής βάσης της Σκύρου ελάχιστες από αυτές κατάφεραν να βρουν τον στόχο τους τόσο λόγο των αντιαεροπορικών μικρής εμβέλειας Skyguard και Crotale όσο και λόγω της αναχαίτισης τους από αεροσκάφη F-16 της Ελληνικής ΠΑ. Έτσι περα από την καταστροφή του AN/TPS 43F και ενός πύργου Ελέγχου τα υπόλοιπα κτίρια και οι Πύργοι ελέγχου υπέστησαν  ελαφρές έως μέτριες ζημιές. Η χαμηλή ταχύτητα ανεμοπορίας της SDB-II επέτρεψε  την καταστροφή τους ακόμη και από βολές πυροβόλων M61A1 Vulcan των ευελικτων ελληνικών F-16.

00:59:56 μμ – Contact MISSILE #146 has been lost.
00:59:56 μμ – Weapon: AIM-120C-7 AMRAAM P3I.3 #2364 is attacking GBU-53/B SDB-II #2348 with a base PH of 95%. Target signature modifier: -15%. Final PH: 80%. Result: 30 – HIT
00:59:56 μμ – New contact! Designated MISSILE #147 – Detected by Zulu #7 (F-35B Lightning II) [Sensors: AN/AAQ-37 EO-DAS] at 217deg – 3,7nm
00:59:55 μμ – Contact MISSILE #145 has been lost.
00:59:55 μμ – Weapon: AIM-120C-7 AMRAAM P3I.3 #2363 is attacking GBU-53/B SDB-II #2349 with a base PH of 95%. Target signature modifier: -15%. Final PH: 80%. Result: 67 – HIT
00:59:53 μμ – Contact MISSILE #143 has been lost.
00:59:53 μμ – Weapon: AIM-120C-7 AMRAAM P3I.3 #2362 is attacking GBU-53/B SDB-II #2341 with a base PH of 95%. Target signature modifier: -15%. Final PH: 80%. Result: 89 – MISS
10:59:52 μμ – Contact MISSILE #144 has been lost.
10:59:52 μμ – Weapon: AIM-120C-7 AMRAAM P3I.3 #2361 is attacking GBU-53/B SDB-II #2343 with a base PH of 95%. Target signature modifier: -15%. Final PH: 80%. Result: 57 – HIT
00:59:48 μμ – Contact MISSILE #142 has been lost.
00:59:48 μμ – Weapon: AIM-120C-7 AMRAAM P3I.3 #2359 is attacking GBU-53/B SDB-II #2342 with a base PH of 95%. Target signature modifier: -15%. Final PH: 80%. Result: 37 – HIT
00:59:47 μμ – Contact MISSILE #141 has been lost.
00:59:47 μμ – Weapon: AIM-120C-7 AMRAAM P3I.3 #2358 is attacking GBU-53/B SDB-II #2344 with a base PH of 95%. Target signature modifier: -15%. Final PH: 80%. Result: 97 – MISS
00:59:29 μμ – Gun (20mm/85 M61A1 Vulcan Burst [100 rnds]) is attacking GBU-53/B SDB-II #2332 with a base-Ph of 70%. Base-Ph adjusted for distance: 70%. Target speed modifier: -1%. Target size modifier: -21%. Final Ph: 48%. Result: 45 – HIT
00:59:11 μμ – Gun (20mm/85 M61A1 Vulcan Burst [100 rnds]) is attacking GBU-53/B SDB-II #2331 with a base-Ph of 70%. Base-Ph adjusted for distance: 59,4%. Target speed modifier: -1%. Target size modifier: -21%. Final Ph: 37%. Result: 22 – HIT
00:59:00 μμ – Zulu #12 (F-35B Lightning II) cannot engage ground targets because the cloud cover is too low. There will not be enough altitude clearance to deploy weapon.
00:58:59 μμ – Gun (20mm/85 M61A1 Vulcan Burst [100 rnds]) is attacking GBU-53/B SDB-II #2318 with a base-Ph of 70%. Base-Ph adjusted for distance: 70%. Target speed modifier: -1%. Target size modifier: -21%. Final Ph: 48%. Result: 59 – MISS
00:58:45 μμ – Contact MISSILE #140 has been lost.
00:58:45 μμ – Weapon: AIM-9X Sidewinder #2360 is attacking GBU-53/B SDB-II #2324 with a base PH of 95%. Target signature modifier: -15%. Final PH: 80%. Result: 64 – HIT
00:58:39 μμ – Contact MISSILE #139 has been lost.
00:58:39 μμ – Weapon: AIM-9X Sidewinder #2357 is attacking GBU-53/B SDB-II #2322 with a base PH of 95%. Final PH: 95%. Result: 95 – HIT

O τελικός και τελευταίος στόχος παρέμενε η Ελληνική Βουλη και το Πεντάγωνο (!).

H ύπαρξη όμως αεροσκαφών F-16 εφοδιασμένων με το ατρακτίδιο SNIPER XR σε συνδυασμό με την ύπαρξη επιγειων ραντάρ S Ζωνης στην πρωτεύουσα των Αθηνών έκανε πολλούς να δοκιμάσουν τις ικανότητές τους. Η ύπαρξη 3 συστημάτων Patriot PAC-3 τα οποία λάμβαναν εικόνα από το ενοποιημένο δίκτυο IADS της ΠΑ (κατι που συνέβαινε εν μέρει με τις συστοιχίες S-300 οι οποίες είχαν αισθητά μεγαλύτερο χρόνο αντίδρασης) έθεσε σε κίνδυνο ολόκληρη την αποστολή

athens-under-attack

Η πόλη των Αθηνών θα δοκιμάζονταν εκείνη την Νύχτα. Αν και τα F-35 ανιχνεύθηκαν αυτό δεν τα απέτρεψε να εξαπολύσουν το φονικό τους φορτίο. Το μόνο που τα χώριζε ήταν το Αντιαεροπορικό Σύστημα Patriot PAC 3 που κάλυπτε εκείνον τον τομέα εφοδιασμένο με βλήματα GEM-T. H εικόνα που λάμβανε από το παρακείμενο ραντάρ S ζώνης Mirenda HR-3000 το οποίο εντόπισε την άφεση των βομβών στα 70 nm απέβη σωτήρια για την πλήρη ενεργοποίηση της Αντι-βαλλιστικής ομπρέλας.

Τρία F-35 εφοδιασμένα με 2 βομβες GBU-12D  των 500 λιβρών το καθένα προσπαθούν να διεισδύσουν αθόρυβα χάρις στα Χαρακτηριστικά τους Stealth μέσα στην Ελληνική Αεράμυνα στην πρωτεύουσα. Λόγω χαμηλού RCS τα συστήματα HAWK μέσου βεληνεκούς δεν μπορούν να καταυγάσουν τα βλήματα MIM-23A/B HAWK. Για κακή τους τύχη όμως η Ηλεκτροπτική κάμερα των συστημάτων Crotale NG τα ανιχνεύει στα 8.6nm. Το ύψος άφεσης των βομβών GBU-12D σε ύψος 10000 ποδών δεν ξεπερνά τα 4 nm

1:00:42 μμ – Contact: Multirole #188 has been classified as: F-35B Lightning II – Determined as: Hostile (Classification by: SAM Plt (Crotale-NG) [Sensor: EDIR] at 8,6 nm)
1:00:42 μμ – Contact: Multirole #189 has been classified as: F-35B Lightning II – Determined as: Hostile (Classification by: SAM Plt (Crotale-NG) [Sensor: EDIR] at 9 nm)
1:00:31 μμ – Contact: BOGEY #189 has been type-classified as: Multirole (Classification by: SAM Plt (Skyguard [Sparrow, 35mm Oerlikon]) [Sensor: Generic Gun Director [TV Camera]] at Estimated 11 nm)
1:00:31 μμ – Contact: BOGEY #188 has been type-classified as: Multirole (Classification by: SAM Plt (Skyguard [Sparrow, 35mm Oerlikon]) [Sensor: Generic Gun Director [TV Camera]] at Estimated 10 nm)
1:59:32 μμ – New contact! Designated BOGEY #189 – Detected by Mirenda HR-3000 Site [Sensors: HR-3000] at 314deg – 41,8nm
1:59:32 μμ – New contact! Designated BOGEY #188 – Detected by Mirenda HR-3000 Site [Sensors: HR-3000] at 313deg – 41,4nm

f-35-surpass

Σε μια προσπάθεια να ξεπεράσουν τις δύο Ελληνικές συστοιχίες HAWK που φυλάνε τα νώτα των Patriot το σμήνος των F-35 εκτελεί κυλωτικό ελιγμό ώστε φθάνοντας στα όρια του τόξου εμπλοκής των Patriot Να καταφέρει να πλήξει το Ελληνικο Πεντάγωνο

crotale attack.png

Παρόλο που πολλές SDB II αναχαιτίστηκαν από το σύστημα SHORADS Crotale και στο Skyguard που ήταν αναπτυγμένο στην Ελευσίνα, οι υπόλοιπες βομβες έπληξαν και κατέστρεψαν ολοσχερώς το σύστημα Skyguard. Το παρακείμενο σύστημα Crotale NG γλίτωσε την επίθεση

01:02:33 μμ – SAM Plt (Skyguard [Sparrow, 35mm Oerlikon]) damage report: Vehicle (UAR-1021 Skyguard) has been destroyed!
01:02:33 μμ – SAM Plt (Skyguard [Sparrow, 35mm Oerlikon]) damage report: UAR-1021 Skyguard has been moderately damaged.
01:02:33 μμ – SAM Plt (Skyguard [Sparrow, 35mm Oerlikon]) damage report: Generic Gun Director [TV Camera] has been moderately damaged.
01:02:33 μμ – Vehicle (UAR-1021 Skyguard) has suffered blast damage: 2 DPs
01:02:33 μμ – SAM Plt (Skyguard [Sparrow, 35mm Oerlikon]) damage report: Skyguard MIM-7M Quad has been destroyed!
01:02:33 μμ – SAM Plt (Skyguard [Sparrow, 35mm Oerlikon]) damage report: Skyguard Sparrow Illuminator has been destroyed.
01:02:33 μμ – Skyguard MIM-7M Quad has suffered blast damage: 14,6 DPs
01:02:33 μμ – SAM Plt (Skyguard [Sparrow, 35mm Oerlikon]) damage report: Skyguard MIM-7M Quad has been destroyed!
01:02:33 μμ – SAM Plt (Skyguard [Sparrow, 35mm Oerlikon]) damage report: Skyguard Sparrow Illuminator has been destroyed.
01:02:33 μμ – Skyguard MIM-7M Quad has suffered blast damage: 35,5 DPs
01:02:33 μμ – SAM Plt (Skyguard [Sparrow, 35mm Oerlikon]) damage report: 35mm Twin Oerlikon [AHEAD, UAR-1021 Skyguard FCR] has been destroyed!
01:02:33 μμ – SAM Plt (Skyguard [Sparrow, 35mm Oerlikon]) damage report: Generic Optical Sight has been destroyed.
01:02:33 μμ – 35mm Twin Oerlikon [AHEAD, UAR-1021 Skyguard FCR] has suffered blast damage: 35,9 DPs
01:02:33 μμ – Weapon: R.440 Crotale-NG VT1 #2419 is running blind for more than 6 sec… self-destructing.
01:02:33 μμ – Weapon: MIM-7M Sparrow #2417 is running blind for more than 6 sec… self-destructing.
01:02:33 μμ – Weapon: R.440 Crotale-NG VT1 #2420 is attacking GBU-53/B SDB-II #2374 with a base PH of 75%. Target signature modifier: -15%. Final PH: 60%. Result: 69 – MISS

 

patriot-refinery-parliament

Μετα την καταστροφή του Skyguard επλήγη και το διυλιστήριο των ΕΛΠΕ στην Ελευσίνα όπου σημειώθηκαν σημαντικές ζημιές. Η ανίχνευση από το σύστημα EOTS των συστοιχιών PATRIOT οδήγησε στην προσβολή τους από πολλαπλές SDB II. Για άλλη μια φορά η αδυναμία κάλυψης 360 μοιρών του συστήματος Patriot απέβη μοιραία για το ίδιο οδηγώντας στην καταστροφή του. Η προσπάθεια των συστοιχιών Hawk να καλύψουν το κενό αν και οδήγησε στην κατάρριψη αρκετών SDB II δεν εμπόδισε τα υπόλοιπα πλήγματα.Μια κατευθυνόμενη βόμβα SDB II επιβίωσε και κατευθύνεται προς την Ελληνική Βουλη. Δύο πύραυλοι HAWK προσπαθούν και καταφέρνουν να το αναχαιτίσουν (!)

lgb-pentagon

Λόγω της χαμηλής νέφωσης και περιορισμών υψους ελάχιστης άφεσης ήταν πολύ δύσκολη η άφεση των τεσσάρων βομβών GBU-12, οι οποίες στο τέλος αστόχησαν λόγω μη επαρκούς κατάυγασης λέιζερ χάνοντας το στόχο τους κατά 600 μέτρα (!).

