Συνδυασμένη Άμυνα Στόλου Μέρος Α’: Θέατρο Αιγαίου

Hellenic_Navy

Ο Ελληνικός Στόλος πιο έτοιμος από ποτέ…

Από την αρχαιότητα έως και σήμερα η επιβίωση αυτού του έθνους είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη Θάλασσα. Από τα Θαλάσσια «Τείχη» στη Σαλαμίνα έως και το υποβρύχιο Γλαύκος το 74′ (το οποίο πριν στείλει στο βυθό μέρος των τουρκικών αποβατικών δυνάμεων διατάχθηκε να επιστρέψει) κατά την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο. Εάν κάποιος ρίξει μια ματιά στη γεωγραφία της περιοχής θα παρατηρήσει ότι η Ελλάδα είναι ένα κατεξοχήν ναυτικό κράτος. Τα νησιά του Αιγαίου  καταλαμβάνουν σχεδόν τη μισή γεωγραφική επιφάνεια της χώρας ενω το Ακαθάριστο Εγχώριο Προιόν βασίζεται κατεξοχήν στον τουρισμό, τις θαλάσσιες μεταφορές καθώς και στα logistics προιόντων που προορίζονται τόσο για την εγχώρια όσο και για τις Ευρωπαικές αγορές. Στο μέλλον η ολοένα αυξανόμενη ζήτηση σε υδρογονάθρακες και η μείωση της προσφοράς των παγκόσμιων κοιτασμάτων πετρελαίου θα προκαλέσει μια υψηλή μέση τιμή για τους υδρογονάθρακες επιτρέποντας την κερδοφόρα εξόρυξη των ελληνικών Κοιτασμάτων. Σύμφωνα με τελευταίες έρευνες του Νορβηγικού Ερευνητικού Σκάφους Nordic Explorer που ανέλαβε τις έρευνες η αξία των κοιτασμάτων υπολογίζεται σε 1.7 τρις δολάρια από τα οποία η ελληνική οικονομία άμεσα θα εισπράξει γύρω στα 600 δις Ε. Το παραπάνω ποσό αφορά μόνο τα κοιτάσματα στο Ιόνιο και στην Περιοχή νότια της Κρήτης. Στις παραπάνω ποσότητες δεν συμπεριλαμβάνονται πιθανά κοιτάσματα σε περιοχές του ανατολικού Αιγαίου ή νότια του Καστελόριζου.

Αντίστοιχα και η ελληνική Κύπρος εξαρτάται για την επιβίωση της από την Θάλασσα. Νότια του νησιού βρέθηκαν μεγάλες ποσότητες εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων υδρογοναθράκων και τα αμέσως επόμενα χρόνια αναμένεται να ξεκινήσει η εξόρυξη. Ήδη η πρώτη πραγματική γεώτρηση στο οικόπεδο 12 Αφροδίτη ξεκίνησε και από τα πρώτα αποτελέσματα θα εκτιμηθεί με μεγάλη βεβαιότητα το προσδοκώμενο οικονομικό όφελος.

Όπως καταλαβαίνει κάποιος «ουδέτερος» παρατηρητής αν κάποια από τις δύο χώρες θέλει να πετύχει ένα αξιοπρεπές επίπεδο ζωής πρέπει να εξασφαλίσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα που τη ξεχωρίζουν από τις άλλες χώρες. Με τα παραπάνω δεδομένα το μέλλον της χώρας βρίσκεται στη Θάλασσα. Eδώ έρχεται ο ρόλος των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και ειδικότερα του ΠΝ να προστατέψει και να διασφαλίσει τα ελληνικά συμφέροντα στις παραπάνω περιοχές.

Κύριος ανταγωνιστής των ελληνικών συμφερόντων στην ευρύτερη περιοχή δεν είναι άλλος από την Τουρκία. Μια Τουρκία που διεκδικεί ενεργά με την πολιτική των «Γκρίζων ζωνών» στην Ελλάδα και της δημιουργίας χαλαρής συνομοσπονδίας (μετατρέποντας την Κυπριακή Δημοκρατία σε δύο κοινότητες) στην Κύπρο ώστε μέσω των Τουρκοκυπρίων να έχουν έρεισμα στα κοιτάσματα νότια.

