Ένα τελευταίο αντίο, μια προειδοποίηση και ένα μεγάλο ευχαριστώ…

7b1e774ded4b4e5a4237c725ad5c8ab6.jpg

Προσθέστε λεζάντα

Το πλήρωμα του χρόνου ήρθε και για την ιστοσελίδα μας Defencegreece η οποία από τον Απρίλιο του 2012 παρέχει αξιόπιστη ενημέρωση στα αμυντικά ζητήματα της χώρας μας. Δυστυχώς ένας συνδυασμός προσωπικών λόγων αλλά και απουσίας ουσιαστικού δημόσιου διαλόγου με το σύστημα λήψης αποφάσεων για τα αμυντικά τεκταινόμενα στη χώρας μας οδηγεί στην παύση λειτουργίας της παρούσας σελίδας.

Πιστεύουμε ότι στην εξάχρονη πορεία μας δώσαμε αντικειμενική ενημέρωση επαγγελματικού επιπέδου ασχετα αν δεν σκοπεύαμε να γίνουμε επί πληρωμή ηλεκτρονικό περιοδικό ή να ασχοληθούμε επαγγελματικά με την αμυντική δημοσιογραφία.

Το πραγματικό πρόβλημα στον αμυντικό τομέα στην χώρα μας είναι πως ενώ πολλοί θεσμικοί παράγοντες (στρατιωτικό/πολιτικό σύστημα) αναγνωρίζουν τα προβλήματα που υπάρχουν στο αμυντικό ισοζύγιο Ελλάδας Τουρκίας τόσο σε επίπεδο εξοπλισμών όσο και σε επίπεδο οργάνωσης, εντούτοις αρνούνται να πάρουν ρηξικέλευθες αποφάσεις και διαιωνίζουν την ίδια κατάσταση. Έξαλλου η οικονομία κυριαρχεί σαν πολιτικό θέμα την τελευταία δεκαετία και όχι μόνο στη χώρα μας, επισκιάζοντας άλλα εξίσου επικίνδυνα αμυντικά προβλήματα της χώρας.

Αν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν θέλουν να αλλάξουν και να μετουσιωθούν σε ένα αξιόπιστο αποτρεπτικό εργαλείο σε γη, αέρα, θάλασσα αλλά και στον κυβερνοχώρο τότε κανείς δεν μπορεί να το επιβάλλει. Τους επόμενους μήνες με τις εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ η κατάσταση μπορεί να φτάσει στο κόκκινο. Είμαστε βέβαιοι πως έστω και ανοργάνωτοι θα καταφέρουμε (όχι βέλτιστα) να αντιμετωπίσουμε την απειλή από την Ανατολή.

 

Ένα τελευταίο Αντίο

Θέλουμε να αποχαιρετίσουμε τους αναγνώστες μας που όλα αυτά τα χρόνια μας στήριζαν και περίμεναν το κάτι παραπάνω για τις ΕΕΔ. Δυστυχώς αυτό το κάτι παραπάνω δεν ήρθε. Ακόμη και σήμερα η κατάσταση στον ΕΣ είναι η ίδια, ίδιες αρβύλες, ίδια κράνη, ίδιες εξαρτύσεις μάχης, ίδιο εξοπλισμό μαχητή, ίδιο οπλισμό, ίδια κύρια μέσα μεταφοράς (Μ113 το αθάνατο παπάκι). Τα στρατόπεδα του ΕΣ συνεχίζουν να είναι εκατοντάδες παρά τις απανωτές αναδιοργανώσεις που υφίσταται τόσες δεκαετίες. Η ΠΑ αν και πρωτοπόρος, στον εκσυγχρονισμό των F-16 άφησε απέξω την απόκτηση IRST συστημάτων ενώ δεν φαίνεται να ανυσηχεί για την πιθανότητα η Τουρκιά να αποκτήσει F-35 στο μέλλον. Αν και το Κογκρέσο πιέζει για μπλοκάρισμα των εξαγωγών την τελική απόφαση την έχει ο πρόεδρος των ΗΠΑ και το Αμερικανικό Πεντάγωνο που είναι υπέρ της Τουρκικής προμήθειας F-35 (φυσικά αυτό μπορεί να αλλάξει αλλά και πάλι στα πλαίσια των Αμερικανο-Τουρκικών σχέσεων και όχι κάποιας δικής μας ενέργειας).