01:07:53 μμ – Weapon: GBU-12D/B Paveway II LGB [Mk82] #2451 missed Pentagon by 2084ft
01:07:53 μμ – Weapon: GBU-12D/B Paveway II LGB [Mk82] #2451 cannot have its target illuminated… will impact with severe accuracy reduction.
01:07:30 μμ – Zulu #13 (F-35B Lightning II) cannot engage ground targets because the cloud cover is too low. There will not be enough altitude clearance to deploy weapon.
01:07:30 μμ – Zulu #12 (F-35B Lightning II) cannot engage ground targets because the cloud cover is too low. There will not be enough altitude clearance to deploy weapon.

zulu4

Λίγα λεπτά αργότερα το Zulu 4 πήρε κατεύθυνση προς την Ελληνική Βουλή ,έχοντας αποφύγει τον εγκλωβισμό από τις Συστοιχίες HAWK λόγω της πτήσης σε χαμηλό ύψος κάτω από τα 1000 πόδια, κατάφερε και εκτέλεσε pop-up στα 20000 πόδια και άφησε το φονικό του φορτίο. Λόγω της καθοδήγησης των βομβών με GPS/INS ο καιρός δεν αποτελούσε εμπόδιο όπως στην περίπτωση της επίθεσης στο Πεντάωνο. Λιγότερο από 2 ναυτικά μίλια χώριζαν την Ελληνική Βουλή από την εισερχόμενη απειλή

parliament hit.jpg

Οι βόμες έπληξαν τον στόχο τους με μεγάλη ακρίβεια πετυχαίνοντας επίσης προσβολή βαθιά μέσα στο κτίριο μεγιστοποιώντας το καταστροφικό αποτέλεσμα. Αν και οι συστοιχίες HAWK προσπάθησαν να εγκλωβίσουν τις βόμβες JDAM αυτό έγινε παρά μόνο όταν ήταν αργά. Φλόγες τύλιξαν γρήγορα το ιστορικό κτίριο από τις δύο απανωτές εκρήξεις με διαφορά ενός δευτερολέπτου….

01:10:51 μμ – 83% penetration achieved
01:10:51 μμ – Weapon: GBU-32(V)2/B JDAM [Mk83] #2458 has impacted Greek Parliament.
01:10:51 μμ – Contact MISSILE #203 has been lost.
01:10:50 μμ – Greek Parliament has a major fire.
01:10:50 μμ – Greek Parliament has suffered weapon damage: 569,1 DPs
01:10:50 μμ – 92% penetration achieved
01:10:50 μμ – Weapon: GBU-32(V)2/B JDAM [Mk83] #2456 has impacted Greek Parliament.

Παρόλο που το Ελληνικό Πεντάγωνο δεν χτυπηθηκε, η Ελληνική Βουλη δέχθηκε την προσβολή 2 βομβών JDAM των 1000 Λιβρών. Εκτεταμένη φωτιά απλώθηκε στο κτίριο αφήνοντας σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή. Το κτίριο είχε εγκαίρως εκκενωθή όταν οι πρώτοι σταθμοι ραντάρ δέχθηκαν επίθεση. Η εικόνα της φλεγόμενης Βουλής μεταδόθηκε από τα Διεθνή Μέσα σε έκτακτα Δελτία Ειδήσεων. Λίγη ώρα μετά χτύπησε το τηλέφωνο του Έλληνα Πρωθυπουργό με μια πρόταση για το Αιγαίο που δεν μπορούσε να αρνηθεί…

Η παραπάνω διήγηση από τα χέρια του Τούρκου επιτελάρχη της Τουρκικής Αεροπορίας δεν είχε σκοπό να τρομοκρατήσει ούτε να απαξιώσει την απόκτηση του αεροσκάφους F-35A/B από την TuAF αλλά να καταδείξει τόσο τα πλεονεκτήματά του όσο και τις αδυναμίες του. Με ορίζοντα οι πρώτες Τουρκικές Επιχειρησιακές μοίρες αεροσκαφών να κάνουν την εμφάνισή τους στα μέσα της δεκαετίας του 2020 η Ελληνική πλευρά οφείλει να σχεδιάσει με ψυχραιμία τις επόμενες κινήσεις της.

Συμπεράσματα (από την Ελληνική σκοπιά):

α) Τα αεροσκάφη F-35Α/B χάρις στα εξαιρετικά χαρακτηριστικά τους STEALTH κατάφεραν και έμειναν ανεντόπιστα κατά το μεγαλύτερο μέρος των επιχειρήσεων. Δύο κύριοι αισθητήρες του Ελληνικού Συστήματος αεράμυνας κατάφεραν να τα ανιχνεύσουν. Ο ένας ήταν τα ραντάρ S-Ζώνης AN/TPS-43 F και Mirenda HR-3000 σε αποστάσεις μεταξύ 30-41 ναυτικών μιλίων. Σε αυτήν την απόσταση το F-35 δεν μπορεί να εξαπολύσει βόμβες JDAM και LGB GBU-12D προς το στόχο καθώς το βεληνεκές τους είναι αισθητά μικρότερα. Επίσης εκτός να πετάει σε μεγάλο ύψος δεν μπορεί επίσης να εξαπολύσει βόμβες SDB-II. Ο άλλος αισθητήρας ήταν το ατρακτίδιο EO/IR Sniper XR το οποίο μπορούσε να ανιχνεύσει το F-35 σε αποστάσεις μεταξύ 40-80 ναυτικών μιλίων. Όταν το πεδίο θέασης ήταν τα πλάγια ή και το οπίσθιο τμήμα (χαρακτηριστική περίπτωση κατά την τερματική φάση βομβαρδισμού) τότε η απόσταση μεγιστοποιείται. Το μεγάλο θερμικό ίχνος του F-35 A/B δεν μπορεί παρά να αποκαλύψει την παρουσία του. Από την άλλη όταν το F-35 πετά σε χαμηλό ύψος η απόσταση αυτή ελαχιστοποιείται. Έτσι οι αφέσεις όπλων από μεγάλο ύψος ενέχουν τον κίνδυνο εντοπισμού από αεροσκάφη F-16 εφοδιασμένα με EO/IR Sniper XR. Ο μελλοντικός συνδυασμός IR αισθητήρων με πυραύλους με τερματική καθοδήγηση IR όπως ο Meteor αναμένεται να μεγιστοποιήσει τις πιθανότητες επιτυχούς BVR Βολής και μένει να εξεταστεί από την ΠΑ.

β) Οι βολές BVR μαζικά κατά του F-35 ήταν επιτυχείς μόνο όταν το τελευταίο βρισκόνταν σε πορεία άφεσης όπλων για προσβολή χερσαίων στόχων. Η αδυναμία του αεροσκάφους να αποφύγει τα πλήγματα όταν βάλλεται ήταν έντονη. Επιπλέον η πολυ κακή αεροδυναμική του αεροσκάφους οδήγησε σε αρκετά από αυτά (Ειδικά στο Νότιο και Κεντρικό Αιγαίο) να χρησιμοποιήσουν πολύ συχνά την μετάκαυση για να αποφύγουν εισερχόμενους AMRAAM ή να αλλάξουν πορεία και να ξεφύγουν από εισερχόμενα αεροσκάφη CAP. Το αποτέλεσμα ήταν να πολλά από αυτά να μείνουν από καύσιμα , 3 από αυτά να επιστρέψουν άμεσα πίσω στη βάση τους και άλλα τέσσερα να μην καταφέρουν να κάνουν δεύτερο πέρασμα για προσβολή χερσαίων στόχων στην αεροπορική βάση της Σκύρου

γ) Οι συστοιχίες Patriot παρόλο που είναι ένα εξαιρετικό σύστημα αεραμυνας πάσχει σοβαρά στην περίπτωση αντιμετώπισης STEALTH αεροσκαφών λόγω της ιδιομορφίας του ραντάρ PESA MPQ-53. Ενω οι συστοιχίες HAWK κατάφεραν έστω και ανεπιτυχώς να εκτοξεύσουν μερικά βλήμα, το 120 μοιρών τόξο κάλυψης των Patriot τα εμπόδισε και στις δύο περιπτώσεις να εμπλέξουν τα εισερχόμενα βομβαρδιστικά. Λόγω μικρού σχετικά βεληνεκούς των όπλων του F-35 A/B από μεσαίο ή χαμηλό ύψος άφεσης, σε περίπτωση κάλυψης 360 μοιρών οι πλειοψηφία των SDB II θα καταστρέφονταν ενώ επίσης ο κυκλωτικός ελιγμός των 3 τελευταίων F-35 που έπληξαν την Ελληνική Βουλή επιτυχώς θα είχε αποφευχθεί πετυχαίνοντας το λιγότερο Mission Kill . Πιθανή μελλοντική αναβάθμιση του συστήματος με αντικατάσταση του ραντάρ (πχ υιοθέτηση του ραντάρ του MEADS, ακριβή υλοποίηση) ή με προσθήκη επιπλέον μικρών κεραιών AESA (φθηνότερη υλοποίηση, προσφέρεται σαν αναβάθμιση από την Raytheon, μειωμένων όμως δυνατοτήτων) θα κάλυπτε αυτό το κενό. Στο παρόν σενάριο μια συστοιχία Patriot PAC 3 καταστραφηκε ολοσχερώς στην περιοχή των Αθηνών ενώ μια ακόμη συστοιχία έχασε το ραντάρ πρόσκτησης/εγκλωβισμου στόχων AN/MPQ-53 στην Σκύρο ενώ προσπαθούσε να εμπλέξει βόμβες SDB-II στα όρια του τόξου σάρωσης.

δ) Η αναβάθμιση του επίγειου συστήματος εναέριας επιτήρησης των ραντάρ S ζώνης συχνοτήτων φαίνεται να είναι από τα πιο αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισης. Νέο λογισμικό σε συνδυασμό με την αντικατάσταση ορισμένων απαρτιών (κυματοδηγοί, υπολογιστικές μονάδες) θα αναβαθμίσουν τις υπάρχουσες ικανότητες οι οποίοι είναι αρκετά ικανοποιητικές. Πρόταση επίσης είναι η προμήθεια κινητών συστημάτων ραντάρ όπως το TRS 22XX το οποίο ανήκει και αυτό στην S μπάντα αλλά μπορεί να αλλάξει θέση εκπομπής μετά από προετοιμασία. Το τελευταίο επίσης το έχει προμηθευτεί η Τουρκία σε 14 μονάδες. Η δυνατότητα αλλαγής θέσης το καθιστά δύσκολο στόχο σε σχέση με τα σταθερά επίγεια ραντάρ. Τα τελευταία είναι εύκολοι στόχοι λόγω της στοχοποίησης τους από τον καιρό της Ειρήνης μέσω αποκάλυψης της θέσης τους από δορυφόρους, ατρακτίδια EO/IR στρατηγικής αναγνώρισης DB-110, συστήματα ELINT/ESM όπως και ραντάρ SAR αεροσκαφών που παραβιάζουν τον Εθνικό Εναέριο Χώρο. Αντίθετα ένα κινητό ραντάρ μπορεί να έχει 3-5 προκαθορισμένες κατάλληλες θέσεις για εκπομπή. Την μια μπορεί να την χρησιμοποιεί σε μονιμη βάση εν καιρώ ειρήνης πραγμα που συμβάλει και στην ανάπαυση του προσωπικού. Σε καιρό πολέμου ή σε περίπτωση συναγερμού ή αυξημένης ετοιμότητας μπορεί να διαταχθεί να αλλάξει θέση. Δεν είναι απαραίτητο να εκπέμπει συνέχεια. Χαρακτηριστικά θα μπορούσαν να εκπέμπουν τα 4 από τα 10 κινητά ραντάρ και σε περίπτωση πλήγματος τότε να ενεργοποιούνταν τα υπόλοιπα.