Ανεξαρτήτως των πολιτικών συνθηκών ή ευκαιριακών προσεγγίσεων το ΠΝ έχει καθήκον να προστατεύσει τις ελληνικές θάλασσες από όποιον τις επιβουλεύεται. To πεδίο αντιπαράθεσης των δύο χωρών βρίσκεται στη θάλασσα όπως και η επιβίωση της χώρας.

Γεωγραφία

Η φρεγάτα Μπουμπουλίνα κλάσεως S στην άσκηση NAC SEA DAY(Πηγή ΝΑΤΟ)

Η φρεγάτα Μπουμπουλίνα κλάσεως S στην άσκηση NAC SEA DAY(Πηγή ΝΑΤΟ)

Ο Ελληνικός Θαλάσσιος χώρος συμπεριλαμβανομένου του Κυπριακού εκτείνεται από το Ιόνιο Πέλαγος μέχρι και την Κύπρο. Η κύρια απειλή προέρχεται ανατολικά της χώρας από την Τουρκία τόσο στο Αιγαίο Πέλαγος όσο και στην Κύπρο.

Το Αιγαίο καταλαμβάνει μια έκταση της τάξης των 214.οοο τετραγωνικών χιλιομέτρων ενώ η ελάχιστη απόσταση Ελλάδας-Κύπρου είναι τα 200 km από το Καστελόριζο ή 400 km με σημείο αναφοράς την Ρόδο. Η ηπειρωτική Ελλάδα απέχει γύρω στα 800 km από το νησί της Αφροδίτης. Ο παραπάνω χώρος μπορεί να χωριστεί σε 2 κύρια γεωγραφικά τμήματα. Το πρώτο είναι αυτό της κλειστής θάλασσας του Αιγαίου και το δεύτερο της ανοικτής θαλάσσιας περιοχής ανατολικά της Κρήτης μέχρι την Κύπρο.

Αντίστοιχα για το Πολεμικό Ναυτικό μπορεί να διαχωριστεί ο χώρος δράσης του σε δύο κύριες ζώνες ευθύνης. Η πρώτη κύρια ζώνη επιχειρήσεων αφορά  το Αιγαίου Πέλαγος όπου τον έλεγχο έχει η Ναυτική Διοίκηση Αιγαίου και η δεύτερη κύρια ζώνη επιχειρήσεων αφορά το θαλάσσιο χώρο μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου όπου τον συντονισμό των επιχειρήσεων και των επικοινωνιών αναλαμβάνει η ανεξάρτητη Ναυτική Διοίκηση Ανατολικής Μεσογείου.

Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό χαρακτηρίζεται με βάση τη διεθνή ορολογία ως green water navy, έχοντας επιχειρησιακές ικανότητες για παράκτια κυρίως περιβάλλοντα όχι πολύ μακριά από τις κύριες βάσεις του καθώς και ικανοποιητική ικανότητα ανάπτυξης σε ανοικτές θάλασσες. Πρωταρχικό πεδίο δράσης του ΠΝ είναι το Αιγαίο Πέλαγος. Οι επιχειρήσεις ανατολικά στην ανοικτή θάλασσα μεταξύ Κρήτης και Κύπρου αποτελούν μια πρόκληση που θα αναλυθεί στο δεύτερο μέρος.