Το ΠΝ φαίνεται να κινείται χωρίς πυξίδα εντάσσοντας  5 υποβρύχια AIP (4 U-214 και 1 εκσυγχρονισμένο U-209 AIP) αλλά χωρίς σύγχρονες τορπίλες (η SUT mod0 είναι της δεκαετίας του 80 με ότι αυτό συνεπάγεται). Ταυτόχρονα στην ουσία ακυρώνει τον ουσιαστικό εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ που θα μπορούσε να του δώσει μια χρονική ανάσα και επενδύει 406 εκ $ μέχρι στιγμής στον εκσυγχρονισμό των P-3B από τον οποίο όμως δεν φαίνεται να συμπεριλαμβάνει εξοπλισμο ASW (το 80% του προγραμματος έχει πληρωθεί αλλά πέραν του συστήματος αποστολής/μάχης της ISI, δομικού εκσυγχρονισμού και ραντάρ επιφανείας της Elta δεν εχει ανακοινωθεί τπτ άλλο). Ταυτόχρονα απέρριψε παλαιότερες προτάσεις αγοράς μικρότερων δικινητήριων αεροσκαφών που αν και με μικρότερη αυτονομία θα είχαν και ραντάρ επιφανείας και εξοπλισμό ASW και τουλάχιστον με βάση το Τουρκικό πρόγραμμα, τα αντίστοιχα 4 αεροσκάφη ATR-72 ASW θα κόστιζαν 250 εκ Ευρώ με φουλ εξοπλισμο.

Με τα διαθέσιμα μεταχειρισμένα πλοία να είναι λίγα στον αριθμό ανά κλάση (2 αυστραλιανές Adelaide Class Φρεγατες ή τα 2 ιταλικά αντιτορπιλλικά Duran De La Penne) καθώς και ότι πολλά ξένα Πολεμικά Ναυτικά είτε τα αποψιλώνουν από εξοπλισμό πριν τα αποσύρουν (γερμανικές Bremmen Class φρεγατες ξηλώνουν ραντάρ και συστήματα CIWS RAM) είτε τα αποσύρουν πολύ αργά χρονικά κοντά στο 2025 (Μ Class φρεγάτες απο Ολλανδία και Βέλγιο) η κατάσταση που διαμορφώνεται είναι το λιγότερο ανησυχητική.

Το ΠΝ διαθέτει 13 φρεγάτες, αποτελούμενο από 4 φρεγάτες ΜΕΚΟ, 6 εκσυγχρονισμένες S και 3 μη εκσυγχρονισμένες S. Την διανύουσα 5ετια θα κληθεί να αποσύρει τις μη εκσυγχρονισμένες S ενώ κοντά στο 2025 θα αποσύρει μια προς μια και τις υπόλοιπες εκσυγχρονισμένες. Έτσι σε μια δεκαετία το ΠΝ κινδυενεύει ολεθρια, καθως θα πρέπει να ανανεώσει το 70% περίπου της ενεργής δύναμης κυρίων μονάδων επιφανείας. Μη εχοντας πραγματικό σχέδιο ανανέωσης ακόμη και όταν αποφασίσει να το πράξει η έλλειψη ναυπηγικών εγκαταστάσεων σε συνδυασμό με την απαίτηση 4-5 ετών για την κατασκευή μιας φρεγάτας οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε ραγδαία πτώση της συνολικής του δύναμης. Ακόμη και εντασσόταν αμεσα πχ 2 νέες φρεγάτες Belhara το 2023 ή το 2025 ο χρόνος θα συνεχίζε να δρα εναντίον μας καθώς θα είχαν ήδη αποσυρθεί οι 3 μη εκσυγχρονισμενες S τότε και θα ξεκινούσε και η απόσυρση μιας προς μιας των 6 εκσυγχρονισμενων S. Ο χρόνος δυστηχως εκδικείται καθώς από την παραλαβή της τελευταίας φρεγάτας ΜΕΚΟ έχουν πέρασει πάνω από 20 χρόνια απραξιας…

Είχαμε προτείνει παλαιότερα σειρά μέτρων στα πλαίσια της τριλογίας άρθρων Συνδυασμένη Άμυνα Στόλου, χωρίς ωστόσο κάποια ουσιαστική αντίστοιχη κίνηση από το ΠΝ.