ε) Το ραντάρ APG-83SABR των αναβαθμισμένων F-16 δεν εντόπισε τα εισερχόμενα F-35 σε καμία περίπτωση. Οι επιδόσεις του δεν φαίνεται πως αποτελουν απειλή ούτε κάποια ουσιώδη βελτίωση έναντι Stealth αεροσκαφών. Αντίθετα κάτι τέτοιο δεν συνέβη σε αεροσκάφη που ήταν εξοπλισμένα με το ατρακτίδιο Sniper XR. Δεν είναι τυχαία η συμμετοχή παρόμοιων αεροσκαφών στις ασκησεις RED FLAG των ΗΠΑ σε ρόλο εναέριας υπεροχής κατά STEALTH αεροσκαφών.

στ) Παρόλο που ο πύραυλος AMRAAM πέτυχε 2 καταρρίψεις F-35 αυτό έγινε σε περιπτώσεις εισερχόμενων έμφορτων με οπλικό φορτίο βομβαριδιστικών έχοντας πολύ μικρό χρόνο αντίδρασης. Αυτό βέβαια απέδειξε πως παρόλο τα Stealth χαρακτηριστικά του ένα πακέτο COMAO F-35 θα πρέπει να συνοδεύεται από ικανή παρουσία αεροσκαφών προσανατολισμένα στην εναέρια υπεροχή. Για να μην προδωθεί η θέση τους τα αεροσκάφη CAP θα πρέπει να είναι και αυτά Stealth. Ετσι οι επιλογές περιορίζονται σε επιπλέον F-35 ή F-22( μη αποδευσμεύσιμο). Ανίθετα οι Ελληνικές απώλειες ήταν βαριές και περιελάμβαναν 9 εκσυγχρονισμένα αεροσκάφη F-16 Blk 52M με ραντάρ AESA APG-83 και άλλα δύο αντίστοιχα αεροσκάφη εφοδιασμένα με ατρακτίδιο Sniper XR

ζ) Με εξαίρεση την βόμβα SDB-II που αποδείχθηκε ικανότατο όπλο, οι υπόλοιπες επιλογές εσωτερικά μεταφερόμενου φορτίου του F-35 φαίνεται να το βάζουν σε μεγάλο κίνδυνο λόγω μικρού βεληνεκούς. Οι βόμβες GBU-12D φαίνεται να μην λειτούργησαν καθόλου λόγω ισχυρής νέφωσης ακόμη και όταν το αεροσκάφος ήταν πάνω από το στόχο καθώς το ελάχιστο ύψος άφεσης ήταν τα 10000 πόδια πολύ πάνω από τα σύννεφα που είχαν απλωθεί πάνω από την πρωτεύουσα των Αθηνών. Αντίστοιχα η άφεση των βομβών JDAM από χαμηλό ή και μεσαίο ύψος απαιτεί το αεροσκάφος-φορέας να προσεγγισει επικύνδυνα ένα στόχο όπως ένα ραντάρ S ζώνης με αποτέλεσμα τα παρακείμενα αεροσκάφη CAP (δεδομένου ότι διαθέτουν link 16) να τα εμπλέξουν άμεσα.

η) Η αποστολή ενός πακέτου σχεδόν 25 STEALTH Βομβαρδιστικών απέναντι στο ενοποιημένο σύστημα αεράμυνας IADS δεν φαίνεται να πέτυχε έναν » άνετο περίπατο» όπως θα περίμενε κανείς. Η έλλειψη βλημάτων HARM (αυτή τη στιγμή δεν είναι συμβατό με την εσωτερική αποθήκη οπλισμού του F-35A/B) αποδεικνύεται STOP GAP για ανεξάρτητες επιχειρήσεις των F-35 στον Αιγαίο. Ένα τέτοιο όπλο θα είχε καταστείλει την Ελληνική Αεράμυνα και θα μεγιστοποιούσε την καταστρεπτικότητα των προσβολών εδάφους. Στην παρούσα φάση το μόνο αεροσκάφος που θα μπορούσε να φέρει τον HARM είναι ένα αντίστοιχο F-16 του οποίου όμως η διατομή ραντάρ θα πρόδιδε τον αιφνιδιασμό που επιχειρήθηκε. Είναι βέβαιο πως στο μέλλον οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν είτε στην ενσωμάτωση και τέταρτου αισθητήρα ανίχνευσης ακτινοβολίας ραντάρ στις βόμβες SDB-II (οι οποίες όμως εύκολα καταρρίπτονται κατά την ανεμοπορία προς τον στόχο ακόμη και απο βολές πυροβόλων του ευέλικτου F-16) είτε μέσω της ανάπτυξης ενός νέου όπλου αντι-ραντάρ. Οι διαστάσεις του Amraam είναι 3.7 μήκος Χ 180mm διάμετρο ενώ του πυραύλου HARM είναι αισθητά μεγαλύτερες στα 4.1 μέτρα μήκος Χ 254 mm. To βάρος επίσης του τελευταίου φθάνει τα 353 kg σε αντίθεση με τα 150 kg του Amraam. To βεβαιο είναι ότι μέχρι το 2025 η Αμερικανική Αεροπορία δεν έχει στα σχέδια της την ανάληψη του ρόλου SEAD από αεροσκάφη F-35. Αυτό δίνει στην Ελληνική πλευρά έναν ορίζοντα δεκαπενταετίας όπου μπορεί να σχεδιάσει αντίμετρα και τακτικές. Η κατάρριψη των SDB επίσης από αεροσκάφη QRA και την Ελληνική Αεράμυνα αναδεικνύει ότι χωρίς πρώτα να κατασταλεί η Εχθρική Αεράμυνα ακόμη και αποστολές βομβαρδισμού με Stealth Αεροσκάφη καθίστανται μέτρια αποτελεσματικές. H κατάρριψη 2 F-35B ( από AMRAAM) + 3 F-35A (PATRIOT) καθώς και το mission kill (λογω έλλειψης καυσιμών) άλλων τριών F-35A αποδεικνύει με περίτρανο τρόπο ότι τίποτα το STEALTH δεν είναι πανάκεια.

Εν κατακλείδι, το F-35 είναι ένας υπολογίσιμος και εξαιρετικά φονικός αντίπαλος που όμως μπορεί να αντιμετωπιστεί υπό κατάλληλες προυποθέσεις οι οποίες συνοψίζονται στα ανωτέρω συμπεράσματα. Η απόκτηση νέων κινητών ή σταθερών ραντάρ S και L ζώνης μακράς εμβέλειας όπως και η αναβάθμιση των υπαρχόντων αναμένεται να αμβλύνει τον χρόνο έγκαιρης προειδοποίησης πριν την άφιξη των εισερχόμενων απειλών. Η απόκτηση επίσης αισθητήρων EO/IR καθώς και η ενσωμάτωση στο μέλλον όπλων BVR με καθοδήγηση IR (πέραν των Mica) αναμένεται να δυσχεράνει το έργο της αντίπαλης δύναμης. Ακόμη και με τα χαρακτηριστικά STEALTH που έχει αφήσει να εννοηθεί η Αμερικανική Πλευρά (στην περίπτωσή μας το RCS ήταν -30dbsm, στα εξαγωγικά μοντέλα θα είναι μεγαλύτερο λογικά) το F-35 μπορεί να καταρριφθεί. Η αυξηση αεροσκαφών QRA σε συνδυασμό με την ενσωμάτωση Link 16 για ολόκληρο τον στόλο αεροσκαφών θα βοηθήσει στα Μέγιστα στην έγκαιρη κατάρριψή τους. Το μέλλον φαντάζει διαχειρίσιμο ακόμη και εν μέσω οικονομικής στενότητας αρκεί να υπάρχει θέληση και διάθεση για διάλογο με ανοικτούς τους ορίζοντες για κάθε λύση.

ΥΓ Το πρόγραμμα προσομοίωσης που χρησιμοποιείται είναι η τελευταία έκδοση v1.11 SR4 με Database Build 445 του Command: Modern and Naval Operations. Περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να βρείτε στο άρθρο: Προσομοιωτής Μάχης: Command Modern Air/Naval Operations

Επίσης πληροφορίες για αντίστοιχα σενάρια που έχουν δημοσιευθεί στο Defencegreece μπορούν να βρουν οι αναγνώστες και στα επιμέρους άρθρα που οι «παλαιότεροι» του Blog έχουν ήδη διαβάσει.

i) Προσομοίωση: Βυθίζοντας την Tουρκική Φρεγάτα F 246 Salihreis

ii) Buk M1-2: O «Άγνωστος» εχθρός της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας

 

50 thoughts on “2025: Η εκδίκηση του Σουλτάνου

  1. Πως φαίνεται ο μηχανικός. ‘Ολοι μιλάνε για το F35 και τις δυνατόττες του με βάση τα θεωρητικά χαρακτηριστικά, εσύ έτρεξες προσομοίωση.

    Κατά τα άλλα,

    α)δεν ήξερα πως το blog φιλοξενεί και κείμενα επικής φαντασίας (σοβαρά τώρα, δύο επιθετικές ενέργειες από την Ελλάδα; )
    και
    β)εξαιρετικά ενδιαφέροντα τα στοιχεία που προκύπτουν για την επάρκεια των F35 σε καύσιμα και το βεληνεκές των όπλων που μπορεί να φέρει (αυτή τη στιγμή).

    Ενα πλέγμα αεράμυνας στηριγμένο σε αναβαθμισμένα ραντάρ ζώνης S και υπέρυθρους αισθητήρες (σε αεροπλάνα ή ατρακτίδια), τα οποία θα επικοινωνούν μεταξύ τους, φαντάζει ικανό να σταματήσει την απειλή.

    ΥΓ. Η καταστροφή της ελληνικής βουλής δεν αποτελεί λόγο για συνθηκολόγηση αλλά λόγο για πανηγυρισμούς..

    Αρέσει σε 1 άτομο

  2. Ευχαριστώ για τον καλά σου λόγια

    i) Οποιος έχει πρόσβαση σε πραγματικά δεδομένα θα μπορούσε να «πειράξει» την βάση δεδομένων του CMANO (πχ πραγματικές εμβέλειες εμπλοκής των ΑMRAAM) ή να εισάγει στοιχεία από ένα πραγματικό διάγραμμα ακτινοβολίας του ραντάρ TRS 22XX (Δες παρακάτω το διάγραμμα αποκάλυψης στόχου για μικρό RCS και ελάχιστο ύψος πτήσης κάτων από τα 1000 πόδια)
    TRS 22XX

    ii) H Ελληνική Βουλή την στιγμή του πλήγματος ήταν άδεια καθώς είχε περάσει μια ώρα από το πρώτο χτύπημα στο ραντάρ της Ρόδου. Καλώς ή κακώς…

    Μου αρέσει!

  3. Παράθεμα: 2025: Η εκδίκηση του Σουλτάνου – Προέλαση

  4. μερικες γρηγορες παρατηρησεις
    1) ενας μικρος αριθμος αεροσκαφων κρουσης καταφερε να διεισδυσει σε ενα απο τα ισχυροτερα δικτυα αεραμυνας διεθνως (το ελληνικο) και να καταστρεψει στοχους
    2) εαν συνεχισεις να τρεχεις την προσομοιωση θα δεις οτι με την απομειωση των μεσων αεραμυνας το σεναριο γινεται ακομα πιο τραγικο για την εδω πλευρα
    3) καμια αναφορα στις δυνατοτητες ηλεκτρονικου πολεμου του Φ35. Βασικα ολες οι εμβελειες των ρανταρ που διδεις, μπορει να προσεγγιζουν τις πραγματικες αλλα ειναι σε περιβαλλον χωρις ηλεκτρονικο πολεμο. Τα στελθ αεροσκαφη με το μικρο ιχνος τους απολαμβανουν ακομα πιο πολυ τα πλεονεκτηματα του ηλεκτρονικου πολεμου.
    4) τα περι «πολυ κακης αεροδυναμικης» ειναι αβασιμα
    5) κανεις και πουθενα δεν εχει αναφερει περι αυξημενου ιχνους των Φ35 εξαγωγης
    6) με δεδομενο οτι το στελθ επηρεαζει και τους πυραυλους ΑΑ με ενεργη καθοδηγηση ρανταρ, εκανες καποια προσαρμογη (μειωση) του Ρκ για τους πυραυλους που ακτοξευθηκαν εναντιον του Φ35?
    7) το Φ35 ενσωματωνει τεχνολογιες μειωσης του υπερυθρου ιχνους στο εμπροσθιο τοξο, εληφθη αυτο υποψιν για τις εμβελειες εντοπισμου απο τα υπερυθρα συστηματα?
    8) τα υπερυθρα συστημα εχουν πολυ μικρη γωνια εντοπισμου στοχου για την αποκαλυψη στοχου σε μεγαλη αποσταση, που σημαινει οτι για να σαρωσουν μια γωνια 120 μοιρων σε ολα τα υψη μπορει να τους παρει εως και ενα λεπτο, σε αντιθεση με τα ρανταρ που σαρωνουν ολη αυτη την περιοχη σε πολυ μικροτερο χρονο. Εληφθη αυτο υποψιν ωστε να μειωθει η πιθανοτητα εντοπισμου του Φ35 απο τα αεροσκαφη που χρησιμοποιουν υπερυθρα συστηματα?