Αποστολές-Ρόλοι

Ανεξαρτήτως της ζώνης ευθύνης του το ΠΝ αναλαμβάνει να εκτελέσει με επιτυχία τους παρακάτω ρόλους:

  • Εξασφάλιση Ναυτικών οδών
  • Μεταφορά ενισχύσεων-Συνοδεία Νηοπομπών στο Αιγαίο
  • Άρνηση Πρόσβασης Περιοχής στις αντίπαλες αποβατικές δυνάμεις-Τουρκικό Ναυτικό
  • Καταστροφή αντίπαλων πολεμικών Πλοίων/υποβρυχίων
  • Ναυτικός Αποκλεισμός κύριων λιμένων/εγκαταστάσεων και νησιών
  • Ναυτική Υποστήριξη-Βομβαρδισμός Χερσαίων στόχων
  • Ανθρωπιστικές Αποστολές-Μεταφορά Τραυματιών

Αιγαίο

Στις παραπάνω αποστολές το ΠΝ έχει μια σειρά από πλεονεκτήματα στο χώρο του Αιγαίου. Οι ΕΕΔ μαχόμενες σαν μια ενιαία δύναμη στο κλειστό περιβάλλον του Αιγαίου υπό τον επιχειρησιακό έλεγχο του Α/ΓΕΕΘΑ μπορούν να μεγιστοποιήσουν την αποτελεσματικότητα τους. H διακλαδικότητα είναι το σημείο κλειδί όχι μόνο λόγω της τάσης των τελευταίων ετών αλλά εξαιτίας μιας σειράς συγκριτικών πλεονεκτημάτων.

α) Το πολεμικό ναυτικό θα μάχεται σε παράκτια περιβάλλοντα που στην πλειοψηφία τους θα βρίσκονται εντός ελληνικού «εδάφους». Αυτό του εξασφαλίζει αυξημένη αυτονομία καθώς τα σκάφη του μπορούν να ανεφοδιαστούν/επισκευαστούν σε οποιοδήποτε από τους δεκάδες κατάλληλους λιμένες των νησιών, πληρέστερη ροή πληροφοριών από ναυτικά παρατηρητήρια και εναέρια/επίγεια μέσα όλων των κλάδων, δράση σε γνωστά χωρικά ύδατα εκμεταλλευόμενο τις ιδιομορφίες της θάλασσας και του βυθού της καθώς και διάφορων νησίδων-σπηλαίων για απόκρυψη. Τα πλοία του ΠΝ ανεπτυγμένα σε κατάλληλες θέσεις «απόκρυψης» θα μπορούν να εξαπολύουν μπαράζ επιθέσεων εναντίον του εκτεθειμένου τουρκικού στόλου και έπειτα να επιστρέφουν σε ασφαλείς τοποθεσίες. Για την αποστολή αυτή ιδανικά είναι τα πλοία της Διοίκησης Ταχέων σκαφών και ιδιαίτερα τα νεότευκτα ΤΠΚ κλάσεως «Super Vita». Ο εφοδιασμός τους με τους νέους πυραύλους sea-skimming MM40 Exocet Block 3 θα επιτρέπει εμπλοκές στα 180 km με εξαιρετική φονικότητα χάρις στην εξαιρετική πολεμική  κεφαλή 155 kg ΗΕ-Frag προσέγγισης (για μικρούς στόχους)-πρόσκρουσης (για πλοία μεγέθους φρεγάτας) και τον κινητήρα turbojet  TRI-40 που διαθέτει.  Στα αρχικά στάδια των πολεμικών επιχειρήσεων το Τουρκικό Ναυτικό εκτεθειμένο λόγω γεωγραφίας αναμένεται να έχει σημαντικές αρχικές απώλειες από αφανείς απειλές. Οι επιθέσεις πρέπει να γίνονται συγχρονισμένα και απο διαφορετικούς άξονες  ώστε να κορεστεί η εχθρική αεράμυνα. Αν τότε στα Falklands μερικοί Exocet φόβισαν το τότε Βασιλικό Βρετανικό Ναυτικό στο Αιγαίο Πέλαγος πιθανόν θα είναι η καταδίκη για το Τουρκικό Ναυτικό.

