Αναβαθμίζοντας την ισχύ πυρός της Ομάδας Μάχης Πεζικού: HK 79

Νορβηγός Στρατιώτης εφοδιασμένος με G3 A4 με προσαρμοσμένο Hk 79

Νορβηγός Στρατιώτης εφοδιασμένος με G3 A4 με προσαρμοσμένο Hk 79

Στο παρόν άρθρο θα ασχοληθούμε με ένα οπλικό σύστημα που δεν προκαλεί ίντριγκα και δεν δημιουργεί «μυθικών» διαστάσεων δυνατότητες. Στην πραγματικότητα πρόκειται για έναν αφανή πολλαπλασιαστή ισχύος ο οποίος με ελάχιστο κόστος μπορεί να αυξήσει δραματικά την ισχύ πυρός της ομάδας μάχης πεζικού του ΕΣ, η οποία είναι το κύτταρο και η πηγή της δύναμης του με βάση παλαιότερες δηλώσεις του Α/ΓΕΕΘΑ Μιχάλη Κωσταράκου. Δεδομένου ότι ο ΕΣ δεν έχει προχωρήσει στην απόκτηση νέου τυφεκίου μάχης ,κάτι το οποίο στο άμεσο μέλλον δεν πρόκειται να αλλάξει, μια από τις ελαχίστου κόστους προσθήκες θα ήταν η προμήθεια από την ΕΑΣ βομβιδοβόλων HK 79 (απλό στην κατασκευή, τεχνογνωσία υπάρχει) τα οποία μπορούν να ενσωματωθούν στο στάνταρ τυφέκιο μάχης G3A3/A4 που βρίσκεται κατά εκατοντάδες χιλιάδες στις τάξεις του ΕΣ.

Δεδομένου ότι η εταιρεία παράγει και βομβίδες 40mm χαμηλής ταχύτητας, θα μπορούσε σε μια χαμηλού ρυθμού παραγωγή να εξοπλίσει τις Δυνάμεις 1ης Γραμμής αρχικά , χωρίς μεγάλο κόστος και ανεξαρτήτως από την προμήθεια νέου τυφεκίου μάχης. Ο ΕΣ διαθέτει εκατοντάδες χιλιάδες τυφέκια G3 τα οποία σε ένα πολύ μεγάλο μέρος είναι σε άριστη κατάσταση.

Παλαιότερες επαφές για την απόκτηση 15.000 βομβιδοβόλων ΗΚ 79 το 1994 στην Defendory είχαν φτάσει κοντά σε υπογραφή. To ελληνικό αυτο-εμπάργκο εξοπλισμών σε συνδυασμό με την επιθυμία τότε για απόκτηση νέου τυφεκίου μάχης από τον ΕΣ οδήγησαν στην ακύρωση του προγράμματος. 2013 και το G3 συνοδεύει το μεγαλύτερο μέρος του τακτικού στρατού μας.

Με βάση διεθνείς εμπειρίες συγκρούσεων και αντίστοιχες συνθέσεις ομάδων μάχης συνήθως χορηγείται ένα βομβιδοβόλο ανα 4 άτομο. Στην περίπτωση του ΕΣ με 8 άτομα ομάδα μάχης θα μπορούσε να υιοθετηθούν 2 βομβιδοβόλα ανά ομάδα μάχης (1 σε κάθε ημιομάδα). H απαιτούμενη ποσότητα είναι μεγάλη και φτάνει τις 20-30 χιλιάδες με βάση παλαιότερες πηγές αλλά σε πρώτη φάση  μια ικανή ποσότητα (2000-3000) μπορεί να χορηγηθεί στις μονάδες πρώτης γραμμής στον Έβρο και στα Νησιά. To βομβιδοβόλο ΗΚ 79 θα αντικαταστήσει έτσι το απαρχαιωμένο αμερικανικό Μ 79 εποχής Βιετνάμ, μέχρι την υιοθέτηση του μελλοντικού τυφεκίου μάχης.