    Μου αρέσει!

  5. α. Ένας μαζικός εκσυγχρονισμός F-16 και δεν μιλώ σε επίπεδο Τουρκικού CCIP αλλά Viper στόχο θα έχει την εναέρια επικράτηση και πιστεύω μια προσομοίωση {αν είναι δυνατόν} δεν μπορεί να μας πει απολύτως τίποτα και ποσό μάλλον να βγάλει άχρηστο το SABR η όποιο παρόμοιο όταν έχουμε στοιχεία ότι αντίστοιχο αμερικανικό Super Hornet κατάφερε μέσω AESA να δει ένα μπαλόνι! {λέω εγω ο χαζός τώρα}.

    β.Τα orion σε ρόλο ΕSM που ήταν και με το ισχυρό ΕΟ σύστημα που θα έχουν;

    γ.Μια αναβάθμιση των Εrieye σαν αυτόν που προτείνουν οι Σουηδοί κατά μαχητικών χαμηλού RCS έχουμε στο σενάριο;

    δ. Κανείς σε κανένα blog δεν σχολιάζει την είδηση ότι ο ΥΕΘΑ μιλά για την απόκτηση από την Ελλάδα νέων μαχητικών 5ης γενεας,το ότι είναι γραφικός μερικές φορές δεν αλλάζει τον ρόλο του,υπαρχει περίπτωση να μείνουμε χωρίς νέα μαχητικά,δεν νομίζω και πιστεύω το δυσκολότερο σημείο της οικονομικής κρίσης το περάσαμε.

    ε. Γιατι δεν κάνεις ένα παρόμοιο άρθρο βάζοντας ελληνικά Viper και Μirage κατά τουρκικών στόχων με αντίπαλα QRA F-35 και την αδύναμη τουρκική αντιαεροπορική άμυνα, σε αντίθεση με την πολύ ισχυρή ελληνική που στην προσομοίωση και αυτή αδικήθηκε {είναι απλά μια προσομοίωση}, δίχως την σκέψη-σενάριο ότι μπορεί να έχουμε και εμείς νέο μαχητικό;

    Μου αρέσει!

  6. ¡Ay, caramba!
    Έχοντας μόλις διαβάσει την τελευταία ανάρτηση του Βελισάριου,

    Πολεμική Αεροπορία: Επικίνδυνη Αυταρέσκεια

    άλλος ένας «βαρύς μεζές»,και είμαι και μιας κάποιας ηλικίας.
    (ήμουνα νιός και γέρασα,βλέποντας αυτήν την χώρα να παίρνει τον κατήφορο).
    Επιγραμματικά,ενδιαφέρουσα βεβαίως ἡ προσομοίωση,αλλά,όπως ομολογεί ὁ οικοδεσπότης μας,στηρίζεται σε παραδοχές,ρεαλιστικές ίσως,αλλά παραδοχές-ἡ μαγεία εν προκειμένω βρίσκεται στην ελευθερία παραμετροποιήσεως.
    Πάντως δέν καταλαβαίνω ποιές ήταν οἱ εθνικές απώλειες που θα υποχρέωναν οποιονδήποτε πρωθυπουργό,εκτός βεβαίως του ¨Ελληνος της αναρτήσεως,να «μην μπορεί να αρνηθεί» την όποια τουρκική πρόταση.

    @ΠΚ
    Όχι ότι δέν σε νοιώθω,(:D),αλλά ἡ Βουλή ένα κτίριο είναι,ἄν κτίσεις οποιοδήποτε άλλο στην θέση του,αλλά βάλεις μέσα τα ίδια τσόκαρα με τα τελευταία …195 χρόνια,καλά κουκούλια.

    ΥΓ.
    Με την επική φαντασία,και εγώ αλλοιώς το εξέλαβα στην αρχή…

    Αρέσει σε 1 άτομο

  7. ξαναπες μου ποσα F-35 επεσαν θυματα απο viper σε παρακαλω βαση οπως λες μονο του sniper/EO και επισης τουρκικα μαχητικα F-16 ccip σε ρολο force protection {sead/dead} δεν ειχαμε,περιμενω αρθρο με ελληνικη προσπαθεια,το ΠΝ πραγματικα δεν εκανε επιθεση κατα του ψευδο αεροπλανοφορου τους; Ελα τωρα….

    Μου αρέσει!

  8. Αγαπητέ Κώστα

    1) Συμφωνούμε. Αν επίσης θέλεις μπορώ να σου πω πως αν τα F-35A επιτίθονταν στην βάση της Σκύρου από τα Δυτικά και όχι από τα Νότια θα είχαν αποφύγει 3 από αυτά την κατάρριψή τους.
    2) Δεν μπορεί να ξέρεις όμως ποια θα είναι η αντίδραση της Ελληνικής Πλευράς. Μαζίκη αντεπίθεση? Πιθανόν
    3)Το F-35 δεν έχει δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου που φαντάζεσαι. Είναι κυριώς για αμυντικούς σκοπούς το οποίο και δοκιμάστηκε. Δεν είναι τυχαία η διαμάχη της Boeing με την LM στο Αμερικανικό Ναυτικό ότι στην ουσία δεν μπορεί να υποκαταστήσει το Growler. Επίσης η εξαγωγική έκδοσή του σίγουρα δεν θα διαθέτει αυτές τις δυνατότητες. Από την άλλη στις περισσότερες καταρρίψεις από τα Ελληνικά Γεράκια χρειάστηκαν 6-7 βλήματα AMRAAM (!) που σημαίνει ότι το σύστημα αυτοπροστασίας του δούλεψε εξαιρετικά
    4) Διαφωνώ αλλά συμφωνώ ότι διαφωνούμε. Thrust to Weight Ratio με φουλ καυσιμα στα 0.87, πτερυγική επιφάνεια μικρή, μικρή ακτίνα δράσης έμφορτο, ελάχιστη μέγιστη ταχύτητα (πράγμα που σημαίνει ότι σε επιταχύνσεις και ελιγμούς αποφυγής βλημάτων χάνει μεγάλο μέρος της κινητικής ενέργειάς του οδηγώντας το σε μεταυκαυση για μεγάλο χρόνο)
    5) Το σενάριο τρέχτηκε με καθαρά Αμερικανικά F-35 A/B με εξαιρετικά χαμηλό RCS στα στα -29 dBsm για ραντάρ X ζώνης και στα -19 dBsm για ραντάρ S και L ζώνης (που στην πράξη θα είναι ακόμη μεγαλύτερο λόγω φαινομένου Rayleigh, burnthrough κτλ αλλά αυτο είναι συζητίσιμο).
    6) Ναι σε πολλές περιπτώσεις οι Amraam απλά αστοχούσαν
    7) Δυστηχώς το υπέρυθρο ίχνος είναι το μεγάλο του μειονέκτημα. Οταν είδα αυτό στα αεροπορικό σόου του Farnborough τότε κατάλαβα ότι αν έτσι φαίνεται σε μια FLIR κάμερα πόσω δε μάλλον σε έναν ολοκληρωμένο Ηλεκτρο-οπτικό Αισθητήρα

    8) Το Sniper XR δεν ανίχνευε με την μια τα F-35 χρειάστηκε κάποια ώρα…;-)

    Μου αρέσει!

  9. 2) Δεν μπορεί να ξέρεις όμως ποια θα είναι η αντίδραση της Ελληνικής Πλευράς. Μαζίκη αντεπίθεση? Πιθανόν

    Ναι θα καναμε μαζικη αντεπιθεση,δεν μπορω να καταλαβω για τι μια πανισχυρη πολεμικη αεροπορια με viper και mirage ,εστω διχως {στο σεναριο} 5ης γενεας δεν θα το εκανε αυτο.Kανε ενα τετοιο σεναριο σαν συνεχεια αν θες σε παρακαλω.

    Μου αρέσει!

  10. @Αχερων
    Το Σκεπτικό ήταν το Ελληνικό Κέντρο λήψης αποφάσεων να δεχθεί επίθεση σε μερικά λεπτά. Αν η αποστολή των F-35 ήταν μόνο η προσβολή στόχων στην πρωτεύουσα μέσω ελιγμού περιξ της Πελλοπονήσου η Ελληνική πλευρά θα το αντιλαμβάνονταν μόνο όταν οι πρώτες βόμβες αφήνονταν από το F-35. Τότε θα είχε ελάχιστα λεπτά να αντιδράσουμε με ακόμη χειρότερα αποτελέσματα (πχ απουσία Viper με ΕΟ Sniper XR ). Αν πιστεύεις ότι θα είναι γενναία η Ελληνική ηγεσία το εύχομαι και εγώ

    @Kostas Kladianos
    To ΠΝ έκανε επίθεση κατά του Αεροπλανοφόρου. Επίθεση απο δυο Ελληνικά Υποβρύχια που πήρε ώρα και θα την δεις σε επόμενο άρθρο. Απλά τα υπόλοιπα F-35Β να ξέρεις ότι δεν πρόκειται να κάνουν άλλη έξοδο.

    Σκοπός το σεναρίου ήταν η πρόκληση σοκ στην πολιτική ηγεσία της Ελλάδος. Για αυτό κύριοι στόχοι πέραν της αποψίλωσης του κύριου δικτύου έγκαιρης προειδοποίησης στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στην Σκύρο ήταν η Ελληνική Βουλή και το Πεντάγωνο (που έμεινε αλώβητο λόγω αδυναμίας από την νέφωση των GBU-12 να το εμπλέξουν )

    Συνολικά 5 F-35 καταρρίφθηκαν από τα Ελληνικά Γεράκια 😉 not bad

    Μου αρέσει!

  11. συγνωμη ειπες οτι μια ελληνικη αντεπιθεση θα ητο πιθανη, θα το κανεις συνεχεια επι του παροντος να δουμε πω θα παει το F-35 απεναντι σε μαζικη επιθεση απο μαχητικα 4,5 γνεας;

    Μου αρέσει!

  12. »Συνολικά 5 F-35 καταρρίφθηκαν από τα Ελληνικά Γεράκια 😉 not bad»
    Στην πραγματικοτητα για τι πιστευω οτι τα γερακια μαζι με τα micaΙR των Μirage θα εριχναν και 11 JSF;

    Ξαναλεω οτι περιμενω σεναριο αντεπιθεσης δικης μας, please!!!!!!!

    Μου αρέσει!

  13. Γεια σου Κωστα,

    3) καμια αναφορα στις δυνατοτητες ηλεκτρονικου πολεμου του Φ35. Βασικα > ολες οι εμβελειες των ρανταρ που διδεις, μπορει να προσεγγιζουν τις
    πραγματικες αλλα ειναι σε περιβαλλον χωρις ηλεκτρονικο πολεμο. Τα
    στελθ αεροσκαφη με το μικρο ιχνος τους απολαμβανουν ακομα πιο πολυ
    τα πλεονεκτηματα του ηλεκτρονικου πολεμου.