β) Οι ναυτικοί στόχοι μπορούν να πληγούν όχι μόνο από τα ναυτικά μέσα των ΕΕΔ αλλά και από χερσαία συστήματα πυροβολικού όπως Α/Κ πυροβόλα 155mm (30km βεληνεκές), ΠΕΠ RM-70 (20 km βεληνεκές), M270 MLRS (45/165 km βεληνεκές) καθώς και επάκτιες συστοιχίες ΜΜ40 Exocet (βεληνεκές 72 km) που εδρεύουν ή μπορούν να μεταφερθούν στα νησιά. H εγγύτητα των ελληνικών νησιών κοντά στα τουρκικά παράλια και στους τουρκικούς ναύσταθμους μπορεί να αποδειχτεί μπούμερανγκ για τις τουρκικές δυνάμεις. Ακόμη και αν κάποιο ελληνικό νησί κινδυνεύει να καταληφθεί επειδή ο αντίπαλος απoκτήσει τοπική αεροπορική και ναυτική υπεροχή τα γειτονικά ελληνικά νησιά πρέπει με όσα μέσα διαθέτουν να συμβάλουν στην προσβολή των ναυτικών και χερσαίων δυνάμεων του αντιπάλου. Η παραπάνω ικανότητα είναι εξαιρετικά σημαντική για τα νησιά της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων όπου οι  μεταξύ τους αποστάσεις είναι σχετικά μικρές (πχ συνδυασμένη άμυνα από τα αντι-αποβατικά μέσα στα νησιά Κάλυμνο και Κω). H πλειάδα πυραυλικών μέσων που βρίσκονται στο ελληνικό οπλοστάσιο επιτρέπει εμπλοκές κατά ναυτικών στόχων ακόμη και με μη συμβατικά μέσα πέραν των αντιπλοικών πυραύλων SSM. Μπορεί για παράδειγμα το πλήγμα με μια ρουκέτα M26A1 που θα έχει εκτοξευθεί από κάποιο σύστημα MLRS να μην είναι ικανό να βυθίσει ένα πολεμικό πλοίο μπορεί όμως να καταστρέψει τους αισθητήρες ραντάρ του πλοίου όπως και να προκαλέσει σημαντικές ζημιές στον οπλισμό του. Ένα εξουδετερωμένο πλοίο θεωρείται απώλεια ακόμη και αν δεν είναι βυθισμένο. Επιπλέον ο κύριος αποβατικός τουρκικός στόλος βασίζεται σε 40 περίπου πλοία LCT/LCM διάφορων εκδόσεων τα οποία προορίζονται για αποβατικές επιχειρήσεις κατά των κοντινών νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Τα πλοία αυτά είναι ανοιχτού τύπου χωρίς κάποια πρόβλεψη για προστασία του μεταφερόμενου φορτίου, με αποτέλεσμα σε περίπτωση πλήγματος από οποιαδήποτε μέσο, πχ ρουκέτα 122mm (RM-70) ή M26A1 (MLRS) να υπάρξουν ολέθριες συνέπειες για το έμψυχο και άψυχο υλικό που μεταφέρει. Η εγγύτητα των μεταφερόμενων οχημάτων και φορτίων είναι επικίνδυνη καθώς η παραμικρή έκρηξη μπορεί να πυροδοτήσει αλυσιδωτά εκρηκτικά αποτελέσματα (!). Χαρακτηριστικά ένα σύστημα ΠΕΠ RM-70 χρειάζεται μόλις δυόμισι λεπτά για βολή και αλλά 3 λεπτά για να αποχωρήσει. Μπορεί να εκτοξεύσει ολόκληρο το θανάσιμο φορτίο του των 40 ρουκετών 122mm σε 18-22 δευτερόλεπτα (!). Αντίστοιχοι χρόνοι ισχύουν και για τα υπόλοιπα συστήματα πυροβολικού του ΕΣ. Στην πράξη τα ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου μπορούν να χρησιμοποιηθούν για επιθετικές αποστολές εναντίον ναυτικών και χερσαίων στόχων στα παράλια της Μ.Ασίας.