 HK 79

ΗΚ 79 έτοιμο  προς γέμισμα

ΗΚ 79 έτοιμο προς γέμισμα

Το ΗΚ 79 είναι ένα γερμανικής σχεδίασης και κατασκευής βομβιδοβόλο 40 mm το οποίο προσαρμόζεται στο τυφέκιο μάχης G3A3/A4. Είναι παρόμοιο σε λειτουργία και χρήση με το αμερικανικό M203. Tο ΗΚ 79 είναι κατασκευασμένο από χάλυβα υψηλής ποιότητας. Αυτό του προσδίδει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και αντοχή σε σκληρές συνθήκες με αντίτιμο μεγαλύτερο βάρος. Η τροφοδοσία του HK 79 γίνεται φέρνοντας τον κύλινδρο προς τα κάτω και αποσυνδέοντας το οπίσθιο τμήμα του. Το άνοιγμα γίνεται πιέζοντας έναν μοχλό σε σχήμα Τ, στην αριστερή πλευρά της χειρολαβής. Δέχεται μεγάλη ποικιλία βλημάτων 40mm χαμηλής ταχύτητας.

Χαρακτηριστικά HK 79

Τύπος Πυρομαχικών: 40* 46 mm χαμηλής ταχύτητας,

APERS,CHEM,Ferret,Flash-Bang, Flechette, HE, HEAT, HEDP (χαρακτηριστικά το αμερικανικό M433 διάρτηση 50mm ατσάλι, ή 400mm Τσιμέντου ή 500mm αμμόσακων), HE Airburst, ILLUM, WP

Αρχική Ταχύτητα : 74 m/s

Φονικότητα: ανάλογα τον τύπο πυρομαχικού, το βλήμα DM101 A2 ΗΕ-frag που είναι το προτυποποιημένο πυρομαχικό για χρήση με το Γερμανικό Στρατό έχει φονικότητα τα 5 m και προκαλεί σοβαρές ζημιές στα 12 m. Μπορεί επίσης να ρυθμίσει ο χειριστής τον πυροσωλήνα για έκρηξη κατά την πρόσκρουση καθώς και με καθυστέρηση 4 ή 8 δευτερολέπτων. Διαθέτει γέμισμα με 700  ατσάλινα σφαιρίδια διαμέτρου 2.25 mm.

Πλάτος : 68,072 mm

Ύψος :145,034 mm

Συνολικό μήκος: 350,012 mm

Αρχική Ταχύτητα : 74 m/s

Βάρος: 1.5 kg

Τα σκοπευτικά είναι προεκτεινόμενα στη βάση του G3 και επιτρέπουν την  προσβολή μεμονομένων  στόχων μέχρι τα 150 μέτρα και την προσβολή στόχων περιοχής στα 350 μέτρα. Η ύπαρξη του βομβιδοβόλου δεν επηρρεάζει την ευστοχία του τυφεκίου G3.

HK 79 με ανεπτυγμένα τα σκοπευτικά του

HK 79 με ανεπτυγμένα τα σκοπευτικά του

Για να δούμε και το φόρτο μάχης του κάθε χειριστή ΗΚ 79 στα πλαίσια μιας ελληνικής ομάδας μάχης πεζικού.

Φόρτος Μάχης Bομβιστή

(με συνδυασμό τυφεκίου-βομβιδοβόλου)

Βάρος Τυφεκίου: 4.25kg

Βάρος Βομβιδοβόλου HK 79: 1.5 kg

Βομβίδες 40mm : 12* 0.23kg (ανα βομβίδα)= 2.76 kg

Πυρομαχικά 7.62: 60 φυσσίγκια 7.62χ51 σε γεμιστήρες =2.22kg

Συνολικό βάρος οπλισμού και πυρομαχικών=10,73 kg

Αναλόγως αποστολής τα απαιτούμενα πυρομαχικά μπορούν να αυξηθούν. Θα μπορούσε ακόμη και να μειωθούν τα μεταφερόμενα πυρομαχικά κατά ένα γεμιστήρα 20 φυσσιγγίων αυξάνοντας τις μεταφερόμενες βομβίδες στις 15.