    Οι δυνατοτητες ενεργου Η/Π του F-35 μεχρι προσφατα ηταν ασαφεις. Προσφατα εχει γινει πιο συγκεκριμενη αναφορα σε δυνατοτητες noise-jamming, deception jamming και πιθανοτατα network attack μεσω της κεραιας του APG-81 (αυτο εχει αποτυπωθει στις databases του προγραμματος). Λογω των εγγενων περιορισμων του APG-81 (συγκεκριμενο τοξο εμπρος, μονο Χ-ζωνη συχνοτητων) η Boeing προωθει το F/A-18G ως πολυ πιο καταλληλο για electronic attack.

    4) τα περι «πολυ κακης αεροδυναμικης» ειναι αβασιμα

    Δεν ειναι, ακομα και η LM αναγκαστηκε να παραδεχτει οτι υπολειπεται αεροδυναμικα εναντι αλλων αεροσκαφων 4ης & 5ης γενιας (εξου και το meme «manouverability is irrelevant» που προσπαθουν να σπρωξουν).

    5) κανεις και πουθενα δεν εχει αναφερει περι αυξημενου ιχνους των Φ35 εξαγωγης

    «My JSF Is Stealthier Than Yours, Or Is It?» Aviation Week’s DTI – Bill Sweetman – November 16, 2007

    6) με δεδομενο οτι το στελθ επηρεαζει και τους πυραυλους ΑΑ με
    ενεργη καθοδηγηση ρανταρ, εκανες καποια προσαρμογη (μειωση) του
    Ρκ για τους πυραυλους που ακτοξευθηκαν εναντιον του Φ35?

    Ψαξε λιγο επανω στα weapon engagement logs για τη φραση «Target signature modifier: ΧΧΧ»

    7) το Φ35 ενσωματωνει τεχνολογιες μειωσης του υπερυθρου ιχνους
    στο εμπροσθιο τοξο, εληφθη αυτο υποψιν για τις εμβελειες εντοπισμου
    απο τα υπερυθρα συστηματα?

    Οπως για ολα τα αλλα. Ο κινητηρας F135 εχει αποδεδειγμενα τις υψηλοτερες θερμοκρασιες λειτουργιας σε υπηρεσια.

    8) τα υπερυθρα συστημα εχουν πολυ μικρη γωνια εντοπισμου στοχου για την αποκαλυψη στοχου σε μεγαλη αποσταση, που σημαινει οτι για
    να σαρωσουν μια γωνια 120 μοιρων σε ολα τα υψη μπορει να τους παρει εως και ενα λεπτο, σε αντιθεση με τα ρανταρ που σαρωνουν ολη αυτη την περιοχη σε πολυ μικροτερο χρονο.

    Σκεφτεσαι παλαιοτερα συστηματα. Τα συγχρονα IIR-based συστημτα ειτε δεν κινουνται καθολου (staring arrays) η συνδιαζουν μεγαλο πεδιο ερευνας με μηχανικη υποβοηθηση.

    Φιλικα!

    Αρέσει σε 1 άτομο

  14. Γεια σου εταιρε Κωστα,

    α. Ένας μαζικός εκσυγχρονισμός F-16 και δεν μιλώ σε επίπεδο Τουρκικού CCIP αλλά Viper στόχο θα έχει την εναέρια επικράτηση

    Και το βασιζεις αυτο σε….?

    και πιστεύω μια προσομοίωση {αν είναι δυνατόν} δεν μπορεί να μας πει απολύτως τίποτα

    Ε βεβαια, οταν εχουμε διαλογο καφενειου τι να μας πει μια σοβαρη data-based αναλυση. Ετσι…

    και ποσό μάλλον να βγάλει άχρηστο το SABR η όποιο παρόμοιο όταν έχουμε στοιχεία ότι αντίστοιχο αμερικανικό Super Hornet κατάφερε μέσω AESA να δει ένα μπαλόνι! {λέω εγω ο χαζός τώρα}

    So what? Τα ρανταρ με AESA εχουν φυσικα καλυτερες επιδοσεις απο τα μηχανικης σαρωσης (και PESA) αλλα δεν εχουν καποια μαγικη anti-stealth ιδιοτητα. (Για να μην μπουμε συγκεκριμενα στα προβληματα του APG-73/79…)

    β.Τα orion σε ρόλο ΕSM που ήταν και με το ισχυρό ΕΟ σύστημα που θα έχουν;

    …. σε αλλους ρολους εκτος απο αεραμυνα; Is that a trick question?

    γ.Μια αναβάθμιση των Εrieye σαν αυτόν που προτείνουν οι Σουηδοί κατά μαχητικών χαμηλού RCS έχουμε στο σενάριο;

    Με αρκετα λεφτα αγοραζεις τα παντα. Ξερεις ποσο κοστιζει το GaN-based radar του καινουργιου Erieye?

    δ. Κανείς σε κανένα blog δεν σχολιάζει την είδηση ότι ο ΥΕΘΑ μιλά για την απόκτηση από την Ελλάδα νέων μαχητικών 5ης γενεας,το ότι είναι γραφικός μερικές φορές δεν αλλάζει τον ρόλο του,υπαρχει περίπτωση να μείνουμε χωρίς νέα μαχητικά,δεν νομίζω και πιστεύω το δυσκολότερο σημείο της οικονομικής κρίσης το περάσαμε.

    ….ναι ΟΚ, θα παρουμε και τα 600 δις του Σωρρα και θα ανακαινισουμε εντελως την ΠΑ. Υποχωρω.

    ε. Γιατι δεν κάνεις ένα παρόμοιο άρθρο βάζοντας ελληνικά Viper και Μirage κατά τουρκικών στόχων με αντίπαλα QRA F-35 και την αδύναμη τουρκική αντιαεροπορική άμυνα, σε αντίθεση με την πολύ ισχυρή ελληνική που στην προσομοίωση και αυτή αδικήθηκε {είναι απλά μια προσομοίωση}, δίχως την σκέψη-σενάριο ότι μπορεί να έχουμε και εμείς νέο μαχητικό;

    …γιατι κανει μια σοβαρη αναλυση?

    Φιλικα!

    Μου αρέσει!

  15. Γεια σου Αχερωνα,

    Επιγραμματικά,ενδιαφέρουσα βεβαίως ἡ προσομοίωση,αλλά,όπως ομολογεί ὁ οικοδεσπότης μας,στηρίζεται σε παραδοχές,ρεαλιστικές ίσως,αλλά παραδοχές-ἡ μαγεία εν προκειμένω βρίσκεται στην ελευθερία παραμετροποιήσεως.

    Οπως παντα με simulations. To μεγαλο ωφελος τετοιων αναλυσεων δεν ειναι το αν θα «πεσουν μεσα» (σχεδον ποτε δεν γινεται αυτο) η το αν ολα μα ολα τα στοιχεια τους ειναι σωστα, αλλα το οτι υποχρεωνουν ολους τους ενδιαφερομενους να ακολουθησουν κοινους «κανονες» λογικης και επεξεργασιας (σε αντιθεση με BOGSAT/»καφενειο» οπου ο καθενας βγαζει απο το κεφαλι του οτι γουσταρει χωρις καθολου φιλτραρισμα η με μονομερες/επιλεκτικο).

    Salud!

    Αρέσει σε 1 άτομο

  16. αγαπητε Defencegreece. Ξερεις οτι ασχολουμαι με το θεμα Φ35 αρκετα.
    Μετα απο πολλες συζητησεις, αυτο που φαινεται οτι μπορει να αποτελεσει τροπο αμυνας εναντι του Φ35 ειναι η αγορα και μονο ενος αριθμου Φ35 απο εμας, κατα προτιμηση κυριως της εκδοσης -Β. Εξηγω:
    1) θα μας επιτρεψει να «μαθουμε» το αφος και να οργανωσουμε μα τον καλυτερο τροπο την αμυνα μας
    2) θα μας δωσει την ικανοτητα κρουσης σε στρατηγικους στοχους του εχθρου, λειτουργωντας σαν αποτρεπτικη δυναμη γιατι θα εχουμε τη δυνατοτητα να δημιουργησουμε ισοδυναμο τετελελσμενο
    3) και ισως σημαντικοτερο. Η προμηθεια ρανταρ βραχεων κυματων θα μας δωσει τη δυνατοτηα εγκαιρης προειδοποιησης λιγων λεπτων σε περιπτωση αιφνιδιαστικης κρουσης, αυτα τα λιγα λεπτα θα μας δωσουν την δυνατοτητα να απογειωσουμε τα δικα μας αεροσκαφη και να μην καταστραφουν στο εδαφος. Τα ρανταρ σε περιπτωση επιχειρησεων θα εχουν ζωη λιγων λεπτων, αλλα και παλι αυτο θα ειναι αρκετο. Τωρα εαν διαθετουμε Φ35 τοτε αυτα ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ να προσεγγισουν τα επιτιθεμενα Φ35 απο βελτιστη γωνια (πλαγιο-οπισθιο τμημα των επιτιθεμενων αφων) και να μειωσουν το πλεονεκτημα χαμηλου ΗΜ ιχνους των επιτιθεμενων ενω να διατηρησουν το δικο τους. Ετσι το exchange rate στην αερομαχια θα ειναι κατα πολυ υπερ των δικων μας Φ35 εναντι των εχθρικων. Αυτο δεν μπορει να γινει με αφη 4ης γενιας γιατι θα ανιχνευθουν εγκαιρως απο τα Φ35.

    Τρεξε το σεναριο αυτο για να δουμε εαν ισχυει αυτο που γραφω.

    Πολυ ενδιαφερον αρθρο. Οαση σε σχεση με το τι αλλο κυκλοφορει στο ελληνικο διαδικτυο για το Φ35.

    Αρέσει σε 1 άτομο

  17. αγαπητε defencegreece ο ΗΠ στην USAF βασιζεται στο MALD-J (αναλωσιμο μη επνδρωμενο αερο-οχημα) με ενσωματωμενους παρεμβολεις. Κατι τετοιο ειναι εντος των τουρκικων δυνατοτητων, ισως να εχουν ηδη κατι παρομοιο αλλα σαφως εντος των δυνατοτητων τους μεχρι το 2025.

    Αυτο το λεω για να αποφυγω να εστιασω τη συζητηση στις δυνατοτητες ΗΠ του Φ35. Παντως απο οτι ακουω αναμενεται να ειναι εξαιρετικες καθως θα μπορει να χρησιμοποιει το ισχυροτατο ρανταρ του για παρεμβολες, να «συντονιζεται» με αλλα Φ35 μεσω της στελθ ζευξης δεδομενων MADL και να εκτελουν διαδοχικα παρεμβολες, ενω ακουγονται και πιο εξωτικα πραγματα περι δυνατοτητας cyberwarfare μεςω της εκπομπης «ιων» που θα μπερδευουν το λογισμικο του ρανταρ ανιχνευσης. Μονη αδυναμια (και ισως απο τους λογους που χρειαζονται ακομα τα Grower) η αδυναμια παρεμβολων σε συχνοτητες εκτος της συχνοτητας του ρανταρ. Δηλαδη L, VHF κλπ ρανταρ δεν ειναι προς το παρον εντος των δυματοτητων ΗΠ του Φ35. Αυτο ισως αλλαξει με την προσθηκη στη centerline ειδικου pod ΗΠ (παρομοιο με το pod πυροβολου).

    Μου αρέσει!

  18. »αγαπητε Defencegreece. Ξερεις οτι ασχολουμαι με το θεμα Φ35 αρκετα.
    Μετα απο πολλες συζητησεις, αυτο που φαινεται οτι μπορει να αποτελεσει τροπο αμυνας εναντι του Φ35 ειναι η αγορα και μονο ενος αριθμου Φ35 απο εμας, κατα προτιμηση κυριως της εκδοσης -Β. Εξηγω:
    1) θα μας επιτρεψει να «μαθουμε» το αφος και να οργανωσουμε μα τον καλυτερο τροπο την αμυνα μας
    2) θα μας δωσει την ικανοτητα κρουσης σε στρατηγικους στοχους του εχθρου, λειτουργωντας σαν αποτρεπτικη δυναμη γιατι θα εχουμε τη δυνατοτητα να δημιουργησουμε ισοδυναμο τετελελσμενο»

    Συμφωνώ

    Μου αρέσει!