Ακολουθεί βίντεο βολών RM-70 του ΕΣ. (Πηγή Aegean Hawk)

γ) Επιπλέον, η ύπαρξη της ελληνικής ΠΑ στους ουρανούς του Αιγαίου, συνδυαζόμενη με την ανεπτυγμένη αντιαεροπορική ομπρέλα από το ελληνικό σύστημα IADS (Integrated Air Defence System) δημιουργούν την επιθυμητή αεροπορική υπεροχή. To ΠΝ θα επιχειρεί κάτω από την αντιαεροπορική/αντιβληματική ομπρέλα επίγειων και εναέριων μέσων. Παλαιότερα τη δεκαετία του 80 μια μελέτη από την «ομάδα της Θεσσαλονίκης» του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου κατέδειξε τους νεκρούς  τομείς κάλυψης στο νησιωτικό σύμπλεγμα του Αιγαίου Πελάγους, οι οποίοι υιοθετήθηκαν στα επιχειρησιακά πλάνα της Πολεμικής Αεροπορίας καθώς και στον ευρύτερο  αμυντικό σχεδιασμο. Οι τοποθεσίες που επιλέχθησαν δεν είναι τυχαίες και έχουν σκοπό να μεγιστοποιήσουν τις εμβέλειες αποκάλυψης των επίγειων ραντάρ και να μειώσουν τα εμπόδια μεταξύ πιθανών εναέριων στόχων και των συστοιχιών.  Εμπόδια που μπορεί να επιτρέψουν σε ένα σμήνος αεροσκαφών πετώντας χαμηλά και ακολουθώντας το ανάγλυφο του εδάφους να καταστούν αόρατα/δυσδιάκριτα στα ελληνικά ραντάρ. Η περιοχή του Βορείου και Κεντρικού Αιγαίου δεν παρουσιάζει σημαντικές υψομετρικές εξάρσεις επιτρέποντας την χωρίς κενά παρατήρηση.

– Το βόρειο και κεντρικό Αιγαίο καλύπτεται πλήρως από την αντιαεροπορική ομπρέλα καθώς οι αντιαεροπορικές συστοιχίες μεγάλου βεληνεκούς Patriot και μεσαίου βεληνεκούς Hawk βρίσκονται στην ηπειρωτική Ελλάδα καθιστώντας τες δύσκολα αναγνωρίσιμους στόχους για την τουρκική Πολεμική Αεροπορία ΤΗΚ. Χαρακτηριστικά μέσω τεχνικών ελέγχου εκπομπής ραντάρ EMCON και αλλαγής τοποθεσίας των συστοιχιών οι πραγματικές θέσεις των εκτοξευτών και των ραντάρ θα είναι στην πράξη άγνωστες για τους επίδοξους εισβολείς. Επιπλέον τα αντιαεροπορικά/αντιβληματικά συστήματα  Asrad Hellas, OSA AKM, TOR M1,MIM-23B HAWK, Patriot και S-300 αλληλοκαλύπτονται δημιουργώντας μια πολυστρωματική αεράμυνα στην οποία το εξωτερικό «κέλυφος» αναλαμβάνουν τα αεροσκάφη εναέριας υπεροχής F-16/Μ-2000 εφοδιασμένα με πυραύλους BVR μακρού βεληνεκούς AMRAAM/MICA.

