Τα επιχειρησιακά δίδαγματα της επίθεσης με Tomahawk στη Συρία

3F07E53900000578-4389482-USS_Ross_This_is_the_moment_one_of_America_s_destroyers_fired_on-a-58_1491553651351

Η στιγμή που το αντιτοπριλλικό USS Ross εκτοξεύει τους πρώτους πυραύλους Τομαχωκ κατά της Συρίας

Την περασμένη εβδομάδα ο κόσμος έφτασε πιο κοντά σε κλιμάκωση ανάμεσα στις δύο κύριες στρατιωτικές δυνάμεις του πλανήτη, την υπερδύναμη που ακούει στο όνομα Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και την εκλιπούσα Ρωσική Ομοσπονδία, κυρίαρχο διάδοχο της πάλαι ποτέ κραταιάς Σοβιετικής Ένωσης. Με αφορμή την επίθεση με χημικά όπλα (πιθανότατα χλωριούχο αέριο) σε επαρχίες της περιοχής Χομς, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump αποφάσισε να τιμωρήσει το Συριακό καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσσαντ το οποίο φέρεται ως ο θύτης (από τα Αμερικανικά ΜΜΕ τουλάχιστον) αυτής της αποτρόπαιας επίθεσης.

Τα ξημερώματα της Παρασκευής ( 3¨42 ωρα Έλλάδος) οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν πυραυλική επίθεση με 59 πυραύλους Τόμαχωκ κατά της αεροπορικής βάσης από την οποία κατηγορείται η Συριακή αεροπορία ότι απογειώθηκαν αεροσκάφη Su-22 που άφησαν βόμβες με χημικές πολεμικές κεφαλές κατά αμάχων στα προάστια της επαρχίας Idlib. Η πόλη που έγινε η επίθεση ονομάζεται Χαν Σειχουν.

JSOW_ZSU-23-4

Στην έκδοση D οι πύραυλοι Tomahawk μεταφέρουν 166 υπο-πυρομαχικά όμοια με αυτά των βομβών διασποράς CBU-87 της USAF και χρησιμοποιούνται κατά συγκεντρώσεων χερσαίων μονάδων. Στην φωτό παρόνοια χρήση βλήματος Stand-off JSOW κατά SPAAG Shilka

Το παράδοξο της υπόθεσης είναι πως το απόγευμα της Πέμπτης, ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε συναντηθεί με τον Κινέζο Ομόλογό του Xi Jinping στην Φλόριντα των ΗΠΑ για να συζητήσουν τόσο τον καλύτερο έλεγχο της Βορείου Κορέας όσο και την εξάπλωση της τρομοκρατίας. Στο περιθώριο της συνάντησής τους ασχολήθηκαν και με οικονομικά ζητήματα περί ανταγωνισμού των βιομηχανιών των δύο χώρών (στην Κίνα εδώ και δεκαετίες δραστηροποιούνται και Αμερικανικές εταιρείες που εξαγουν φθηνότερα τα προιοντα τους πίσω στις ΗΠΑ πλήττοντας τις Αμερικανικές θέσεις εργασίας ιδιαίτερα στον τομέα της Βαριάς Βιομηχανίας).

Η επίθεση που εκδηλώθηκε στη Συρία έγινε από δύο καταδρομικά Arleigh Burke τα οποία έπλεαν κοντά στην Κρήτη. Συνολικά χρησιμοποιήθηκαν 60 πύραυλοι (ένας εκδήλωσε δυσλειτουργία και απέτυχε να εκτοξευτεί) Tomahawk TLAM οι οποιοι είχαν αποκλειστικό στόχο ενισχυμένα υπόστεγα αεροσκαφών και αποθήκες οπλισμού στην Συριακή Αεροπορική βάση Αλ Σαιράτ.

17620097_1753653474648758_4162912412049879564_o

Το Αμερικανικό Πεντάγωνο έδωσε στη δημοσιότητα δορυφορικές φωτογραφίες από τα χτυπήματα στην στρατιωτική βάση (πριν αριστερα, μετά δεξια) όπου φαίνεται η πολυ μεγάλη ακρίβεια των πληγμάτων

Κατά την Αμερικανική πλευρά 56 πύραυλοι TLAM έπληξαν στόχους στην Αλ Σαιράτ, στέλνοντας δυναμικό μύνημα στην πλευρά του Άσσαντ να μην ξανατολμήσει παρόμοιο εγχείρημα. Έτσι 3 πύραυλοι Tomahawk φαίνεται να αστόχησαν, ποσοστο απόλυτα λογικό.Με βάση αμερικανικές πηγές 20 αεροσκάφη Su-22/Mig-23 καταστράφηκαν μαζί με ένα μεταγωγικό αεροσκάφος ενώ τα σημεία που επλήγησαν ξεπερνούσαν τα 40 (πιθανότατα σε μερικά κατέπεσαν δύο τουλάχιστον πύραυλοι για εξασφάλιση της ολοκληρωτικής καταστροφής τους).