Χωρίς κύριες μονάδες δεν μπορείς να ελέγξεις την Ανατολική Μεσόγειο που είναι το κύριο πεδίο αντιπαράθεσης Ελλάδας-Τουρκίας-Κύπρου και στην οποία περιοχή βρίσκονται τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου

Μια Προειδοποίηση

Αν και η Τουρκία και συγκεκριμένα η κυβέρνηση Ερντογάν φαίνεται να βάζει αυτο-γκολ φερόμενη ενάντια στα συμφέροντα της Υπερδύναμης ΗΠΑ, εντούτοις αυτό δεν εξασφαλίζει τα Ελληνικά συμφέροντα στην περιοχή. Θυμίζουμε ότι όταν οι δύο χώρες ανήκουν στον ίδιο στρατιωτικο-πολιτικό οργανισμό παρ ‘όλη την ένταση υπάρχει αποχή από εχθροπραξίες.

Όταν αντίστοιχα η μια από τις δύο δυνάμεις λοξοκοιτάζει αλλού (βλέπε Κυπρος 1974 και σχέση με ΕΣΣΔ, ή πραξικόπημα κατά Ερντογάν ) τότε τα πράγματα εκτραχύνονται και ο κίνδυνος γενικευμένου πολέμου αυξάνει.

Δεν πρέπει όμως να μένουμε στην ψευδαίσθηση ότι οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν την χώρα μας προστατεύοντας μας. Το πιθανότερο είναι να ασκήσουν τέτοια πίεση (όπως γίνεται τώρα με την κατρακύλα της Τουρκικής λίρας και τους Αμερικανικούς Δασμούς σε Τουρκικά προϊόντα) που ο «άσωτος» υιός θα επιστρέψει πίσω. Τότε ένα σχέδιο χειρότερο από το σχέδιο Ανάν που μετέτρεπε την Κυπριακή Δημοκρατία σε κοινότητα μιας χαλαρής συνομοσπονδίας θα κάνει την εμφάνισή του και ίσως ένα αγωγός πετρελαίου που θα περνάει μέσα από την Τουρκία (το οποίο είναι και τεχνο-οικονομικά το πιο συμφέρον) θα δημιουργηθεί. Το αποτέλεσμα θα είναι να δορυφοροποιηθεί  η Κύπρος.

Ελπίζουμε ο Ερντoγάν να μην το τραβήξει μέχρι τέλους ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα για την ίδια του τη χώρα. Μια ασταθής Τουρκία δεν είναι προς το συμφέρον κανενός. Πόσω δε μάλλον μια χώρα που συντομα πιθανόν να έχει πρόσβαση σε πυρηνική ενέργεια. Η πιθανότητα το πεδίο αντιπαράθεσης Ρωσίας-ΗΠΑ να μεταφερθεί σε μια γειτονική χώρα δεν αποτελεί απλό σενάριο και αν και υπάρχουν πληροφορίες παραπάνω δεν θα θέλαμε να δώσουμε περαιτέρω έκταση.

Ένα μεγάλο Ευχαριστώ

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους αναγνώστες μας για την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν όλα αυτά τα χρόνια. Ελπίζουμε ότι οι ιδέες μας θα μείνουν ανεξίτηλες και θα εμπνεύσουν ορισμένα άτομα ώστε να ισχυροποιήσουν την χώρα μας στο μέλλον και να διαφυλάξουν μέσω αποτροπής την ειρήνη στην περιοχή.

Στην πορεία αυτή όλα αυτά τα χρόνια πέρα από της διαδικτυακής μας γνωριμίας γνωρίσαμε και από κοντά πολύ αξιόλογα άτομα τόσο πολίτες όσο και στρατιωτικούς. Λόγω αυτού του πυρήνα ανθρώπων πιστεύουμε ότι υπάρχει ακόμη ελπίδα να αλλάξει η κατάσταση στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ώστε να μπορέσουν να μετατραπούν σε καινοτόμα στρατιωτική δύναμη στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

ΥΓ Σε όσους άρεσαν οι προσομοιώσεις μας στο CMANO θα μπορείτε να μας βρείτε στο φόρουμ:

http://www.matrixgames.com/forums/tt.asp?forumid=1154

Ίσως κατά καιρούς να ανεβάζουμε σενάρια Ελληνοτουρκικού Ενδιαφέροντος (θα τα αναγνωρίζετε από την αρχή του τίτλου Aegean in Flames)