-Η ύπαρξη των ΑΣΕΠΕ EMB-145 Erieye θα παρέχει ασφαλή έγκαιρη προειδοποίηση από απόσταση 350-400 km ολόκληρο το 24 ωρο. Το ανατολικό Αιγαίο με τους διάσπαρτους νησιωτικούς σχηματισμούς των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων δημιουργεί σε ορισμένες περιοχές ανωμαλίες στην τακτική εικόνα από τους επίγειους σταθμούς. Η ύπαρξη των ΑΣΕΠΕ εξαλείφει αυτό το πρόβλημα. Πραγματικοί πολ/στές ισχύος οι οποίοι απέδειξαν την αξία τους στην υποστήριξη των συμμαχικών δυνάμεων στις επιχειρήσεις στη Λιβύη.  Καθοδηγούμενα τα ελληνικά αεροσκάφη αεράμυνας θα αντιμετωπίζουν τις εναέριες απειλές πολύ πριν αυτές εισέλθουν στην ελληνική ζώνη επιχειρήσεων. Το ΠΝ θα διεξάγει σχεδόν πάντοτε  αεροναυτικές επιχειρήσεις με τη συνδρομή της ΠΑ τόσο για την αεράμυνα όσο και για την προσβολή ναυτικών δυνάμεων. Η  εγγύτητα των ελληνικών αεροδρομίων στο θέατρο επιχειρήσεων ελαχιστοποιεί τους χρόνους εμπλοκής και αντίδρασης. Χαρακτηριστικά οι αεροπορικές βάσεις της ΠΑ στη Σούδα και στο Καστέλι στην Κρήτη (υπό την κάλυψη των S-300) είναι κρίσιμες λόγω της εγγύτητας τους στο Ανατολικό Αιγαίο και στην Κύπρο. Η Κρήτη είναι το ελληνικό «αβύθιστο» αεροπλανοφόρο στο Ανατολικό Αιγαίο.

Πιθανή διάταξη του Ελληνικού IADS (Πηγή HBS)

Πιθανή διάταξη του Ελληνικού IADS (Πηγή HBS)

δ) Στοιχείο κλειδί για την επικράτηση στο Αιγαίο πέλαγος δεν είναι άλλο από τη δράση των υποβρυχίων. Σε αυτόν τον τομέα παρόλες τις καθυστερήσεις των τελευταίων ετών τα προβλήματα φαίνονται να λύνονται και το ΠΝ σύντομα θα διαθέτει έναν από τους πιο σύγχρονους στόλους συμβατικών υποβρυχίων στον κόσμο. Φαίνεται αστείο να μην βρίσκονται μόλις 80 εκ Ε ώστε να ολοκληρωθεί η κατασκευή των υπολοίπων 3 υποβρυχίων Type 214.  Επιπλέον η απόκτηση σύγχρονων τορπίλων είναι αυτονόητη. Δεν θα μείνουμε στα εξοπλιστικά καθώς η πορεία τους θεωρείται κυρίως πολιτική απόφαση. Στο μέλλον ο στόλος του ΠΝ θα αποτελείται από 6 σύγχρονα υποβρύχια Type 214 καθώς και από το εκσυγχρονισμένο S118 Ωκεανός Type 209/1200( με σύστημα AIP). Εδώ πρέπει να τονίσουμε μια λεπτή επισήμανση.

Το τουρκικό Ναυτικό υπέγραψε με την HDW για την προμήθεια αντίστοιχα 6 T 214 TN τα οποία θα διαθέτουν το ίδιο σύστημα αναερόβιας πρόωσης AIP με τα ελληνικά αλλά εξολοκλήρου τουρκικής κατασκευής και σχεδίασης αισθητήρες, ηλεκτρονικά και σύστημα μάχης.