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά των πυραύλων αυτών είναι τα παρακάτω:

Κωδική Ονομασία: BGM-109 C/D/Ε

Κόστος: 1,89 εκ $

Εμβέλεια:1300 χλμ, τα βλήματα του μπλοκ παραγωγής Block IV έχουν 1700χλμ και δυνατότητα αλλαγής πορείας εν πτήση

Ταχύτητα: υποηχητική 890 χλμ/ώρα

Ύψος πτήσης: Επίσημα κάτω από 30 μέτρα, ανεπίσημα μεταξύ 10 και 25 μέτρων

Πολεμική κεφαλή: 450 kg ενιαία πολεμική κεφαλή για την έκδοση C, για την έκδοση D η πολεμική κεφαλή αποτελείται από 166 υποπυρομαχικά διπλού σκοπού ( σε 24 κάνιστρα κατά προσωπικού και θωρακισμένων στόχων) όμοια με τα βομβίδια που εμπεριέχονται στην CBU-87 της USAF. Μεχρι 5 διαφορετικές περιοχές στόχου μπορούν να πληγούν από ένα μόνο πύραυλο αν και ειναι συνηθέστερο να αφήνονται όλα τα υπο-πυρομαχικά διαδοχικά στην ίδια περιοχη

Καθοδήγηση: GPS/INS/TERCOM/DSMAC

17861875_1753864231294349_206860183351005004_n

Ρωσος Reporter μπροστα σε κατεστραμμένο Mig-23 της Συριακή Αεροπορίας. Προσέξτε το σημείο εισόδο του Τομαχωκ πίσω και πάνω από το αεροσκάφος. Τα ανοιχτά υπόστεγα αεροσκαφών φαίνεται πως εκτονώσαν πλήρως την έκρηξη με αποτέλεσμα το συγκεκριμένο κτίριο να ξαναχρησιμοποιηθεί λίγες ώρες μετά. Η στατική ζημιά είναι μικρή και δεν υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης.

Οπως καταλαβαίνει κανείς το μεγεθος της γόμωσης των πυραύλων Τόμαχωκ ιδιαίτερα σε αυτή της έκδοσης C αρκεί για να θέσει εκτός μάχης υπόστεγα αεροσκαφών, κέντρα διοίκησης, συστήματα ραντάρ, αντιαεροπορικά συστήματα καθώς και πλειάδα άλλων στόχων όπως ελλιμενισμένα πλοία κτλ. Για σύγκριση η πολεμική κεφαλή του βλήματος κατά πλοίων Brahmos δεν ξεπερνά τα 300 kg, μεγεθος που από μόνο του μπορεί να θέσει εκτός μάχης ένα αντιτορπιλλικό Arleigh Burke εκτοπίσματος 7500 τόννων πόσω δε μάλλον κατά μικρότερων στόχων. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως κατά την εκτόνωσή της μπορεί να ισοπεδώσει κατάλληλα διαμορφωμένα υπόστεγα αεροσκαφών. Η πολεμική κεφαλή των Τομαχωκ δεν είναι σαν αυτή των BLU-109 που εκρήγνυνται αφού εισέλθουν εντός των καταφυγίων αεροσκαφών. Ετσι μεγάλο μέρος της HE ενέργειας χάνεται τόσο στο σημείο εισόδου όσο και κατά την εκτόνωση προς όλες τις κατευθύνσεις του ωστικού κύματος της έκρηξης. Παρόλο που οτιδήποτε ήταν μέσα στα καταφύγια αεροσκαφών έγινε παρανάλωμα πυρός, πολλά από τα προσβεβλημένα υπόστεγα αεροσκαφών φέρεται να επαναχρησιμοποιήθηκαν την επόμενη μέρα χωρίς να έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές απο την οπτική της στατικής κατασκευής.

Σύμφωνα με το Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας από τους 59 πυραύλους Tomahawk μόλις οι 23 έπληξαν στόχους στην Συριακή Αεροπορική Βάση. Οι υπόλοιποι 36 πύραυλοι είτε αστοχησαν είτε καταρρίφθηκαν. Στο βίντεο που ακολουθεί μπορεί κάποιος να διακρίνεια τα άδεια κουφάρια καταρριφθέντων Τομαχωκ (πιθανότατα από Pantsir S1) στα περίχωρα της αεροπορικής βάσης. Επίσης φαίνεται αυτό που αναφέραμαι και λίγο πιο πάνω ότι η πολύ σημαντική ζημιά που έγινε μέσα στα καταφύγια αεροσκαφών δεν επηρρέασε τόσο την στατικότητά τους. Επιπρόσθετα το ρωσικό βίντεο δείχνει πολλά αεροσκάφη να παραμένουν απρόσβλητα, ίσως λόγω κατάλληλης παραλαγής ή λογω της συμφωνίας με την Αμερικανική πλευρά να μην πληγούν υπηρετουντα στην Ρωσική Αεροπορία πολεμικά αεροσκάφη που είχαν μετασταθμευσει εκεί.