16 thoughts on “Ένα τελευταίο αντίο, μια προειδοποίηση και ένα μεγάλο ευχαριστώ…

  1. Είστε από τις ελάχιστες ιστοσελίδες διαμάντια στον αμυντικό χώρο.
    Η απόλυτη πλειοψηφία που εκφράζεται με τις πολιτικές της επιλογές, αδιαφορεί για μία θεματολογία που έχει σχέση με αυτό που θα κληθεί στο μέλλον να της διασφαλίσει την ζωή και να προασπίσει τα δικαιώματα της.
    Θα ήθελα να αναθεωρήσετε την απόφαση σας. Μπορείτε να επιστρέψετε με αναλύσεις που αφορούν τον αστικό αγώνα και την παλαϊκή άμυνα. Οι προτάσεις σας μπορούν να αποτελέσουν έμπνευση και χάρτης στο εγγύς μέλλον.
    Αν δεν μπορείτε να επηρεάσετε με τις προτάσεις σας αυτούς που εντεταλμένα εξ επιλογής αδιαφορούν, τότε αποταθείτε σε αυτούς που θα βρεθούν ούτως ή άλλως στην κατάσταση να χειριστούν τα υπάρχοντα μέσα, που δεν θα είναι οπλικά συστήματα αιχμής και τεχνολογίας.
    Αποταθείτε στα απλά στελέχη και στους πολίτες-οπλίτες.

    Αρέσει σε 4 άτομα

  2. Θα ήθελα κι εγώ με τη σειρά μου να σας ευχαριστήσω για την προσφορά σας όλα αυτά τα χρόνια και να σας ζητήσω να αναθεωρήσετε την απόφασή σας. Το να κλείσετε την ιστοσελίδα επειδή δεν μπορείτε να επηρεάσετε τις εξελίξεις σε πολιτικό επίπεδο, το θεωρώ λανθασμένο βήμα. Αναφέρετε ότι έχετε γνωρίσει πολλά αξιόλογα άτομα από το χώρο των Ε.Δ. όσο κι εκτός αυτών. Θεωρώ λοιπόν ότι θα πρέπει να συνεχίσετε την εξαιρετική δουλειά που κάνετε, ως ελάχιστη ανταπόδοση στην αγάπη τους και την στήριξή τους απέναντί σας όλα αυτά τα χρόνια.

    Αρέσει σε 4 άτομα

  3. Καλέ μου φίλε Defencegreece, πραγματικά με λυπεί η απόφαση και σε καλώ να την εξετάσεις άλλη μια φορά, όντως ο λαϊκισμός δεν επιτρέπει σοβαρό διάλογο στην άμυνα, όμως σου εγγυώμαι ότι όλα τα στελέχη και οι στρατεύσιμοι θα κάνουμε το μέγιστο για την τελική νίκη όποτε κληθούμε να το πράξουμε.

    Με εκτίμηση Κλαδιανός Κωνσταντίνος.

    Αρέσει σε 3 άτομα

  4. Αγαπητοί φίλοι
    Το ότι σταματάμε την αμυντική αρθρογραφία δεν σημαίνει ότι σταματάμε να ασχολούμαστε με τον χώρος της άμυνας στην Ελλάδα. Απλά από διαφορετικό πόστο και ρόλο. Αν η γειτονική Τουρκία διαβεί τον Ρουβίκωνα( Εβρο στην περίπτωσή μας) εμείς θα είμαστε εκεί στο πεδίο της μάχης.
    ¨Οσο λυπεί εσάς τους αναγνώστες αυτή η απόφαση διπλά λυπεί και τους συντελεστές του Defencegreece
    Για να εξελιχθεί όμως κάτι πρέπει πρώτα να αλλάξει…
    Με εκτίμηση
    Defencegreece

    Μου αρέσει!

  5. Την εποχή των υποτιθέμενων παχέων αγελάδων, περίπου 20 χρόνια πριν, τότε που αγοράζαμε ό,τι κινούταν, έπλεε ή πετούσε, νομίζοντας ότι λεφτά υπήρχαν, εποχή την οποία περιγράφει πολύ γλαφυρά ο Υποστράτηγος ε.α. Κωνσταντίνος Φράγκος στο βιβλίο του “Αμύνεσθαι περί…πάρτης”, το διαδίκτυο ήταν μάλλον στα πρώτα του βήματα. Υπήρχαν λίγες αμυντικές ιστοσελίδες, κυρίως από ανάλογα περιοδικά του χώρου. Η πληροφόρηση λοιπόν γινόταν κυρίως μέσω του ειδικού τύπου και των εφημερίδων. Χωρίς να θέλω να κατηγορήσω το σύνολο των δημοσιογράφων, η αλήθεια είναι ότι αρκετοί λειτούργησαν ως εκπρόσωποι εταιρειών. Σκοπός τους ήταν να αγοράσουμε το τάδε οπλικό σύστημα, άσχετα εάν το θέλαμε, εάν μας έκανε και με ποιες συνθήκες θα το παίρναμε (διαμόρφωση, τιμή, βιομηχανική συμπαραγωγή, απόκτηση τεχνογνωσίας κλπ).