Κάτι τέτοιο εκτός από τις όποιες καθυστερήσεις λόγω ανάπτυξης των τουρκικών συστημάτων και ενσωμάτωσης στο τουρκικό ναυπηγικό πρόγραμμα είναι βέβαιο πως θα δημιουργήσει μια υποβαθμισμένη έκδοση σε σχέση με τα γερμανικής σχεδίασης σύστημα αντιμέτρων, ηλεκτρονικά, σόναρ κτλ. Το ελληνικό ΠΝ θα απολαμβάνει μια πρωτόγνωρη τεχνολογική ανωτερότητα σε αυτό τον τομέα για αρκετές δεκαετίες. Κρίσιμες είναι επίσης οι επιλογές των προηγούμενων δεκαετιών για τα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα S70 Aegean Hawk τα οποία εφοδιασμένα με το ποντιζόμενο σόναρ HELRAS θεωρούνται ότι από τα καλύτερα εξοπλισμένα. To τελευταίο σε επιχειρησιακές δοκιμές σε διαφορετικά παράκτια και μη περιβάλλοντα επέδειξε εμβέλειες εντοπισμού μεταξύ 30 και 70 χιλιομέτρων και εξαιρετικά υψηλή αξιοπιστία, ακόμη και σε βάθη μόλις 50 μέτρων. Το μέγιστο βάθος ανίχνευσης είναι τα 500m. Κάτι τέτοιο επιτρέπει την ανίχνευση υποβρυχίων από μεγάλη απόσταση σε οποιοδήποτε  βάθος επιχειρούν τα αντίπαλα τουρκικά υποβρύχια (U209 επιχειρησιακό βάθος κατάδυσης τα 300m, U214 επιχειρησιακό βάθος >400 m). Επιπλέον οι  μεγάλες εμβέλειες ανίχνευσης επιτρέπουν την κάλυψη κυκλικών τομέων με διάμετρο 60-140 km. Το  ΑΝ/ΑQS-18(V)3 των υπολοίπων 8 S70B6 ήταν ότι πιο σύγχρονο υπήρχε στις αρχές της δεκαετίας του 90. Επιπρόσθετα στη δύναμη αυτή, 8 ελικόπτερα AB212 ASW αναβαθμίστηκαν με το ΑΝ/ΑQS-18(V)3 (εμβέλεια εντοπισμού υποβρυχίου 10 με 20 χιλιόμετρα) αναλαμβάνοντας αποκλειστικά ανθυποβρυχιακές αποστολές. Το κάθε ελικόπτερο Aegean Hawk μπορεί να μεταφέρει έναν πύραυλο AGM 119B Penguin με εμβέλεια τα 34 χιλιόμετρα (στην πράξη 27 km δραστικό βεληνεκές) ή 2 ελαφρές τορπίλες. Επιπλέον μέσω της ζεύξης δεδομένων ή του συστήματος ESM που διαθέτει μπορεί να μοιράσει την τακτική εικόνα επιφανείας σε κάποια φρεγάτα η οποία μπορεί να εκτελέσει βολή με τα βλήματα επιφανείας-επιφανείας SSM ακόμη και αν το ραντάρ της φρεγάτας δεν βλέπει το στόχο. Τα ελικόπτερα επίσης μπορούν να ανεφοδιαστούν σε οποιοδήποτε κατάλληλο νησί του Αιγαίου και να δρουν σε 24ωρη βάση καλύπτοντας ολόκληρο τον ελληνικό θαλάσσιο χώρο. Για παράδειγμα μια ελληνική φρεγάτα που δρα σε μια περιοχή εκμεταλλευόμενη το σύμπλεγμα των Κυκλάδων (τυχαία επιλογή  Μύκονος) για κάλυψη δύναται να χρησιμοποιήσει τους αντιπλοικούς πυραύλους RGM-84 Harpoon που διαθέτει (έχοντας λάβει πληροφορίες από το οργανικό της ελικόπτερο) εναντίον ναυτικών στόχων που απειλούν τη νήσο Ικαρία.

Υποθετικό Σενάριο όπου μια φρεγάτα κλάσεως Υδρα μπορεί από θέση απόκρυψης εκμεταλλευόμενη το νησιωτικό σύμπλεγμα στη Μύκονο να καταστρέψει εχθρική αποβατική δύναμη που απειλεί τη νήσο Ικαρία

Υποθετικό Σενάριο όπου μια φρεγάτα κλάσεως Υδρα μπορεί από θέση απόκρυψης εκμεταλλευόμενη το νησιωτικό σύμπλεγμα στη Μύκονο να καταστρέψει με τους πυραύλους επιφανείας SSM Harpoon εχθρική αποβατική δύναμη που απειλεί τη νήσο Ικαρία