Την επόμενη μέρα η Συριακή Αεροπορία συνέχισε κανονικά τις πτήσεις προσβολείς χερσαίων στόχων με αεροσκάφη Su-22. Στο παρακάτω βίντεο διακρινονται κάποια καταστραμμένα καταφύγια αεροσκαφών αλλά και μερικά ανέπαφα. Ανέπαφη επίσης έμειναν και τα σημεία τροχοδρόμησης αεροσκαφών (που κανονικά είναι από τους πρώτους στόχους αν θέλεις να βγάλεις εκτός μια αεροπορική βάση) όπως και οι διάδρομοι προσγείωσης/απογείωσεις. Οι δε τελευταίοι δεν θα μπορούσαν να πληγούν αποτελεσματικά από τους Τόμαχωκ καθώς τόσο στην έκδοση C με την μοναδιαία πολεμική κεφαλή όσο και στην D με τα υπο-πυρομαχικά, η πολεμική γόμωση δεν είναι κατάλληλη για την αποτελεσματική δημιουργία κρατήρων ώστε να μην είναι εύκολα επισκευάσιμη από το προσωπικό εδάφους της Συριακής Αεροπορίας. Αυτό φαίνεται πως είχε γίνει απδεκτό απο τους Αμερικανούς Αξιωματούχος και έτσι οι μόνοι στόχοι που χτυπήθηκαν ήταν αποθήκες πυρομαχικών και ενισχυμένα καταφύγια αεροσκαφών.

syria5

Φαινεταί πως αντιαεροπορικοί πύραυλοι εκτοξεύτηκαν λίγα λεπτά πριν καταφθάσουν οι Τομαχώκ στην Συριακή βάση. Είναι βέβαιο πως κάποιοι Τομαχωκ που βρέθηκαν στην ίδια περιοχή με τους ΑΑ πυραυλους καταρρίφθηκαν από τους τελευταίους.

O εκπρόσωπος του Αμερικανικού Πενταγώνου λοχαγός Τζεφ Ντέιβις ενημερώνοντας δημοσιογράφους για την επιχείρηση, είπε ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις είχαν «πολλαπλές» συνομιλίες με τις ρωσικές δυνάμεις χθες προτού εκτοξεύσουν πυραύλους, χρησιμοποιώντας ένα σύστημα επικοινωνίας που είχε συμφωνηθεί από πριν για να αποφύγουν κατά λάθος συγκρούσεις στη Συρία μεταξύ των δυνάμεών τους στη μάχη τους εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Έπειτα αποκαλύφθηκε πως οι Ρώσοι γνώριζαν τουλάχιστον 2 ώρες πριν το ακριβές σημείο και χρόνο της επίθεσης. Έτσι πρόλαβαν να εκκενώσουν την αεροπορική βάση. Είναι σχεδόν βέβαιο πως το ίδιο έγινε και για τους Συριους στρατιωτικούς της SuAF. ¨Ετσι αν και  προσεβλήθη η βάση, την επόμενη μέρα απογειώθηκαν δύο αεροσκάφη Su-22 για να προσβάλλουν θέσεις αντιακθεστωτικών δυνάμεων

Γιατί δεν κατερρίφθησαν όλοι οι Τομαχώκ ? Η έννοια του ορίζοντα ραντάρ

Είναι απορίας άξιο για πολλούς αμυντικούς αναλυτές ειδικά αυτούς που δεν έχουν το κατάλληλο τεχνικό υπόβαθρο να μην μπορούν να κατανοήσουν γιατί οι 59 πύραυλοι Τομαχωκ δεν καταρρίφθηκαν από τα κορυφαία συστήματα αεράμυνας S-300 και S-400 που βρίσκονται ανεπτυγμένα στην Συρία. Έτσι δημιουργήθηκαν πολλές θεωρίες συνωμοσίας είτε ότι τα συστήματα αυτά δεν είναι αξιοπιστά είτε ότι έγινε πολιτική συμφωνία με την Ρωσική πλευρά ώστε να πιεστεί ο Άσσαντ και διάφορες ακόμη ιστορίες. Με βάση συνδυασμό των στοιχείων τόσο από τη Ρωσική πλευρά όσο και από την Αμερικανική (η οποία παραδέχτηκε ότι εν τελει δεν ειχαν στόχο να καταστρέψουν την συγκεκριμένη αεροπορική βάση αλλά να στείλουν ένα μυνημα) καθίσταται σαφές πως ένα μεγάλο μέρος των πυραύλων cruise τύπου Τομαχωκ καταρρίφθηκε από αντιαεροπορικά συστήματα πιθανότατα Συριακής προέλευσης (Pantsir S1).

img714

Περα από την καμπυλότητα της Γης, οι καιρικές συνθήκες αλλά και το γεωγραφικό ανάγλυφο παίζουν κρίσιμο ρόλο στην μείωση της εμβέλειας εντοπισμού ενός χαμηλά ιπτάμενου στόχου

Την διελεύκανση του μυστηρίου μας δίνει η έννοια του ορίζοντα ενός ραντάρ. Ο ορίζοντας ενός ραντάρ με πολύ απλά λόγια είναι το σημείο κάτω από το οποίο δεν μπορεί να ανιχνευθεί ένας στόχος που πετά κάτω από αυτόν. Ο ορίζοντας ραντάρ ενός επίγειου συστήματος όπως οι S-400 επηρρεάζεται κυρίως από την καμπυλότητα της Γης, το ύψος ενός εισερχόμενου στόχου και το ύψος της κεραίας εκπομπής του.

Ιδιαίτερα σε αποστάσεις μερικών εκατοντάδων χιλιομέτρων οι δύο τελευταίες παράμετροι είναι οι κυριότερες καθώς η καμπυλότητα της Γης είναι σχεδόν η ίδια τόσο για το Ραντάρ όσο και για τον στόχο.