    Και μετά ήρθε η κρίση. Ή τουλάχιστον καταλάβαμε οι απλοί πολίτες ότι υπήρχε κρίση. Και εκεί συνειδητοποιήσαμε ότι τα πεντοχίλιαρα δεν ήταν πετσετάκια και ότι τα λεφτά δεν μας τα χάριζαν. Τα δανειζόμασταν εις βάρος των παιδιών μας. Και ότι το μοντέλο που είχαμε ακολουθήσει στην άμυνα απείχε πολύ από το βέλτιστο (το οποίο σε κάποιο βαθμό ακολούθησαν οι γείτονες και, ενώ είχαμε ξεκινήσει περίπου από το ίδιο επίπεδο στη δεκαετία του ’80, πλέον παρακολουθούμε έκθαμβοι τα επιτεύγματά τους σε κάθε διεθνή έκθεση αμυντικού υλικού).

    Το καλό ήταν όμως ότι τα τελευταία έτη εμφανίστηκαν ορισμένα ιστολόγια αμυντικού προσανατολισμού, όπου μπορούσε να γίνει ένας ανοικτός διάλογος. Το σημαντικό ήταν ότι οι διαχειριστές και οι συμμετέχοντες είχαν γνώσεις επί του αντικειμένου αλλά κυρίως είχαν καλή προαίρεση. Δεν έπαιζαν για την μία ή την άλλη εταιρεία αλλά για τη φανέλα. Για την Εθνική Ελλάδας. Πλέον διαπιστώσαμε ότι δεν είμαστε ένας και δύο αλλά πολλοί που έχουμε παρεμφερείς απόψεις, αγωνίες και αναζητήσεις, για το καλό των ΕΔ και του τόπου γενικότερα. Και νομίζω ότι είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα. Αυτή είναι η ισχύς του διαδικτύου. Βεβαίως, όπως σημειώνετε κι εσείς, απαιτούνται κι άλλα βήματα…

    Το Defencegreece πρωτοστατούσε μεταξύ των εν λόγω ιστολογίων, παρουσιάζοντας εξαιρετικές αναλύσεις και ενδιαφέρουσες ειδήσεις.
    Θα μας λείψετε.
    Σας ευχαριστούμε και ευχόμαστε καλή συνέχεια σε ό,τι κάνετε!

    Αρέσει σε 5 άτομα

  6. Συμφωνω με τον κ. Ζηκιδη και επαυξανω. Δεν ειναι λυση η παυση αξιολογων ιστολογιων οπως το παρον και η ταυτοχρονη συνεχιση αλλων που δεν θα επρεπε να υπαρχουν. Αν υπαρχουν προσωπικοι λογοι για τη διακοπη, εμας δεν μας πεφτει λογος, αλλα εαν οχι, σκεφτητε την αναθεωρηση….

    Αρέσει σε 3 άτομα

  7. Η δύναμις του λόγου της σωστής πληροφορησεως ειναι μεγάλη. Εφόσον η πλειονοτης των ΜΜΕ ειναι ελεγχόμενη ωστε να χειραγωγείται η ανθρωπότητα εναπόκειται και σε ιδιώτες εφόσον δύνανται να προσφέρουν και να χρησιμοποιούν οτι μεσον εχουν στην διαθεση τους για την προώθηση της Αλήθειας. Η Αλήθεια πονάει και ισως έλθει η ωρα όπου και το Διαδίκτυο θα είναι πλήρως ελεγχόμενο. Δυστυχώς υπάρχει κορεσμός και στο διαδίκτυο απο επιτήδειους ώστε να καρασιγαστει η φωνή της αλήθειας. Στον παρόν ιστολόγιο αρκετες αληθειας ειπώθηκαν με την προσοχη και την σοβαρότητα που αντιστοιχεί στο θέμα. Ευχαριστώ για την ευκαιρία της γνωριμίας. Ο αγών συνεχίζεται. Να είστε όλοι καλά

    Αρέσει σε 2 άτομα

  8. Αγαπητοί και αξιόλογοι σχολιαστές

    Στην πορεία των 6+ ετων κάναμε και πολλούς φίλους
    Με πάνω από 700 άρθρα και συνεχή ενασχόληση κάνοντας και το extra mile πιστεύουμε
    ότι το defencegreece είχε το δικό του χαρακτήρα δίνοντας ένα λιθαράκι στον πολυσύνθετο κόσμο
    της αμυντικής ενημέρωσης στη χώρα μας.