Ετσι συνολικά η ομάδα μάχης θα διαθέτει 2 όπλα που το καθένα θα διαθέτει τουλάχιστον 12-15 βομβίδες (στην πράξη στον πόλεμο ο καθένας θα κουβαλάει όσα περισσότερα πυρομαχικά μπορεί). Σύνολο 24-30 βομβίδες 40mm HE υψηλής εκρηκτικότητας…

Με εμβέλεια 150 μέτρων για πυρά ακριβείας και 350 μέτρα για πυρά εναντίον συγκεντρώσεων δυνάμεων η ομάδα μάχης πεζικού θα μπορεί να εκτοξεύει 2 βλήματα ταυτόχρονα από τις διαφορετικές ημιομάδες προκαλώντας σύγχυση στον αντίπαλο και καταστροφή. Το βεληνεκές του όπλου βρίσκεται ελαφρώς πάνω από τα πρακτικά όρια της σκοπευτικής ικανότητας ενός στρατιώτη με απλά σκοπευτικά που είναι τα 300 m. Λόγω της γρήγορης σκόπευσης με το βομβιδοβόλο είναι δυνατόν το πρώτο χτύπημα (πέραν των κατασταλτικών πυρών των ΜΙΝΙΜΙ ή ΗΚ 11) να το δώσουν οι βομβιστές της ομάδας. Με βολές ιδιαίτερα καταστρεπτικές. Μεγάλο πλεονέκτημα είναι η μεγάλη ποικιλία βομβίδων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Αυτό μπορεί για παράδειγμα να επιτρέψει την χρήση πυρομαχικών HEDP εναντίον ελαφρά θωρακισμένων στόχων-εποχούμενης εχθρικής δύναμης και σε δεύτερο στάδιο την προσβολή με πυρομαχικά ΗΕ-Air Βurst κατά των εναπομείναντων καλλυμένων στόχων. Ένα επίσης σημαντικό πλεονέκτημα είναι η  παροχή «έμμεσων» πυρών ακόμη και κατά στόχων που βρίσκονται εκτός οπτικού πεδίου.

Ενας επίσης ωφέλιμος τομέας των βομβιδοβόλων είναι η μάχη σε κατοικημένη περιοχή. Σημαντικό στοιχείο είναι η ταχεία σκόπευση και εξαπόλυση υψηλής καταστρεπτικότητας πυρών εναντίον στόχων σε παράθυρα, στέγες κτιρίων και εναντίον στόχων υπό κάλυψη μέσα σε κτίρια ή σε τεχνητά οχυρωματικά έργα. Ένας καλός συνδυασμός είναι η μεταφορά βομβίδων ΗΕ και HEDP με τις δεύτερες να χρησιμοποιούνται εναντίον οχυρωμένων θέσεων.

Ελληνικό Παρελθόν

O Ελληνικός Στρατός παλαιότερα το 1994 είχε ενδιαφερθεί για την παραγωγή 15000 βομβιδοβόλων ΗΚ 79 από την τότε ΕΒΟ. Στην τότε Defendory κιόλας είχαν γίνει οι ανάλογες επαφές για τον εξοπλισμό των μονάδων της πρώτης γραμμής. Τελική συμφωνία μετέπειτα δεν υπογράφει αν και η ΕΒΟ διαθέτει την τεχνογνωσία  καθώς το βομβιδοβόλο είναι απλό στην κατασκευή και συναρμολόγηση. Την περίοδο 1993-96 οικονομικά προβλήματα οδήγησαν σε αυτο-εμπάργκο εξοπλισμών στέλνοντας το συγκεκριμένο πρόγραμμα όπως και πολλά ακόμη  στις καλένδες….

Για την ιστορία η εταιρεία Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα παράγει ήδη βομβίδες 40×46 mm High Explosive Fragmentation Ammunition HE-FRAG/LV. Η υλοποίηση ενός μαζικού προγράμματος για τις τάξεις του ΕΣ θα επέτρεπε και την βιωσιμότητα της εταιρείας. Τα ίδια πυρομαχικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν από πλειάδα προσαρμοσμένων εκτοξευτών όπως το M203, το M302 ,το ΗΚ 79 κ.α.

ΥΓ. Υπάρχουν και εξειδικευμένα βομβιδοβόλα αναχορηγίας 6 βομβίδων έτοιμων για βολή και σε μεγαλύτερες εμβέλειες. Στο μέλλον εφόσον τα οικονομικά δεδομένα βελτιωθούν, ο  βομβιστής θα μπορούσε να είναι 1 άτομο (ή και 2 ανάλογα την αποστολή) ανα ομάδα αλλά εφοδιασμένος με ένα τέτοιο όπλο M-32 Multiple-Shot Grenade Launcher  καθώς και ένα πιστόλι ή ελαφρύ υποπολυβόλο  για την αυτοάμυνά του.