Η παρακάτω απλοποιημένη εμπειρική εξίσωση συνοψίζει.

img712.gif

Ετσι ενδεικτικά καταδρομικά Αντιαεροπορικού Πολέμου όπως τα Ticonderoga παρόλη την τεράστια εγκατεστημένη τους ισχύ έχουν ορίζοντα ραντάρ 17 ναυτικών μιλίων έναντι στόχου που πετά στα 75 πόδια. Δεν είναι τυχαίο επίσης το πολύ μεγάλο ύψος του ιστού ραντάρ των αντιτορπιλλικών Type 45 Daring του Βρετανικού ναυτικού το οποίο είναι τοποθετημένο σε διπλάσιο ύψος από αυτό του ραντάρ SPY-1 στα αντιτορπιλλικά Arleigh Burke.

a8e8d37215614b0a96fdef72a2ea07a3

H απουσία ιπτάμενων ραντάρ όπως το εικονιζόμενο A-50 U Mainstay δημιουργεί μεγάλα κενά στην επιτήρηση του Συριακού Εναερίου Χώρου. Στην Ρωσική Αεροπορία με βάση τελευταίες πληροφορίες είναι ενεργά 20-25 από τα 40 αεροσκάφη A-50 Mainstay που είχαν κατασκευαστεί στα τέλη της δεκαετίας του 80.

Όπως καταλαβαίνει κάποιος η παρουσία των Ιπτάμενων ραντάρ καλύπτει τους νεκρούς τομεις αυτής της αδυναμίας των επίγειων ραντάρ. Από την άλλη καθώς τα πρώτα λεπτά ενος πολέμου και ιδιαίτερα την στιγμή της πυραυλικής επίθεσης με πυραύλους κρουζ το λογικότερο είναι να μην πετάνε ιπτάμενα ραντάρ του αμυνόμενομενου στην περιοχή ενδιαφέροντος το αποτέλεσμα ειναι ο επιτιθέμενος να έχει το πλεονέκτημα της επιλογής του καλύτερου δρομολογίου για την επίτευξη του μέγιστου καταστρεπτικού αποτελέσματος. Επι του Συριακού Εδαφους η Ρωσική Αεροπορία δεν διαθέτει ιπτάμενα ραντάρ Α-50U Mainstay να επιχειρούν από τις αεροπορικές της βάσεις στην Συρία.

Το εν γένει χαρακτηριστικό των πυραύλων cruise είναι το πολύ χαμηλό ύψος πτήσης τους. Αν και όσον αφορά τους Τομαχωκ δεν έχει ποτέ δημοσιευθεί το ύψος πτήσης τους, από τις πολεμικές επιχειρήσεις των τελευταίων δύο δεκαετιών ειδικά με τά τον 1ο Πόλεμο του Κόλπου έχει εξαχθεί το συμπέρασμα πως αυτό κυμαίνεται μεταξύ 30 και 75 ποδών (10-25 μέτρα). Έτσι ενδεικτικά μια συστοιχία S-400 όση ισχύ και αν είχε δεν θα μπορούσε λόγω διαγράμματος ακτινοβολίας να ανιχνεύσει οποιοδήποτε χαμηλά ιπτάμενα στόχο πέρα από μερικές δεκάδες χιλιόμετρα.

2013-09-11_183256

Ακομη και με την χρήση του 96L6E Cheese Board (Κατω δεξια) που έχει αναπτυχθεί κυρίως για την ανίχνευση στόχων κάτα των 500 μέτρων, το σύστημα S-400 δεν μπορει να παρέχει παρά τοπική κάλυψη σε ακτίνα μερικών δεκάδων χιλιομέτρων κατά πυραύλων cruise

Ετσι η αεροπορική βάση Αλ Σαιράτ που απείχε πάνω από 150 χλμ από τις θέσεις που ήταν ανεπτυγμένοι οι S-400 δεν είχε την επιδιωκόμενη προστασία. Οι Αμερικανοί επιτελείς μέσω της πορείας πτήσης των πυραύλων cruise Tomahawk παρέκαμψαν τις συστοιχίες των S-300/S-400 και ακολουθώντας το Συριακό Γεωγραφικό ανάγλυφο επέτυχαν προσβολή της Αλ Σαιράτ.

Στο επόμενο άρθρο θα προσπαθήσουμε με τα διαθέσιμα μέσα να δείξουμε την πιθανή πορεία των πυραύλων Τομαχωκ, τα σημεία των Ρωσικών Αντιαεροπορικών εγκαταστάσεων και τους πληγείσες στόχους ώστε να έχουμε μια πιο κοντινή ματιά στις δυνατότητες του σύγχρονου συμβατικού πολέμου. Αντίστοιχες Δυνατότητες διαθέτει και η ΠΑ μέσω των πυραύλων κρουζ SCALP EG ενώ η ολοκληρωμένη Ελληνική Αεράμυνα παραμένει εξαιρετικά φονική έναντι πυραυλικών επιθέσεων έχοντας συστήματα στην φαρέτρα της από VSHORADS μέχρι Hi-SAM.

Θα προσπαθήσουμε να σας μεταφέρουμε την στρατηγική εικόνα από τον εναέριο χώρο της Συρίας εκείνη την νύχτα.