    Από την άλλη είναι θλιβερό να διαβαζεις για Εκσυγχρονισμό Τέλους Ζωής για τις ΜΕΚΟ οταν με όχι ιδιαίτερα χρήματα μπορούν να μετατραπούν σε πραγματικές ναυαρχίδες του στόλου. Επίσης το πρόγραμμα νέων τορπιλων έχει καθυστερησει αδικαιολόγητα και είναι εξαιρετικά αμφίβολο τόσο ο αριθμός που θα παραληφθεί όσο και οι χρόνοι παράδοσης

    Είναι επίσης σκληρό να γνωρίζεις τόσα άξια στελέχη (και όχι μονο) των ΕΕΔ με πολύ ωραίες ιδέες οι οποίες όμως παραμένουν σε κάποιο αρχείο του Πενταγώνου.

    Όταν ο «αντίπαλος» που εν προκειμένω είναι οι συστημικές παθογένειες στην οργάνωση του Ελληνικού Αμυντικου Κέντρου Λήψης αποφάσεων δεν έχει αλλάξει χιλιοστό την προσέγγιση του τότε πρέπει να προσαρμόζεις τις τακτικές σου.

    Όπως φέρεται να είπε και ο Δαρβινος

    «It Is Not the Strongest of the Species that Survives But the Most Adaptable»

    Πλέον είναι παραπάνω από ανάγκη η αλλαγή ρότας καθώς όλη η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είτε φλέγεται είτε είναι σε πολιτική/οικονομική αναταραχή.

    Λάθη δεν συγχωρούνται λοιπόν. Έτσι κάθε κίνηση που κάνουμε είναι αναγκαίο να έχει υψηλή απόδοση.

    Αυτό περιλαμβάνει και τους τρόπους επηρεασμού (από την μεριά του defencegreece) του Ελληνικού Αμυντικού Συστήματος που στην προκειμένη περίπτωση πρέπει να αλλάξει.

    Δεν γνωρίζω ακόμα ποιος μπορεί να είναι ο νέος τρόπος επηρεασμού του παραπάνω συστήματος λήψης αποφάσεων….ελπίζω όμως στο προσεχές μέλλον αυτό που θα προκύψει να είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό

    Αρέσει σε 4 άτομα

  9. DG,φίλε μου
    Το να επηρεάσεις το «σύστημα»,είναι ίσως ανέφικτο.
    Αλλά εδώ δέν βρισκόμαστε για να γράφουμε πόντους,αλλά για να αποτελέσουμε μετερίζι απέναντι στην αποχαύνωση,την παραίτηση,την λήθη.
    Προσέφερες αρκετά σε αυτά τα δίσεχτα χρόνια.
    Μπορείς να φύγεις με ψηλά το κεφάλι.
    Μπορείς όμως και να επιστρέψεις με ψηλά το κεφάλι.

    Αρέσει σε 3 άτομα

  10. Εύχομαι επιτυχία σε οτι αποφασίσεις να κάνεις.Απο εσένα αγόρασα το Cmano ,και δουλεύω σιγά σιγά στο αντικείμενο.Ευχαριστώ και να προσθέσω οτι ο δημόσιο διάλογος είναι ιδιαίτερα δύσκολος
    ειδικά για την εθνική άμυνα.λόγω της εμπιστευτικότητας ωρισμένων θεμάτων σχετικά με αυτή.Με διαφορά η καλύτερη προσπάθεια στο χώρο…

    Αρέσει σε 1 άτομο

  11. καλη συνεχεια σε οτι και αν εχετε αποφασισει να κανετε . πραγματικα απο τα καλυτερα site και χωρις να υπαρχει καμια σκεψη οτι κανατε promotion προιοντα καποιας εταιρειας οπως πολλα αντιστοιχα site κανουν .