  19. Γεια σου Δημητρη

    Σε καμια περιπτωση δεν μιλησα για καφενειο απλα η μαζα ενος στολου Viper ειναι μια ποιοτητα απο μονη της,πιστευω….
    Μετα οπως και εσυ ειπες φιλε μου καλε Δημητρη ειναι απλα simulator,με μια ψυχρη »μηχανιστικη λογικη μη λαθους»

    Οπως και να εχει πιστευω οτι πρεπει να εχουμε ενα δυνατο στολο απο viper {απο CAS μεχρι sead/dead κτλπ} συνεπικουρουμενο απο τα 25 mirage 2000-5μκ2 {υποστρατηγικη κρουση και αεροπορικη υπεροχη} μαζι με μια μοιρα εστω {-} ενος μαχητικου 5 γενεας για υποστρατηγικη κρουση και αεραμυνα,οχι μεσω σωρρα βεβαια….

    Υ.Γ. Τα ΑΦΝΣ εχουμε δει να περνουν τους πιο απιθανους ρολους μιας που ειπαμε για τα Orion…….apo Mali εως Syria….

    Μου αρέσει!

  20. » ε. Γιατι δεν κάνεις ένα παρόμοιο άρθρο βάζοντας ελληνικά Viper και Μirage κατά τουρκικών στόχων με αντίπαλα QRA F-35 και την αδύναμη τουρκική αντιαεροπορική άμυνα, σε αντίθεση με την πολύ ισχυρή ελληνική που στην προσομοίωση και αυτή αδικήθηκε {είναι απλά μια προσομοίωση}, δίχως την σκέψη-σενάριο ότι μπορεί να έχουμε και εμείς νέο μαχητικό;

    …γιατι κανει μια σοβαρη αναλυση?»

    Aπλα ειπα οτι ειναι simulation οχι οτι ειναι μη σοβαρη φιλε Δημητρη

    Μου αρέσει!

  21. @Δημητρη
    3) δες καποια νεα σχολια μου παραπανω
    4) το Φ35 με το εσωτερικα μεταφερομενο φορτιο ειναι πιο ευελικτο απο αεροσκαφη με εξωτερικο φορτο, αυτο σημαινει μικροτερη αναγκη για mission kill εαν τα αφη κρουσης προσεγγιστουν απο αφη εναεριας υπεροχης. Τα οσα γραφονται για συγκριση επιδοσεων αναφεεονται σε καθαρα Φ16 (χωρις εξωτερικο φορτο, καλα για επιδοσεις αλλα οχι για μαχη) τα οποια μαλιστα συγκρινονται μα Φ35. Μαλιστα σε καποιες συγκρισεις ελεγαν οτι και τα δυο αφγ θα εχουν το μισο βαρος εσωτερικου καυσιμου, σκοπιμως αγνοωντας τη δυνατοτητα του Φ35 να φερει εσωτερικως πολλαπλασιο βαρος καθσιμου. Δες στο διαδικτυι τι λενε οι δοκιμαστες πιλοτοι, σε επιδοσεις ειναι σαν Φ18 με θηριωδη κινητηρα. Επισης τι εχεις να πεις για την ικανοτητα του Φ35 να πεταξει νε ΑοΑ 50 μοιρων, ποιο αλλ αφος μπορει να το κανει αυτο;
    5) αυτο ειναι speculation ενος αρθρογραφου biased against F35. Εαν ισχυε αυτο δεν νομιζεις οτι θα ειχε αποκαλυφθει ειδικα σε χωρες οπως ο Καναδας οπου ακομα και η επισημη κυβερνηση ηταν αντιθετη στο Φ35;
    7) δεν γνωριζω τις θερμοκρασιες λειτουργιας του κινητηρα σε συγκριση με αλλους. Με δεδομενο ονως οτι ειναι ο πλεον ισχυρος και αποδοτικος κινητηρας ειναι ιαως αναμενομενο απο θερμοδυανμοκης πλευρας να λειτουργει σε υψηλοτερες θερμοκρασιες. Αυτο ομως δεν εχει σχεση με τη θερμοκρασια των καυσαεριων που εξαρτωνται απο πολλους αλλους παραγοντες οπως ο λογος παρακμψης. Με δεδομενο ομως οτι ο κινητηρας ειναι βελτιστοποιημενος προς την κατευθυνση της αποδοτικης λειτουργιας (και αυξησης του βεληνεκους) ο λογος παρακαμψης και αρα η θερμοκρασια των καυσαεριων μαλλον ειναι χαμηλοτερη αλλων μαχητικων. Επισης να μην ξεχναμε οτι αυτο που εχει κυριως σημασια ειναι το θερμικο ιχνος απο εμπρος, οπου εκει πιο σημαντικα στοιχεια ειναι η θερμοκρασια των εμπροσθιων χειλεων του αφους. Εκει το Φ35 πρωτοπορει με την ψυξη αυτων των επιφανειων με την κυκλοφορια καυσιμου
    8) τα συστηματα που αναφερεις εξακολουθουν να εχουν αργοτερη σαρωση του τομεα ερευνης σε σχεση με τα ρανταρ. Σκεψου οτι στα μεγιστα βεληνεκη αποκαλυψης χρειαζεται καποιου ειδους οπτικη μεγεθυνση που καθιστα το συστημα αργο σε σχεση με ρανταρ AESA που η σαρωση γινεται ηλκτρονικα. Επισης υπαρχει το προβλημα των ποσων στοχων μπορει να παρακολουθει ενω κανει σαρωση, εαν οι στοχοι εχουν μεγαλη γωνιακη αποκλιση τοτε δημιουργειται προβλημα. Δεν θα μπω επισης στην προκληση των ψευδοστοχων καθως στα μεγιστα βεληνεκη αποκαλυψης, η θερμικη κουκιδα που βλεπεις μπορει να ειναι ενα Φ35 στα 50 μιλια που ερχεται προς το μερος (μικρο εμπροσθιο θερμικο ιχνος) ή ενα Φ35 στα 100 μικια που απομακρυνεται (μεγαλυτερο οπισθιο θερμικο ιχνος) ή ενας πυραυλος ΑΑ ή καποιο θερμικο αντιμετρο (flare)
    Τα θερμικα συστηματα στις μεγαλες αποστασεις εναεριας μαχης φαινονται καλα στα χαρτια αλλα στην πραξη υπαρχουν πολλοι περιορισμοι

    Μου αρέσει!

  22. @defencegreece

    προταση: τρεξε ενα σεναριο οπου 2 Φ35 τα οποια ηταν σε cap προσεγγιζουν το πακετο των 12 Φ35 κρουσης απο πισω ή απο τα πλαγια. Το ηΜ ιχνος των Φ35 κρουσης ειναι αυξημενο οποτε το Ρκντων αμρααμ μεγιστοποιειται. Τα Φ35 κρουσης μοκις αντιληφθουν τα επιτιθεμενα Φ35 εαν επιλεξουν να στραφουν προς τα 2 Φ35 τοτε θα κατευθυνθουν προς τους επερχομενους αμρααμ αυξανοντας το Ρκ τους. Αυτο το σεναριο δεν μπορει να επιτευχθει με συμβατικα αφη σε cap γιατι δεν θα μπορεσουν να αιφνιδιασουν τα φ35 κρουσης

    Μου αρέσει!

  23. @Kostas
    Αγαπητέ δεν έχει νοημα να τρέξεις απλοικά σενάρια 2 VS 2 ή 2 VS 10.
    Σκοπός των άρθρων αυτών είναι να φύγουμε από machine Oriented αναλυση σε mission oriented αναλυση ώστε να φανουν οι όποιες αδυναμίες του αεροσκάφους αλλά και τα προτερήματα σε επιχειρήσεις με αντικειμενικούς σκοπούς.
    Το θερμικό ίχνος του F-35 φαίνεται στο βιντεάκι που παρέθεσα στο σχόλιο 8. Αν μια απλή FLIR κάμερα μπόρεσε να αποτυπώσει μια φλεγόμενη μπάλα από αυτήν την απόσταση πόσω μάλλον ένας ολοκληρωμένος EO/IR αισθητήρας πολλών εκατομμυρίων Ευρώ. Επίσης η υιοθέτηση ένός αισθητήρα EO/IR θα ήταν μια καλή προσθήκη για όλα τα επίγεια συστήματα αεράμυνας που θα ενείχε μικρό κόστος.
    Παρακάτψ δες συμμετοχή F-16 σε ασκηση Red Flag με ατρακτίδιο Sniper XR και οπλισμό για εναέρια υπεροχή

    Τα συμπεράσματα του άρθρου δεν είναι ότι είναι σκάρτο το F-35. Το αντίθετο θα έλεγα. Είναι όμως ελλιπές για αυτόνομες αποστολές. MALD-J για τους Τούρκους δεν είναι στις δυνατότητές τους να το αναπτύξουν (και ίσως ούτε των Ευρωπαίων). Αυτό που χρειάζεται το F-35 και μπορεί να το λάβει στο μέλλον (ίσως από το 2030 και μετά που πολλά legacy F-16/F-15 θα αποσυρθούν) είναι ένας εσωτερικά μεταφερόμενος πύραυλος SEAD όπως ο HARM και επίσης ένα εξωτερικά μεταφερόμενο ατρακτίδιο EW μεγάλης ισχύος όπως το ALQ-99 pod ή το μελλοντικό NGJ (το οποιο για την ώρα θα πιστοποιηθεί μόνο στο EA-18G.

    Για την ώρα οι δυνατότητες Ηλεκτρονικού Πολέμου του F-35 περιορίζονται στο εμπρόσθιο μόνο τόξο και λόγω φυσικών ηλεκτρικών διαστάσεων της κεραίας μόνο στην X-band (τόσο οι Patriot όσο και οι S-300 και τα επίγεια ραντάρ έχουν ραντάρ που παίζουν στην S, ενώ το Smart-L αν υιοθετηθεί στην μελλοντική Ελληνική Φρεγάτα παίζε στην L-band όπως και πιθανές μελλοντικές Ελληνικές επιλογές για αναβάθμιση του Δικτύου Αεράμυνας). Με λίγα λόγια η ζημιά που μπορεί να κάνει είναι διαχειρίσιμη και μπορεί να μειωθεί αν προβούμε σε κάποιες ενεργειες που συνοψίζονται (χωρίς να αποκλείουμε άλλες επιλογές) στα συμπεράσματα του άρθρου

    @Kostas Kladianos
    Ποσα Mirage 2000-5 έχουμε. Πόσοι πύραυλοι Scalp. Δεν θα ήταν άδικο να βάλεις τα ελάχιστα -5 αποστολές CAP και να μην τα κρατήσεις για στρατηγική κρούση? Σκέψουν ότι για να πετάει κάθε αεροσκάφος μόνιμα στον αέρα εμπειρικά θέλει άλλο ένα για συντήρηση και άλλο ένα που θα εξοπλίζεται εκείνη την ώρα και θα αναμένει.
    Το ίδιο ισχύει και τα τα απλά δίλιτρα που θα αναλάβουν TASMO.
    Ναι μπορούμε να δούμε ένα σενάριο πως μπορούν να προστατευθούν μόνα τους αλλά όπως είπα είναι κάτι που θα το δούμε σε μελλοντικό άρθρο.

    @Dimitris
    CMANO Simulated oriented συζήτηση για τους Ελληνικούς Αμυντικούς σχεδιασμούς στο Αιγαίο. Ποιος θα το περίμενε…;-)

    Μου αρέσει!

  24. Νομίζω δεν έγινε αντιληπτό το νόημα του σχολίου μου για το σενάριο. Εάν έχουν στελθ αφη και οι δυο πλευρές, τότε έχει μεγάλη σημασία η κατεύθυνση που θα έχουν οι πορείες των δυο σχηματισμών, καθώς το ΗΜ ίχνος είναι διαφορετικό ανάλογα με την γωνία. Αυτό δίνει μεγάλο πλεονέκτημα σε αυτόν που θα έχει την πολυτέλεια να επιλέξει την κατεύθυνση της εμπλοκής, κατά κανόνα αυτός είναι ο αμυνόμενος καθώς ο επιτιθέμενος πρέπει να κατευθυνθεί προς τον στόχο του.
    Μιας και μιλάμε για απλοϊκά θέματα, δεν μπορώ να καταλάβω πως γίνεται εξαγωγή συμπερασμάτων για το θερμικό ίχνος του Φ35 απο ένα βίντεο που παρθηκε απο θερμική κάμερα που ήταν σε μικρή απόσταση, με καθαρή ατμόσφαιρα και με το Φ35 σε μέγιστη μετακαυση. Εάν έχεις δει αλλά μαχητικά να απογειώνονται με full AB έχουν το ίδιο θερμικό ίχνος καυσαερίων.