 • Έχουν τελικά νόημα οι αιτιάσεις των Ρώσων για το ότι 36 από τους 59 πυραύλους Τομαχωκ δεν βρήκαν το στόχο τους?
 • Θα μπορούσαν άραγε οι εικόνες και τα βίντεο να είναι πραγματικά από το Συριακή Αεροπορική Βάση?
 • Εξάγονται χρήσιμα συμπεράσματα και για την Ελληνική πλευρά?

Μεινετε συντονισμένοι στο Defencegreece…

18 thoughts on “Τα επιχειρησιακά δίδαγματα της επίθεσης με Tomahawk στη Συρία

 1. Συγχαιρω το ιστολογιο για την αντικειμενικη παρουσιαση των πραγματων, εν αντιθεσει με καποιο αλλο ιστολογιο το οποιο ειναι κατι αναμεσα σε Antinews και Voice of America.

  Οι πυραυλοι Tomahawk cruise ειναι οπλα καταπληκτικης ακριβειας και αξιοπιστιας, και αυτο ειναι χαρακτηριστικο που ειχαν απο τη δεκαετια του ’80 οταν η εισαγωγη τους εφερε σε πολυ δυσκολη θεση τους Σοβιετικους. Χαρη στον ενσωματωμενο υπολογιστη τους μπορουσαν να πετουν σε πολυ χαμηλο υψος, αλλαζοντας μαλλιστα και πορεια, ωστε να αποφευγουν τη σημανση απο τα αντιπαλα ρανταρ. Oι ρωσικοι ισχυρισμοι περι αστοχιας των βληματων ειναι αναληθεις.

  Ωστοσο πετουν με χαμηλη ταχυτητα, οποτε οταν και αν εντοπιστουν εγκαιρως ειναι δυνατη η καταρριψη τους, και αυτο φανηκε και στη Γιουγκοσλαβια το 1999. To καταλληλοτερο οπλο γθα ρην καταρριψη τους οπως ορθως επισημανθηκε δεν ειναι το S300/S400, αλλα το Pantsir ή το ΤOR M1 που συμπληρωνει το S300 και ειδικευευται σε στοχους χαμηλου υψους.

  Εδω ακουω για πρωτη φορα οτι κατερριφθησαν αρκετοι Tomahawk. Δεν ηταν βεβαια δυνατον να καταρριφθουν ολοι. Η μαζικη ομοβροντια ισως προκαλεσε κορεσμο της αεραμυνας. Ισως επειδη οι Ρωσοι δεν εχουν αρκετα ΑΑ βληματα στη Συρια, τα φυλαξαν για το ενδεχομενο αεροπορικης επιδρομης, αντι να τα ξοδεψουν ολα κατα των Τomahawk.

  Και εδω ειναι ενα σημειο που λιγοι προσεξαν. Ενας Tomahawk φερει συμβατικη κεφαλη 1000 lb. Ενα F-16 μπορει να φερει 2 βομβες των 2000 lb εκαστη, δηλαδη 4000 lb εκρηκτικα. Επομενως οι Tomahawk δεν υποκαθιστουν τα Α/Φ. Ειναι καλοι για πυρηνικο πληγμα και για σημειακους στοχους υψηλης αξιας με ισχυροτατη ΑΑ προστασια. Επομενως η χρηση μονο Tomahawk δειχνει οτι οι Αμερικανοι ειτε εκαναν μια επιδειξη για πολιτικους λογους, ειτε φοβηθηκαν απωλειες απο την ισχυρη ρωσικη αεραμυνα.

  ΥΓ: Οι αμερικανολατρες ρωσοφαγοι αλλων ιστολογιων αδιορθωτοι. » Αχρηστοι» λεει οι S300/S400. Θυμαμαι τη δηλωση ενος Αμερικανου πιλοτου σε αγγλοφωνο ιστολογιο. «This thing is a beast and you don’t want to get near it»…….

  Μου αρέσει!

 2. Επισης θα ηθελα το ιστολογιο να μας δωσει αν εχει, πληροφοριες για τα εξης:

  Θα μπορουσαμε να εχουμε περισσοτερα στοιχεια για τις ενδεχομενες καταρριψεις Tomahawk απο τα ρωσικα αντιαεροπορικα; Τελικα ποσοι κατερριφθησαν;

  Ποσοι αληθεια υπαρχει στους ισχυρισμους περι χρησης χημικων οπλων απο τον Συριακο Στρατο και δη κατα αμαχων;

  Κατα τη γνωμη μου το τελευταιο ειναι 100 % ψευδες. Ο Μπασαρ Αλ Ασαντ ειναι ενας μαλλον μετριοπαθης δικτατορας, δεν ειναι κανενα τερας σαν τον Σανταμ ή τον Κανταφι. Τα χημικα οπλα της Συριας κατεστραφησαν υποτιθεται το 2013 υπο κοινη ρωσοαμερικανικη επιβλεψη. Στρατιωτικα το συριακο καθεστως δεν ειχε τιποτα να κερδισει απο κατι τετοιο. Κατι βρωμαει εδω….