    Αρέσει σε 1 άτομο

  12. Εντάξει δεν είναι καλό νέο!! Έμενα προσωπικά με γεμίζει θλίψη…. Είναι απώλεια που δεν αναπληρώνεται….. είναι ένας φίλος που φεύγει…. Καλό δρόμο να έχεις με ότι και να ασχοληθείς D. G

    Αρέσει σε 1 άτομο

  13. Αργησα πολυ να βρω τον παροντα ιστοτοπο και εμεινα εκπληκτος απο την ποιοτητα της δουλειας σας. Με εκπληξη ωστοσο διαπιστωσα την προθεση σας να σταματησετε να γραφετε…

    Ασχολουμαι με αμυντικα θεματα απο τα μεσα της δεκαετιας του 1990. Εχω παρακολουθησει την κουρσα εξοπλισμων που εγινε μεχρι το 2004 ουσιαστικα και ειχα απογοητευτει απο τη διγλωσια του Αμυντικου Τυπου. Σταματησα πολυ γρηγορα να αγοραζω περιοδικα, ακομα και τα λεγομενα αξιοπιστα, γιατι λειτουργουσαν περισσοτερο σαν εμποροι οπλων παρα ως δημοσιογραφοι. Τρανο παραδειγμα ‘κακης’ δημοσιογραφιας ηταν η απαιτηση του Αμυντικου Τυπου να υπογραφει η συμβαση της αναβαθμισης των F-16 σε Viper υποβαθμιζοντας το μεγαλο σφαλμα να μην αγοραστουν ταυτοχρονα IRST pods.

    Ωστοσο εδω βρηκα ξεκαθαρες αποψεις, σε αλλες συμφωνουσα, σε αλλες οχι, χωρις ομως να εχω να κανω με εναν εκπροσωπο τυπου αμυντικης εταιρειας αλλα με εναν αναλυτη. Το κερασακι στην τουρτα ηταν οι καταπληκτικες προσομειωσεις στο CMANO που ανεδειξαν την αυξηση της αποτελεσματικοτητας των ΕΕΔ αλλα και τις ευθυνες της Στρατιωτικοπολιτικης Ηγεσιας για αυτα που κυριως ΔΕΝ εκανε…

    Σας προτρεπω να αναθεωρησετε την τελικη αποφαση σας. Ειναι αδικο να χαθει αυτος εδω ο διαυλος αμυντικης ενημερωσης. Τουλαχιστον κρατειστε ενεργη την παρουσα ιστοσελιδα ωστε να μας ενημερωσετε αμεσα οταν ξεκινησετε κατι καινουργιο.

    Αρέσει σε 1 άτομο

  14. Εν έτει 2018,..το Πολεμικό Ναυτικό ψάχνεται ψάχνει απεγνωσμένα αντικατάσταση ανανέωση των κύριων μονάδων του. Το Πολιτικο Σύστημα σε αγαστη ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ με την Ανώτατη Στρατιωτικη Ηγεσία την οποία διοριζε και διορίζει και έχει ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΥΠΟΧΕΙΡΙΟ (ΠΛΗΝ ΕΛΑΧΙΣΤΩΝ ΠΟΥ ΕΞΑΝΑΓΚΑΣΤΗΚΑΝ ΣΕ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ Η ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΙΑ), την εποχή των παχέων αγελάδων αγόραζαν ότι να ναι, χωρίς στρατηγική χωρίς να είναι εκεινα τα εργαλεία, όπλα πραγματικης ΑΠΟΤΡΟΠΗΣ, και χωρις να υπάρχει συνέχεια…και μετά…οι μέλισσες έφυγαν…ήρθε η Κρίση….και το Πολιτικο Σύστημα για να εξαγνιστεί στην κολυμπήθρα του Σιλωάμ,..δεν αγόραζε ούτε ανταλλακτικά. Η επιλογή του να κάνει το ΑΠΟΛΥΤΟ ΜΗΔΕΝ σε ένα ΜΕΙΖΩΝ πρόγραμμα έχει συνέπειες για το πώς θα μπορεί να σταθεί το Πολεμικό Ναυτικό, ΌΧΙ στο Αιγαίο, αλλά στην ΑΝΟΙΧΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ. ΑΔΥΝΑΜΙΑ εξόδου απ το Αρχιπέλαγος θα είναι η ΑΡΧΗ του ΤΕΛΟΥΣ για τον ελληνισμό ανατολικά της Ρόδου…και φυσικά, να ΜΗΝ ΕΚΠΛΑΓΕΙ κανείς αν αρχισει η Τουρκία να αντιδρά ΑΚΌΜΑ και για κοιτάσματα που βρίσκονται όχι μόνο ανατολικά αλλά και στον υπόλοιπο περίγυρο της νήσου Κρήτης.
    ***Τροποποιήθηκε από Διαχείριση**** Η απερισκεψία των Υπευθυνων για την ικανή δύναμη αποτροπής που θα πρέπει να έχει ειδικά το Π.Ν πλησιάζει τα όρια της *****.
    Όταν είσαι ΑΝΗΜΠΟΡΟΣ να αντιδράσεις και η επιλογή που έχεις είναι μεταξύ ΣΥΝΤΡΙΒΗΣ και ΥΠΟΤΑΓΗΣ, θα επιλέξεις την δεύτερη. Όταν γίνεσαι από επιλογή ΑΝΗΜΠΟΡΟΣ, ενώ λεφτά υπάρχουν,..ΝΑΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ…ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ μπορουν να γίνουν σε συγκεκριμμένα τμήματα του δημόσιου τομέα, αλλά απο ΕΠΙΛΟΓΗ αυτά ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΝΤΑΙ,…τότε…αυτό φέρνει ΥΠΟΤΑΓΗ..αλλά και κάτι..άλλο….αγοράζει όχι ΕΙΡΗΝΗ,…ΑΛΛΑ,..λίγο χρονο ακόμα εξουσίας για το ΣΥΝΟΛΟ του σημερινου αποτυχημένου ΠΟΛΙΤΚΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ.