11 thoughts on “Αναβαθμίζοντας την ισχύ πυρός της Ομάδας Μάχης Πεζικού: HK 79

  1. Σιγα που θα γινει αγορα.
    Η ομαδα Δελτα να περναει καλα και η ομαδα Πεζικου του ΕΣ των κληρωτων να παει να γμ@#.Το ιδιο και για οπλα και σωματα οπως ΠΒ,ΣΕΜ,ΔΒ,ΤΧ,ΜΧ κοκ.

    Μου αρέσει!

  2. Υπάρχει μια αίσθηση ελιτισμου από κάποια στελέχη. Αυτό κατά αναγκην δεν είναι κακό αρκεί να μην παραμερίζεται το κεντρικό σώμα των ενόπλων δυνάμεων. Η ισχύς βάσίζεται στην βέλτιστη λειτουργία των δυνάμεων ελιγμού είτε αυτές είναι μηχανοκίνητες είτε αερομεταφερόμενες κτλ.
    Τόσα χρόνια έχω καταλάβει ότι η διακλαδικότητα είναι μια πολύ δύσκολη έννοια.
    Επιχειρήσεις συνδυασμένων όπλων (τεθωρακισμένα+μηχανοκίνητα+πεζικό+πβ+διοικητική μέριμνα) είναι από τις πλέον απαιτητικές στην εκπαίδευση και στην υλοποίηση. Σε περίπτωση όμως που γίνεις Master της ισσοροπημένης «προέλασης» καταφέρνεις να εχεις ένα κατα πολύ ανώτερω στράτευμα από την ονομαστική του δύναμη.

    Και για να εξειδικεύσουμε καιρός είναι αντίστοιχα των αιφνιδιαστικών ασκήσεων της Δύναμης ΔΕΛΤΑ να γίνεται και σε επίπεδο ταγμάτων (αν όχι ταξιαρχιών). Πλήρης κινητοποίηση όχι διμοιριών αλλά μεγάλων όγκων δυνάμεων όχι αποσπασματικά (πχ 123 Τάγμα Πεζικού ) αλλά μαζί με τις υπόλοιπες δυνάμεις ΠΖ,ΤΘ,ΜΧ,ΠΒ κτλ

    Εκει θα φανεί και το τι πραγματικά χρειαζεται ο ΕΣ

    ΥΓ Υπάρχει διαδεδομένη αντίληψη ότι το ΠΖ θα πολεμάει ως λόχοι ή ως τάγματα οπότε τα «βαριά» του όπλα υποστήριξης (πολυβόλα 7.62,12.7 mm, βομβιδοβόλα GMG, ολμοι κτλ) θα καθαρίσουν το παιχνίδι. Εγώ πάντως η ομάδα μάχης μου -μιας και προέρχομαι από το ΠΖ-θέλω να είναι όσο γίνεται αυτάρκης και αυτόνομη για την προστασία της και την εκτέλεση επιθετικών ελιγμών/ενέδρων. Είμαι fan της ενεργητικής άμυνας 😉 ……

    Μου αρέσει!

  3. Δεν νομίζω ότι είναι απαραίτητη η αγορά των ΗΚ79 για το πεζικό. Η ενσωμάτωση του στο G-3, δημιουργεί πρόβλημα βάρους, εκτός αυτού, το όπλο αυτό δεν είναι καλό για τίποτα, πολύ βαρύ για τυφέκιο, δύσκολο στην χρήση ως βομβιδοβόλο. Το βέλτιστο είναι η αγορά των M-32 MGL. Ως δευτερεύον οπλισμός μπορεί να είναι είτε ένα ΜΡ-5Α3 είτε ένα HK-51 το οποίο μπορεί να προέλθει από μετατροπή G-3 του ΕΣ.

    Μου αρέσει!