  Αρέσει σε 1 άτομο

 3. O μεγάλος αριθμός πυραύλων έγινε μάλλον για κορεσθεί η αεράμυνα αν και δεν χρειαζόταν. αφού εκ των πραγμάτων,η επιθεση ήταν σκηνοθετημένη.αμοιβαίως.Εδωσε εκτόνωση,καθώς ο Τραμπ,έκανε κάτι,η Ρωσία έβαλε βέτο,και το θέμα «ξεφούσκωσε» .Ενδιαφέρον η «καλη » επικοινωνία Ρώσων -Αμερικάνων και η διαπίστωση ότι οι Ρώσοι έχουν χτίσει πολύ ισχυρη θέση στη περιοχή.Τα χημικά έπεσαν πάντως .Αυτό ειναι το μόνο σίγουρο.Για τα αεροσκάφη το καταλληλοτερο καταφύγιο είναι η υπογεια ράμπα.μ ετην κατασκευή 10-15 μέτρα απο την επιφάνεια,Κοστίζει ακριβότερα αλλά οταν μιλάμε για 80-100 θέσεις δεν ειναι απαγορευτικό
  Καλη ανάσταση,

  Μου αρέσει!

 4. Η ανάλυση του χτυπήματος από την δική μου άποψη.
  Το ερώτημα είναι θα μπορούσαν να αντιδράσουν οι ρώσοι και να καταρρίψουν τους πυραύλους Κρουζ; Όχι! κατηγορηματικά όχι! Θα μπορούσαν να καταρρίψουν κάποιους, ούτε καν τους μισούς για όλους δεν θα μπορούσαν να τα καταφέρουν με τίποτα.

  Θα αντιστρέψω το ερώτημα έχουμε εμείς στο αεροδρόμιο της Λήμνου ένα ΑΑ σύστημα pantsir, έχουμε και ένα σύστημα S-400 στην Χίο και μας έκαναν επίθεση οι τούρκοι στο αεροδρόμιο της Λήμνου με αεροσκάφη F-35. Μετά θα κατηγορούσαμε τους ρώσους πως έφταιγαν που το S-400 ήταν εκτός εμβέλειας για να καταρρίψει τα F-35 των τούρκων; Αν υπολογίζαμε την απόσταση βάση των δυνατοτήτων των ΑΑ συστημάτων για την κατάρριψη των πύραυλων κρουζ θα βάζαμε ένα ακόμα σενάριο.

  Μας κάνουν επίθεση οι τούρκοι με 59 πυραύλους Κρουζ στο αεροδρόμιο της Λήμνου που έχει ένα ΑΑ σύστημα pantsir και στην Λέσβο υπάρχει ένα S-400! Μετά θα κατηγορήσουμε τους ρώσους ότι φταίνε που δεν μπόρεσε να καταρρίψει τους πυραύλους Κρουζ γιατί ήταν εκτός της εμβελείας του! Θα κατηγορήσουμε πάλι τους ρώσους ότι φταίνε που δεν μπόρεσε το ΑΑ σύστημα pantsir στο αεροδρόμιο να καταρρίψει- καταστρέψει ούτε τους μισούς πυραύλους tomahawk!
  Δυστυχώς αυτό υποστηρίζουν κάποιοι και λένε ανακρίβειες, χωρίς να ξέρουν τις πραγματικές δυνατότητες των ΑΑ συστημάτων. Χωρίς να ξέρουν για την καμπυλότητα της γης και το χαμηλό ύψος πτήσης

  Κοιτάξτε την εμβέλεια των ραντάρ για τα χαμηλά ύψη είναι με το ζόρι 50 χιλιόμετρα και αφορούν τα ραντάρ έρευνας στα VHF και L, τα ραντάρ ελέγχου πυρός έχουν χαμηλότερη εμβέλεια.

  Μικρότερες δυνατότητες έχουν και οι πύραυλοι και σε ταχύτητα και σε εμβέλεια και σε δυνατότητα ελιγμών για τα χαμηλά ύψη.

  Η ταχύτητα των πυραύλων Κρουζ είναι 900 χιλιόμετρα την ώρα σε 6 δευτερόλεπτα έχει διανύσει 1500 μέτρα ο πύραυλος, το pantsir έχει εμβέλεια τα 5 χιλιόμετρα σε χαμηλό ύψος,

  Αν περάσει στα 4 χιλιόμετρα από το pantsir ο tomahawk με πορεία προς το πλάι και όχι κατ επάνω του, δεν προλαβαίνει να το χτυπήσει.

  Επόμενο παράδειγμα ο tomahawk έχει πορεία να περάσει στα 3 χιλιόμετρα από το pantsir. Το εντοπίζει στα 5 χιλιόμετρα χτυπάει ο συναγερμός, αλαφιάζεται ο χειριστείς κοιτάζει την οθόνη, περνάνε 2 δευτερόλεπτα να συνειδητοποιήσει τι γίνετε, θέλει αλλά 1- 2 δευτερόλεπτα να πατήσει το κουμπί για αυτόματο εγκλωβισμό, θέλει 2 δευτερόλεπτα αυτό για να γίνει και ένα ακόμα για να πατήσει το κουμπί για την εκτόξευση του πυραύλου.

  Θέλεις 7-8 δευτερόλεπτα και χάνεις ακόμα 2 -3 γιατί ξεκινάει ο πύραυλος από το 0 σε ταχύτητα που τα χάνεις μέχρι να πιάσει την μέγιστη ταχύτητα. Είσαι τα 9-10 δευτερόλεπτα ο πύραυλος κρούζ έχει διανύσει 2250-2500 μέτρα και του μένουν 750-500 ακόμα μέτρα για να βγει εκτός από την εμβέλεια του ραντάρ, πρακτικά δεν τον προλαβαίνει και ας έχει την διπλάσια ταχύτητα.