    Μου αρέσει!

  25. Αγαπητέ Κώστα
    Πως θα ανιχνεύσει ένα F-35 ένα άλλο F-35?
    Σίγουρα πάντως όχι τόσο εύκολα με το ραντάρ του X-band

    Έαν λοιπόν και άλλα μαχητικά έχουν το ίδιο θερμικό ίχνος με το F-35, που είναι οι τεχνικές μείωσης του Θερμικού Ίχνους?
    Επισης σε όλο το βίντεο δεν χρησιμοποιεί μετάκαυση αλλά κανει και διελεύσεις με χαμηλή ταχύτητα

    Μου αρέσει!

  26. @defencegreece: το θερμικο ιχνος οπως και το ΗΜ ειναι αυξημενο στο οπισθιο ημισφαιριο. Αυτο σημαινει οτι το Φ35 που θα προσεγγισει μεταξυ ωρας 3-9 το σχηματισμο κρουσης των Φ35, θα μπορει να εντοπισει αυτα τα αεροσκαφη πολυ πιο ευκολα απο οτι ο σχηματισμος κρουσης μπορει να εντοπισει αυτα (αυτο μπορει να γινει τοσο με το EOTS οσο και με το ρανταρ σε αποστασεις ισως μικροτερες των 40 μιλιων). Εαν χρησιμοποιησει ρανταρ, παρα το LPI του ρανταρ του Φ35, το barracuda θα εντοπισει πιθανοτατα το emission, το θεμα ομως ειναι οτι θα ειναι αργα καθως αμεσως θα γινει η βολη των αμρααμ. Αυτο που εχει μεγαλυτερη σημασια ειναι οτι η βολη των ΑΜΡΑΑΜ που θα γινει εναντιον των αφων κρουσης θα εχει πολυ μεγαλυτερο Ρκ επειδη ειτε ο πυραυλος θα κατευθυνθει εναντιον του οπισθιου ημισφαιριου των αφων αρα εναντιον μεγαλυτερου ΗΜ ιχνους, ειτε (εαν τα αεροσκαφη κρουσης στραφουν προς την κατευθυνση των «καταδιωκτικων» Φ35) τοτε θα στραφουν προς την κατευθυνση των επερχομενων πυραυλων και οι πυραυλοι θα πληξουν τα αφη κρουσης σε μικροτερη αποσταση (αρα ο πυραυλος θα εχει μεγαλυτερη κινητικη ενεργεια και θα μπορει να υπερνικησει ευκολοτερα τυχον ελιγμους αποφυγης) με πολυ μεγαλυτερο Ρκ λογω της μικροτερης αποστασης. Με λιγα λογια σε αυτο το σεναριο αυξανεται δραματικα το Ρκ των αμρααμ και τα «καταδιωκτικα» Φ35 μπορουν να επιτυχουν exchange rates εντυπωσιακα.

    Γραφω απο κινητα οποτε συγχωρεστε τα τυπογραφικα. Επισης γραφω ενω κανω και κατι αλλο, οποτε συγχωρεστε τη συντομια των σχολιων και ισως την ελλειψη περισοοτερων επεξηγησεων.

    Μου αρέσει!

  27. «Έαν λοιπόν και άλλα μαχητικά έχουν το ίδιο θερμικό ίχνος με το F-35, που είναι οι τεχνικές μείωσης του Θερμικού Ίχνους?»

    οι τεχνικες μειωσης του ιχνους αφορουν τις προσθιες επιφανειες του αφους, οχι τα καυσαερια. Τα καυσαερια εχουν μικρη συμβολη στο εμπροσθιο θερμικο ιχνος (εκτος αν χρησιμοποιειται μετακαυση). Το εμπροσθιο θερμικο ιχνος εξαρταται απο την αντισταση στον αερα (το Φ35 λογω των εσωτερικως μεταφερομενων οπλων εχει μεγαλη πλεονεκτημα στον τομεα αυτο) και την ταχυτητα του αφους (αυξανεται δραματικα στην transonic ζωνη και ειναι σημαντικο αυξημενο στην υπερηχητικη ζωνη ταχυτητων). Επισης εαν το αφος ενσωματωνει τεχνικες ψυξης των χειλεων προσβολης, τοτε μειωνεται δραματικα.

    Μου αρέσει!

  28. Σιγουρα ενα Stealth αεροσκαφος CAP εχει μεγαλυτερες πιθανοτητες να επιβιώσει. Και αυτο ειναι στα ατου του F-35. Οσον αφορα τους αισθητηρες του ομως θα διαφωνησω. Τοσο το ραντάρ AESA του θα πρεπει να καλυψει το κενο των πανω απο 10 DBsm για να ανιχνευσει οτι το ραντάρ AN/TPS 3F S ζωνης πραγμα αδυνατον (RCS -29 DBsm στην Χ, -19 στην S band) Το EOTS δεν εχει σχεδιαστει με γνωμονα την BVR εμπλοκη και επισης αποτελείται απο υποδεεστερων δυνατοτητων εκδόσεις του Sniper χωρίς την εμβέλεια του τελευταιου αν δεν κάνω λάθος…Οπως και να έχει ένας διαγωνισμός για ατρακτίδια EO/IIR για τα F-16 θα έφερνε και άλλους παίκτες στο παιχνίδι όπως την Thales ή και την ευθέως ανταγωνιστική πρόταση της Northop Grumman για το Litening G5

    Μου αρέσει!

  29. Νομιζω εχεις δικιο για την κριτικη σου για το EOTS, δεν ειναι οσο εξελιγμενο οσο το sniper για αυτο και θα το βελτιωσουν στο μπλοκ 4 με το advanced EOTS.
    Το EOTS ομως συμφωνα με τον κατασκευαστη μπορει να χρησιμοποιηθει για στοχοποιηση εναεριων στοχων
    http://www.lockheedmartin.com/us/products/F-35LightningIIEOTS.html

    Μου αρέσει!

  30. επισης εαν τα καταδιωκτικα Φ35 προσεγγισουν τον σχηματισμο κρουσης απο συγκεκριμενες γωνιες, θα μπορουν να εντοπισουν τα αλλα Φ35 απο σημαντικα αυξημενες αποστασεις

    Δες σε αυτη τη φωτογραφια του κοκπιτ του Φ35 τις γκριζες ζωνες γυρω απο το στιγμα του Φ35 στην οθονη του πιλοτηριου. Εμφανιζουν τις αποστασεις αποκαλυψης του Φ35 στα ρανταρ. Οπως θα δεις (και ειναι αναμενομενο στις στελθ σχεδιασεις) υπαρχουν καποιες συγκεκριμενες κλειστες γωνιες περιξ του αεροσκαφους που ανακλαται η προσπιπτουσα ΗΜ ακτινοβολια και η αποσταση αποκαλυψης του ειναι μεγαλυτερη.
    http://www.dailymail.co.uk/news/article-3414415/Ejector-seats-new-100m-British-fighter-jets-work-pilots-weigh-14-stone.html

    Βεβαια για να μην ξεχνιομαστε αυτες οι γκρι ζωνες ειναι πολυ κοντυτερα απο τα βεληνεκη του αμρααμ, αρα συμβατικα αεροσκαφη δεν μπορουν να τις αξιοποιησουν επειδη θα πρεπει να μπουν εντος του φακελου εμπλοκης των αμρααμ του φ35 πριν καταφερουν να το εντοπισουν, δηλαδη θα ειναι νεκροι πριν το δουν το Φ35. ΤΟ σεναριο ομως ειναι διαφορετικο εαν εχεις αλλα στελθ τα οποια θα προσεγγισουν αθεατα απο αυτες τις γωνιες τα Φ35.

    Που θελω να καταληξω με ολα τα ανωτερω σχολια: εαν εχεις εστω και μικρο αριθμο Φ35 και ρανταρ επιγεια βραχεων κυμματων εχεις μια αμυντικη ικανοτητα εναντι των εχθρικων Φ35. Οτιδηποτε αλλο ειναι παρακινδυνευμενο.

    Μου αρέσει!

  31. Για να αντιλφθούμε λίγο ξανά την πραγματικότητα. Η Ελληνική πλευρά δεν διαθέτει κονδύλια για την αγορά του F-35 τα επόμενα χρόνια. Αναγκατστικά θα πρέπει να οδηγηθούμε σε αναζήτηση άλλων λύσεων. Για αρχή ας ξεκινήσουμε με τον εκσυγχρονισμό/προμήθεια νέων ραντάρ του επιγειου και εναέριου (λογισμικο) συστηματος έγκαιρης προειδοποίησης και ας κάνουμε έναν πραγματικά διεθνή διαγωνισμό για ατρακτιδια ΕΟ/IIR για τα Ελληνικά Γεράκια είτε αυτό είναι το Sniper XR είτε το Litening G5 είτε το Talios. Αυτα είναι εφικτά να γίνουν άμεσα. Για ΝΜΑ είναι εντελώς άλλη συζήτηση και θα παρακαλέσω να μην ξαναγραφει σχόλιο σε φάση VS F-35 είναι καλό ή όχι για εμάς γιατι θα θεωρηθεί σπαμ (το τάδε αεροσκάφος κάνει αυτό το άλλο…). Δεν είναι επί της παρούσης αν πρέπει ή όχι να αποκτήσουμε F-35 καθώς είναι βέβαια πως λόγω οικονομικών οι Τουρκοι θα διαθέτουν επιχειρησιακές μοίρες έτοιμες για μια 5ετια νωρίτερα σίγουρα

    Μου αρέσει!

  32. Ερώτηση: Με το ραντάρ κλειστό ή stand-by και μετάδοση εικόνας περιοχής ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ και μόνο μέσω Λινκ-16/22 απο τα Ρ-3 ή τα ΑΣΕΠΕ που θα πετούν εκτός εμβέλειας των Φ-35 ή ακόμα και απο αγκιστρωμένες ΤΠΚ ή σταθμούς αναμετάδωσης των ραντάρ αεραμύνης στα νησιά(ή PESA αν και εφόσον…) και πάντα με την χρήση ατρακτιδίου SNIPER XR, υπάρχει περίπτωση τα γεράκια μας να βρεθούν με το πλεονέκτημα πρώτης βολής ΧΩΡΙΣ να γίνουν αντιληπτά από τον εχθρό?

    ΥΓ: Μετά βέβαια από ένα τέτοιο χτύπημα, κάθε αρχηγός (σοβαρού) κράτους που σέβεται τον εαυτό του και τους πολίτες του πρέπει να ανταποδώσει τουλάχιστον τα ίδια με Μ-2000 dash5/SCALP.

    Μου αρέσει!

  33. Αγαπητε Θοδωρη
    Τα γερακια ακομη και αν εχουν το ρανταρ τους κλειστο ειναι ευκολα ανιχνευσιμο απο το Τουρκικο επιγειο δικτυο αεραμυνας. Η κατευθυντικη συνδεση μεσω Link 16 επιτρεπει στα Τουρκικα F-35 να ξερουν απο πριν την θεση των Ελληνικων Γερακιων.

    Ετσι μπορουν να επιλεξουν το κατάλληλο σημειο εισοδου στον Ελληνικο Εναεριο Χωρο
    Παρατηρησε οτι κατα την επιθεση στην Αθηνα τα αεροσκαφη αυτα δεν εγιναν αντιληπτα καθως υπερκερασαν το Ελληνικο Δικτυο Αεραμυνας. Αυτο δεν ίσχυε στην περιπτωση χρησης βομβων JDAM και λειζερ GBU-12 οπου τα βομβαρδιστικά F35 χρειαστηκε να φθασουν πολυ κοντα στην Ελληνικη αεραμυνα χωρις παλι η τελευταια να μπορεσει να καταρριψει επθτυχως τα συγκεκριμενα αεροσκαφη

    Μου αρέσει!