  4. Ολοι μας το ευχόμαστε να αποκτηθεί ένα εξειδικευμένο βομβιδοβόλο σαν το MGL. Κάλλιστα θα μπορούσε να εξοπλίζει 1 όπλο ανά ομαδα λόγω και της υψηλής ταχυβολίας του.Το MGL είναι και αυτό βαρύ.Η έκδοση MGL Mk.1 έχει βάρος κενό 5,3kg και 6 kg η έκδοση MGL-140 με ράγα picatinny και μεγαλύτερο κύλινδρο. Το βάρος και εδώ κάνει το βομβιστή να ιδρώνει. Βέβαια προσφέρει κορυφαία ταχυβολία 18-21 βλήματα το λεπτό και 6 βλήματα έτοιμα για βολή…

    To σκεπτικό με το HK 79 είναι ότι είναι συμβατό με το G3,το βασικό τυφέκιο μάχης του ΕΣ για τα επόμενα χρόνια και υπάρχει τεράστιο απόθεμα στο γερμανικό στρατό που μπορεί να δοθεί σε συμβολικό τίμημα ή δωρεάν. Τα πυρομαχικά ήδη τα παράγει η βιομηχανία πυρομαχικών ΕΑΣ. Προφανώς και υπάρχουν καλύτερες πιο σύγχρονες λύσεις αλλά ελλείψη χρημάτων είναι μια καλή κίνηση για να αυξηθεί άμεσα η δύναμη πυρός (2 βομβιδοβόλα ανα ομάδα) των ομάδων μάχης πεζικού (είτε μηχανοκίνητου είτε απλού) ιδιαίτερα αυτών που δρουν στην πρώτη γραμμή στα νησιά και στον Εβρο και χρειάζονται πολύ μεγαλύτερο όγκο πυρός.

    Μου αρέσει!

  5. Σωστός.Κυριότερος χρήστης είναι η Νορβηγία με την Νέα Ζηλανδία και τις ειδικές Δυνάμεις της Πορτογαλίας. Χρήστες είναι επίσης η Νικαράγουα και ο Παναμάς ενώ μικρό φορτίο όπλων έχει προμηθευτεί η Εσθονία.
    Γνωρίζω όμως ότι έχουν παραχθεί αρκετά ΗΚ 79 απο την ΗΚ ως στοκ για τον στρατό της Δυτικής Γερμανίας. Τα ονομάζουν G3 TGS Tragbares Granat System. Θα ψάξω ακριβή πηγή και θα σου πω.

    Μου αρέσει!

  6. @ Gunner Εχεις δίκαιο, σωστή επισήμανση το στοκ βομβιδοβόλων ΗΚ 79 που είχα υπόψιν μου αφορούσε την ΗΚ και όχι το στρατό της πρώην Δυτικής Γερμανίας.

    Μου αρέσει!

  7. Μάλιστα έχουν αναπτύξει και βελτιωμένη έκδοση T-40 που είναι ένα υβριδικό μοντέλο HK 79 και M203. Το κατασκευάζει η εταιρεία MKEK. Έχει πιο εύχρηστο τρόπο γεμίσματος από το HK 79, όμοιο με αυτό του Μ203 και είναι συμβατή με G3 και HK 33.

    http://weaponsystems.net/weapon.php?weapon=BB02+-+T-40.

    noble arrow 23-10-14

    Η εταιρεία κατασκευάζει και βομβιδοβόλα τύπου revolver αντίγραφο του αρχικού MGL
    http://www.mkek.gov.tr/tr/Urunler.aspx?UretimYeriID=0&UrunID=221&AnaKategori=107&AltKategori=122&EnAltKategori=

    Τα χρησιμοποιούν οι Ειδικές τους Δυνάμεις και συγκεκριμένα σε ένα περιστατικό Κούρδοι αντάρτες τα πήραν ως λάφυρα (Πηγή Εν κρυπτώ, 3ο Τάγματος Ορεινών Καταδρομών-Σεντιμνλί)
    http://www.enkripto.com/2012/09/blog-post_6288.html

    Μου αρέσει!

  8. Παράθεμα: AK-12 Kalashikov: Ένα βήμα πριν τη μαζική παραγωγή | Προέλαση

  9. Το ΗΚ79 επρεπε απο χρονια να υπαρχει στο οπλοστασιο μας οχι τωρα απο τοτε που ειχαμε σε παραγωγη το g-3 και σε μεγαλους αριθμους καθως επισης και γεμιστηρες τυπου drum 50&80 φυσιγγιων ποιο πολυ για το ΗΚ-11 και οχι 20 για οπλοπολυβολο και θα ηταν καλυτερο και απο minimi !!!

    Μου αρέσει!

Πείτε μας την άποψή σας...