  Τα έχω περάσει στην αεροπορία αυτά με τα Α-7 που πέταγαν στην κυριολεξία επάνω από την θάλασσα και έκαναν εικονικές προσβολές στα αεροδρόμια το πόσο δύσκολο είναι δεν μπορώ να σας το περιγράψω!

  Αν δεν πετάει σε πορεία προς το ΑΑ σύστημα τα πράγματα χειροτερεύουν φανταστείτε τώρα να υπάρχουν και εμπόδια χαμηλοί λόφοι κλπ.

  Καλή ανάσταση πολύ καλό άρθρ!

  Αρέσει σε 1 άτομο

 5. ΔΙΚΑΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΙΚΡΟΣ ΗΡΩΑΣ
  Να συμπληρώσω μάλλον,οτι – σημαντική σημείο είναι η ταυτόχρονη άφιξη των 58 πυραύλων (Αν η επίθεση διαρκεί 2-3 λεπτά έχει σημασία ..-Σημαντικό επίσης είναι τα μονοπατια εισόδου στο στόχο .- )-Oι s-1 ;εχουν δυνατότητα εκτόξευσης Max 12 πυραύλων το λεπτό + το Πυροβόλο.-Η εμβέλεια τους είναι 8-10 χιλιομετρα σε χαμηλό ύψος- Δηλαδή αν ηθελαν οι Ρώσοι θα μπορούσαν να μειώσουν το πλήγμα,αλλά αυτο δεν εχει νόημα καθώς ο αριθμός των πυραύλων θα μπορούσε να αυξηθεί σε 100-120 .Απο εκεί και πέρα εισέρχεται ο παραγοντας κοστους απόδοσης.Στο παράδειγμα της Λήμνου ,αν η Τουρκία επιλεξει να ρίξει 58 υποστρατηγικά όπλα ,απλά μετα δεν θα έχει άλλα.,όπως και εμείς αν ξοδέψουμε τους Scalp εναντίον ενός στόχου..

  Μου αρέσει!

 6. Καλή Ανάσταση DF. Στο δια ταύτα, συμφωνώ πως ήταν ένα μηνυμα για τον Ασσάντ ο βομβαρδισμός, εξού και η περιορισμένη ζημιά που κάνανε, πιθανότερα για να μην επαναλάβει τη χρήση χημικών (διαφωνώ με τις διαπιστώσεις/ευσεβείς πόθους πως το καθεστως του Ασσάντ δεν θα έκανε χρήση χημικών).

  Το ενδιαφέρον για μένα είναι η αντοχή των ανοικτών στεγάστρων σε βομβαρδισμό και η ενδεχόμενη επαναχρησιμοποίηση τους. Εδώ υπάρχει ένα μάθημα χρήσιμο για την ελληνική ΠΑ και τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις γενικότερα…

  Μου αρέσει!

 7. O Πόλεμος της Συρίας είναι ένας πολύ σκληρός πόλεμος.στον τομέα της αντιμετωπισης του άμαχου πληθυσμού.Ειναι σωστό να αναζητούμε τι γίνεται μέσα απο ότι είναι διαθέσιμο.,αλλα δεν σημαίνει ότι λεει πχ η Αμερική είναι λάθος.η προπαγάνδα εξ ορισμού.Να σημειωθεί η αναφορά του Ισραήλ,απο την πρώτη στιγμή για τη σύνδεση δραστηριότητας της Συριακής Πολεμικής Αεροπορίας με το συμβάν ..Οταν το Συριακό καθεστώς έχει ρίξει πάνω απο 1000 barel bomb κατευθείαν σε αστικές περιοχές.με 10-15000 νεκρούς αμάχους είναι παρονυχίδα η χρήση 2-3 βομβών με Σαρίν.Το ίδιο ισχύει βέβαια και για την άλλη πολύπλοκη πλευρά.Και εγώ συμφωνώ ότι δεν υπήρχε λόγος ,η προσδοκόμενο όφελος να γίνει μια τέτοια επιλογή,απο το καθεστώς της Δαμασκού αλλά αυτο δε σημαίνει ότι δεν μπορεί καποια χρονική στιγμή .να γίνει μια μη λογική επιλογή απο ένα τοπικό διοικητή.Ούτε φαντάζει πολύ πιθανό μια συμβατική βόμβα της Συριακής Αεροπορίας,έτυχε να χτυπήσει σε ένα σημείο που ήταν αποθηκευμενο Σαρίν. Γιατι αυτό που που μπορούμε να δεχτούμε είναι ότι την ώρα που έγινε το συμβάν Συριακά αεροσκάφη βομβάρδιζαν την περιοχή.Αυτό δεν έχει αμφισβητηθεί.πάντως.

  Μου αρέσει!

 8. Εξαιρετικό άρθρο!

  Πέραν των όσων ήδη αναφέρθηκαν,δεν πρέπει να αποκλειστεί η εφαρμογή μέτρων ηλεκτρονικού πολέμου εκ μέρους των Ρωσικών δυνάμεων στην Συρία τα οποία πιθανώς να εξέτρεψαν αριθμό βλημάτων Tomahawk από τους στόχους τους.Ενδεικτικά αναφέρεται η ανάπτυξη στην Συρία του συστήματος EW Richag-AV το οποίο μπορεί να εντοπίζει και να παρεμβάλει ποικιλία στόχων μεταξύ των οποίων και βλήματα cruise.