    Μου αρέσει!

  15. @Christos Kotsias και αλλοι.

    Πραγματικα δεν μπορω να καταλαβω γιατι πυροβολειτε αρκετοι το Εξοπλιστικο Προγραμμα μετα το 1996. Το μονο για το οποιο ειμαστε περηφανοι δυστυχως τα τελευταια 20 χρονια ειναι η ανανεωση των Ενοπλων Δυναμεων με συγχρονο καινουργιο οπλισμο εκεινης της περιοδου.

    Αεροπορια:
    4 ιπταμενα ρανταρ
    50+10 F-16 block 52+
    15 + 10 Mirage 2000-5
    Εισαγωγη βληματος Scalp
    6 συστοιχιες PATRIOT
    Αναβαθμιση 39 F-4 ως φορεις AIM-120
    12 C-27 Spartan (μειωθηκαν λογω κρισης σε 8)
    9 Crotale αντιεροπορικα (λαθος επιλογη – πολυτυπια)
    7 CL-415GR
    45 T-6A Texan II (δεν καταλαβα ποτε γιατι τοσα πολλα, μαλλον ηθελαν να φτιαξουν διεθνες κεντρο εκπαιδευσης)

    Ναυτικο – Λιμενικο:
    4 Type 214 + 3 Type 209 υπο αναβαθμιση ασχετα αν πετυχε μονο η πρωτη
    Αναβαθμιση 6 φρεγατων Kortanear
    5+2 πυραυλακατοι Super Vita
    2 Crotale Αντιεροπορικα (λαθος επιλογη – πολυτυπια)
    Προγραμμα ναυπηγησης 2 πλοιων επιφανειας που δεν προχωρησε.
    12 Ελικοπτερα Super Puma
    Ελικοπτερα DAUPHIN (λαθος επιλογη – πολυτυπια)
    4 Zubr

    Στρατος Ξηρας:
    170 LEO 2HELL
    183 LEO 2A4
    LEO 1A5
    24 PZH 2000
    Αναβαθμιση HAWK
    21 TOR-M1 & OSA MKA
    VSHORADS – ASRAD
    TPQ-37 (εσκεμμενα το γραφω να δω αντιδρασεις)
    Ελικοπτερα NH-90 (ασχετα αν υπηρξαν προβληματα)
    7 Ελικοπτερα CH-47 Chinook
    A-T Kornet

    Αν κατι εγινε ξαφνικα σε μια νυχτα ηταν η αγορα των F-16 BLOCK52M το ~2007. Αν για κατι πρεπει να κατηγουρουμε την Πολιτικοστρατιωτικη Ηγεσια ειναι για αυτα που ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ και ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ. Αν ειχε προχωρησει το προγραμμα των 450 BMP-3 Hell, η ελληνικη version της φρεγατας FREMM (32 ASTER 30 + 24 VL MICA), οι τορπιλες των υποβρυχιων η κατασταση θα ηταν πολυ καλυτερη. Αλλα οταν κανουμε κριτικη να επιχειρηματολογουμε και να μην πεταμε πυροτεχνηματα.

    Αρέσει σε 2 άτομα

Πείτε μας την άποψή σας...