  34. Έτρεξα ένα παρόμοιο σενάριο στο CMANO ίσως λίγο πιο σύνθετο με συμμετοχή F-16 και F-4. Στόχοι ήταν εγκαταστασεις αεράμυνας στη Δ Κρήτη, κάποιες υποτιθέμενες πετρελαιοπηγές στον Πατραικο κόλπο μαζι με εγκαταστάσεις στην ξηρά (Κυλλήνη). Με τον τρέχοντα εξοπλισμό ΠΑ και ΕΣ υπάρχει οριακή δυνατότητα αναχαίτισης των F-35 απο μαχητικά με ατρακτίδιο και απουσία νέφωσης. Με κάποια νέφωση τα F-35 είχαν σημαντικό πλεονέκτημα ως προς την απόσταση ανίχνευσης των α/φων μου.
    Τα Patriot είχαν οριακή δυνατότητα εμπλοκής σε κοντινές αποστάσεις για συγκεκριμένες γωνίες των f-35.
    Τα HAWK ούτε για αστείο δεν μπορούσαν να εμπλέξουν τα F-35 ενώ τα Crotale, Tor-M1 και Velos ήταν χρήσιμα μόνο για την αναχαίτηση των HGK, JDAM, SLAMER και SOM που χρησιμοποιηθηκαν.
    Υ.Γ. Τα SOM φαίνεται να είναι δύσκολα στον εντοπισμό αφού ο Ασπρόπυργος έφαγε αρκετά χτυπήματα απο αυτά προφανώς λόγω χαμηλού ύψους πτήσης και stealth σχεδίασης.

    Μου αρέσει!

  35. Αγαπητέ Κώστα ενδιαφέρουσες οι παρατηρήσεις σου. Καλώς ή κακώς τα βλήματα cruise περιορίζουν τον χρόνο ανίχνευσης
    Θα μπορούσες να δώσεις λεπτομέρειες πόσα αεροσκάφη συμμετείχαν από Τουρκική Πλευρά?

    Πολύ πιθανόν το ΠΝ να έχει και τα δύο συστήματα Crotale NG στην περιοχή της Ελευσίνας οπότε ο Ασπρόπυργος ίσως σωζόταν. Εκτός φυσικά αν διάλεξες και εσύ να ακολουθήσεις παρόμοιο άξονα προσβολής με την τελευταία διαδρομή των F-35 όπως και στο σενάριο

    υγ. Κώστας έχεις καμία σχέση με τον Kostas πιο πάνω?…

    Μου αρέσει!

  36. @defencegreece
    Απαντώντας στο υ.γ. σου όχι δεν είμαστε το ίδιο πρόσωπο. Για την ακρίβεια γράφω για πρώτη φορά.

    Από τουρκικής πλευράς συμμετείχαν
    16 F-35A από Dalaman
    16 F-35B και 4 Τ-129Β ΑΤΑΚ από Anadolu
    24 F-16CJ/DJ Block 50+ (Peace Onyx IV) από Balikesir
    14 F-4E Terminator (SOM) από Eskisehir
    Η ΠΑ έχει διαθέσιμα
    30 F-16C/D Block52+ στη Σούδα
    22 F-4E AUP στην Ανδραβίδα
    38 F-16CJ/DJ Block52+ στον Άραξο
    14 M-2000-5 στην Τανάγρα
    ΑΝΣΚ των Τούρκων είναι ο Ασπρόπυργος και «υποτιθεμενες» εγκατασάσεις σε ξηρά και θάλασσα στην Κυλλήνη στον Πατραικό κόλπο με δευτερεύοντα στόχο τους S-300 στη Δ. Κρήτη.
    Έχω ενισχύσει την αεράμυνα με ΕΟ αισθητήρες νέας γενιάς
    Ο Ασπρόπυργος προστατεύεται από HAWK, Tor M1, CrotaleNG, Skyguard, ZU-23/BMP-1 και Vulcan/M113
    Μπορώ αν θές να σου στείλω το σενάριο με mail να το τρέξεις κι εσύ

    Για τις διαδρομές των εχθρικών α/φων αφήνω τη δουλειά να την κανει ο auto-planner.

    Μου αρέσει!

  37. Εξαπέστειλα την περιστέρα.

    Εχω βάλει και άλλα μέσα. (Kortenaer, HSY-56, S-300, Patriot, Super Vita, Combattante III)
    Το συγκεκριμένο σενάριο το δούλευα περίπου 1 μήνα στο μυαλό μου και περίπου 3 βδομάδες μεσα στο CMANO.

    Μου αρέσει!

  38. Υποτιθεται δουλεια των Φ35 ειναι να «γκρεμισουν την πορτα» της εχθρικης αεραμυνας καταστρεφοντας αιφνιδιαστικα ρανταρ, εχθρικα αντιαεροπορικα οπλα και αεροδρομια, ωστε να ακολουθησεουν μετα μαζικα πληγματα απο συμβατικα αεροσκαφη Φ15, Φ16 κλπ. Ειναι δυνατον να μην φροντισαν ωστε τα βληματα ΗΑRM να χωρανε στα Φ35; Τι αβδηρητισμος ειναι αυτος; Σαν τους Αβδηριτες, που εφτιαξαν μια πανεμορη κρηνη,αλλα ξεχασαν να φερουν νερο με αγωγους απο το βουνο. Απορω με τους Αμερικανους. Ετσι θα καταστειλλουν τη ρωσικη αεραμυνα με τους S400; Που πας ρε Καραμητροοοο….

    Αφου δεν εχουμε λεφτα
    για αεροπλανα, μονη μας επιλογη ειναι τα οπλα του φτωχου. Τι σημαινει αυτο; Area denial weapons. Δηλαδη S400. Αλλα βεβαια δεν θα τους παρουμε διοτι δεν το επιτρεπει ο …..»γεωστρατηγικος προσανατολισμος της χωρας». Μεταφραση: Καλοι οι εξοπλισμοι, αλλα δεν εχουμε και απολυτη εμπθστοσυνη στις δυναμεις μας, οποτε καλο ειναι να μην κανουμε τιποτα που υα δυσαρεστησει το θειο Σαμ, ουτως ωστε αν ηττηθουμε στρατιωτικως, αυ
    τρος να φιλοτιμηθει να σταματησει τον Τουρκο πριν φθασει στη Λαμια. Δε λεω οτι ειναι κακο αυτο, αλλα να ειμαστε ειλικρινεις με τους εαυτους μας…

    Μου αρέσει!

  39. Να προσθέσω ..α) Η ελληνική αντικατασκοπία έχει καταγράψει τις προετοιμασίες και την ειλημμένη απόφαση και επιχειρεί προληπτικό πλήγμα ,με αφορμή μιας εμπλοκής.(μια επιλογή)
    στο Αιγαίο που ένα τουρκικό αεροσκάφος καταρρίπτεται εντός 6 μιλίων..Το θέμα είναι που βρίσκονται τα F35.(αν δε γνωρίζει ήδη).; Κάποιος θα ξέρει …κάποιος θα πει…
    Η ροή πληροφοριών μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών σε τέτοιου μεγέθους γεγονότα είναι πολύ συνηθισμένη καθώς υπάρχουν πολλά σενάρια εν υπνώσει ανάλογα με τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις του καθενός.
    Να θυμίσω ότι για οχτώ χρόνια η ΤΗΚ είχε αεροπορική τεχνική υπεροχή στο Αιγαίο(πρίν αποκτήσουμε τα F16) αλλα δεν τόλμησε,ούτε πέτυχε τίποτα.
    Η τεχνολογία των stealth AΦ ,θα δώσει ανάπτυξη σε συστήματα αντιμετώπισης (δλδ ανίχνευσης) αλλά και τεχνολογία αντιμετώπισης των όπλων τους…(δλδ πυραυλων) .Επειδή οι γνώσεις μου εδώ σταματούν,θέτω το ερώτημα μπορεί AIM 120 η MICA να εγκλωβίσει επερχόμενο ΑΙΜ120 ;

    Μου αρέσει!

  40. @ Thanos.D
    Τα πρώτα F-16 οἱ Τούρκοι τα παρέλαβαν το 1987.
    Ἡ ΠΑ παρέλαβε τα πρώτα της F-16 το 1989,αλλά ἤδη το προηγούμενο έτος είχαν παραληφθεί τα πρώτα Μirage-2000.
    Το θέμα είναι ότι έκτοτε οἱ απέναντι έχουν περισσότερα σύγχρονα πολλαπλού ρόλου μαχητικά,2:1 επί μία οκταετία περίπου,έως το 1997,και ίσως αυτό να είχες υπόψιν.

    Μου αρέσει!

  41. το ιδιο σεναριο αν το τρεξετε και αντι για αμυνομενα φ16 βαλετε στην μια περιπτωση typhoon ή rafale τι θα αποτελεσμα θα δωσει . μιας και λεμε αυτες τις μερες για ΝΜΑ . Επισης στο ιδιο σεναριο αν βαλουμε και αναβαθμισμενες πυροβολαρχιες πατριοτ που να εχουν καλυψη 360 μοιρων + νεο ρανταρ στους χωκ παλι τι αποτελεσμα θα εχουμε; επισης ενα ακομα σεναριο ειναι το να εχουμε αναβαθμισμενα μιραζ2000 με λινκ16 . τι αποτελεσμα θα εχουμε ?

    Μου αρέσει!

  42. Μια ερώτηση. Θα ήθελα να διαβάσω γνώμη/απόψεις για χρήση uav harrpy/cuttlas καθώς και Bayraktar εξωπλισμένα με Umtas. Πιθανοί τρόποι αντιμετώπισής τους;

    Μου αρέσει!

  43. Μια καλη λύση θα ήταν η υιοθέτηση SHORADS με συνδυασμο πυραυλων και πυροβόλων. Τετοια είναι το Tunguska και το Pantsir. Αλλη λύση είναι η χρήση σε ζωτικές εγκαταστάσεις συστημάτων C-RAM (πχ χερσαια τροποποιημενη έκδοση του Phalanx CIWS). Αυτα για την ενεργή καταστροφή τους αποδοτικά (απο οικονομικής αποψης). Επίσης υιοθετηση παρεμβολέων μακράς εμβελειας. Ενα UAV χωρις επικοινωνία με τον σταθμό εδάφους του αντιπάλου είναι μια ιπτάμενη «πατατα» που ειτε την καταρρίπτεις είτε την αφήνεις να χάσει τον έλεγχο μονη της.

    Μου αρέσει!

  44. Σήμερα που οι στρατιωτικές βασεις ειναι συνηθως κοντα στις πόλεις υπαρχει η δυνατότητα για 24ωρη παρακολουθηση της πτητικής δραστηριότητας.Συνήθως με υπηκόους τρίτων χωρών ,που νοικιαζουν οικίες με θέα..στους διαδρόμους ..Με ενα καμουφλαρισμένο τηλεσκόπιο,μπορούν απο μια απόσταση 2-3 χιλιομέτρων, να έχουν πλήρη εικόνα της δραστηριότητας μέχρι και αριθμό αεροσκάφους.(η πληροφορία μπoρεί να σταλθεί με κωδικοποιημένο τρόπο) ..Επιπλέον η ύπαρξη ενος διακριτικού δικτύου κατασκοπεία ς,περιλαμβάνει ,την παρατήρησης ή μή ύπαρξη εξοδούχων …στην πόλη.(κακό σημάδι η αλλαγή της κανονικότητας),γενικά οι φαντάροι μιλουν πολύ .Οπότε αιφνιδιασμός δεν νοείται να μη γίνει αντιληπτός.Εικάζεται ότι πολλές κινήσεις γίνεται για να αποκαλυφθεί το δίκτυο κατασκοπείας.και οι δυνατότητες του.Απο την άλλη μεριά,η ειδοποίηση για κάτι μη κανονικό ,δίνει στη άλλη πλευρά ,(που δεν επιθυμεί κατά ανάγκη πολεμική σύγκρουση ) να κάνει μια επιδεικτική κινητοποίηση για να στείλει το μήνυμα .(στα αυγά σου το ξέρω και σε περιμένω…).Ενα άλλο κανάλι είναι οι φίλιες δυνάμεις ,που στο παιχνίδι της αναγκαίας ανταλλαγής πληροφοριών σου δίνουν το κλίμα των απέναντι διακριτικά.(περίπτωση νήσου Παναγιάς μάλλον ).Πίσω από τις πολεμικές μηχανές υπάρχει μια εξίσου σημαντική μηχανή ..Η μηχανή των πληροφοριών..Η μάχη κατασκοπείας και αντικατασκοπείας….οι εξαγορές ,οι εκβιάσεις,η αέναη αναζήτηση του ιδανικού εφιάλτη..της κάθε πλευράς..

    Μου αρέσει!

Πείτε μας την άποψή σας...