  Αρέσει σε 1 άτομο

 9. Τεχνικά γίνεται.Ειδικά αν οι παρεμβολείς είναι σε ιπτάμενα μέσα.Πχ ένα τέτοιο συστημα στον Πηγασο ΙΙ θα κάνει αρκετά.Να επισημάνω ότι οι Sdb II ,των φ-35 χρησιμοποιούν και Gps καθοδήγηση .Πολυ τεχνικό θέμα ,πάντως.

  …North Korea reportedly purchased truck-mounted GPS jammers from Russia with a range of thirty to sixty miles, and in 2011 was reportedly at work on even longer-range jammers. Sixty miles is more than enough to jam the greater Seoul metropolitan area, home to half of South Korea’s population.
  Και αυτό ..
  http://www.afcea.org/content/?q=jam-proof-signals-guide-navigation
  Και αυτό..
  Military receivers use encrypted GPS signals to ensure that they are receiving an authentic signal – so these are secure in that they can’t be spoofed, Fischer points out.

  A common misconception, however, is that a secure military GPS receiver is immune to jamming. “It’s easy to jam even the encrypted signal,” he adds. “Signals from satellites are so weak that even a one-watt to 10-watt jammer can deny GPS coverage for a large area of both military and civilian signals.”

  Μου αρέσει!

 10. υποθετικα αν ειχαμε τις FREMM με SCALP NAVAL σε τι θα μας βοηθουσε στην δικια μας περιπτωση ενα αντιστοιχο οπλο με το τομαχωκ ;;;;

  Μου αρέσει!

 11. @NF Η θεση του Blog ειναι ότι από τα υπάρχοντα στοιχεια το καθεστώς Άσσαντ δεν χρησιμοποιησε χημικα όπλα πρόσφατα καθώς του έλειπε ο Αντικειμενικος Σκοπός για να το κάνει. Κερδίζει τον πόλεμο στο έδαφος.
  @konTim Ένα τέτοιο όπλο ηλεκτρονικού πολέμου σίγουρα θα αλλοίωνε τα στοιχεία και την ακρίβεια των Tomahawk
  @ΠΚ Το καλό είναι ότι η ΠΑ έχει αναγνωρίσει εδώ και καιρό την παθητική προστασία των ενισχυμένων καταφυγίων αεροσκαφών ιδιαίτερα σε αεροπορικές βάσεις όπου ευνοείται και από το γύρω περιβάλλον. Εν αντιθέση με τους Tomahawk η πολυ πιο εξελιγμένη πολεμική κεφαλή των Scalp είναι BROACH που ένα αρχικος εκρηκτικός μηχανισμός διατρήει την θωράκιση του στόχου (σκυρόδερμα/ατσάλι) με ένα δεύτερο ωστικό κύμα να ακολουθεί από την καθυστερημένη χρονικά εκπρυσοκρότηση της κύριας πολεμικής κεφαλής
  @aris32. Ο συνδυασμος Fremm + Scalp Naval θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί συμπληρωματικά σαν ένα στάδιο κατά σταθερών τουρκικών στόχων είτε σε περίπτωση Alpha Strike είτε σε περίπτωση αντεπίθεσης. Ενδεικτικα τέσσερις φρεγάτες Fremm θα μπορούσαν να μεταφέρουν 32 (απο 8 η καθεμια) βλήματα Scalp Naval πληττοντας ραντάρ και σταθμούς διοίκησης βαθεια στην Τουρκική Ενδοχώρα. Η μεγάλη εμβέλεια τους θα ήταν αχρειαστη (1000+ χλμ) αλλά εναλλακτικα θα μπορούσαν να χτυπηθούν σε δευτερο χρόνο στόχοι στο Κατεχόμενο Κομμάτι της Κύπρου χωρίς να ριψοκινδυνέψεις πολύτιμα βομβαρδιστικά F-4/F-16 σε αποστολές deep strike. Τους επόμενους μήνες ετοιμάζεται ενα σενάριο χρήσης των Scalp. Μείνε συντονισμένος

  Μου αρέσει!

 12. το θεμα μου ειναι οτι με ενα αντιστοιχο οπλο βλεπε scalp naval θα μπορουσες στο πρωτο πληγμα να προκαλεσεις σοβαρες ζημιες στα αεροδρομια και τις εγκαταστασεις στην βαθια ενδοχωρα της Τουρκιας . π.χ καταστροφη αεροδρομιου με τα τουρκικα awacs και τα εναερια τανκερ . Νομιζω πως θα ηταν ενα αποτρεπτικος και σοβαρος παραγοντας για την τουρκια να ξερει πως υπαρχουν 4 πλοια ( το ελαχιστο ) που κινουνται στο αιγαιο υπο την προστασια ΠΑ , υποβρυχιων σε φιλιο περιβαλλον και να μπορει να πληξει με μεγαλη ακριβεια στοχους μεχρι τα ανατολικα τουρκικα συνορα . Απλα λεφτα δεν υπαρχουν . αναμενω το σεναριο που εγραψες

  Μου αρέσει!

Πείτε μας την άποψή σας...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s