ε) H εγγύτητα κύριων ναυτικών εγκαταστάσεων του αντιπάλου απέναντι από τα ελληνικά νησιά φέρνει το Τουρκικό Ναυτικό σε δυσμενή θέση. Είναι πιθανό το ΠΝ να έχει εγκαταστήσει σε στρατηγικές τοποθεσίες επάκτιες συστοιχίες αντιπλοικών πυραύλων Exocet MM40 που θα εμποδίζουν την έξοδο ολόκληρου του τουρκικού στόλου. Ιδιαίτερα η ναυτική βάση των Τούρκων Πεζοναυτών στη Σμύρνη και στη Φωκαία είναι ένας στόχος υψηλής σημασίας. Παρόλο που τα Τουρκικά Πολεμικά Πλοία πριν την έναρξη των επιχειρήσεων αναμένεται να έχουν βγει από τις βάσεις τους και να μένουν στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου, η φόρτωση των αποβατικών σκαφών των Τούρκων πεζοναυτών απαιτεί χρόνο και μεγάλη συγκέντρωση δυνάμεων, στοιχεία που προδίδουν τις προθέσεις του αντιπάλου και θα μπορούσαν να εκληφθούν ως εχθρικές κινήσεις με αποτέλεσμα το ΠΝ να «εξουτερώσει» άμεσα τους συγκεκριμένους στόχους. Η δράση επίσης των UAV Πηγασος, ανδρών της ΔΥΚ, εικόνων από τους δορυφόρους Helios 2 (διακριτική ικανότητα 30 cm)  και αεροσκαφών αναγνώρισης/ναυτικής συνεργασίας (την παρούσα περίοδο λείπουν τα ΑΦΝΣ) θα δώσει λεπτομερείς πληροφορίες για την εικόνα και την πορεία των αντίπαλων δυνάμεων. To ΠΝ παράλληλα μπορεί να κλείσει τα στενά στα Δαρδανέλια με επάκτιες συστοιχίες  τοποθετώντας τες στις νήσους Λήμνο και Σαμοθράκη. Η αεροπορική επίσης βάση Dalaman που χρησιμοποιεί το Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό για τα εναέρια μέσα του (ελικόπτερα και αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας) βρίσκεται πλησίον της Ρόδου καθιστώντας την μέσα σε λίγα λεπτά ευπρόσβλητη από τα αεροσκάφη της ΠΑ. Είναι σημαντικό τα Τουρκικά αεροσκάφη Ναυτικής Συνεργασίας να τεθούν ως στόχος υψηλής προτεραιότητας ακόμη και στα πρώτα στάδια των επιχειρήσεων.

Συνδυσμένη χρήση MM40 Exocet και MGM-140 Atacms κατά συγκεντρώσεων προσωπικού και αποβατικών πλοίων της Τουρκικής Στρατιάς του Αιγαίου.

Συνδυσμένη χρήση MM40 Exocet και MGM-140 Atacms κατά συγκεντρώσεων προσωπικού και αποβατικών πλοίων της Τουρκικής Στρατιάς του Αιγαίου στην περιοχή της Σμύρνης. Νότια διακρίνεται και η αεροπορική βάση Dalaman των ΑΦΝΣ και ελικοπτέρων του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού.

Μέσα ΠΝ-Τακτικές

-Ο στόλος πολεμικών σκαφών και υποβρυχίων του ΠΝ είναι εξαιρετικά ισορροπημένος και αποτελείται με βάση τη νέα οροφή δυνάμεων από 12 φρεγάτες (96 βλήματα έτοιμα για βολή), 8 υποβρύχια και 18 ΤΠΚ (110 βλήματα επιφανείας) τα οποία είναι και η κύρια δύναμη κρούσης του. Αναλόγως της τακτικής κατάστασης δύναται η δράση μικρών ή μεγάλων ναυτικών σχηματισμών οι οποίοι βρισκόμενοι σε κατάλληλες θέσεις διασποράς θα εκτελούν συνδυασμένες επιχειρήσεις. Χαρακτηριστικά οι ΤΠΚ και τα περιπολικά θα βρίσκονται προωθημένες σε κατάλληλες θέσεις ως ομάδες SAG (Surface Attack Group) ενώ οι φρεγάτες ως κέντρα διοίκησης και πληροφοριών θα αναλαμβάνουν τις εμπλοκές κατά στόχων πέραν του ορίζοντα (OTH targeting).Tα οργανικά ελικόπτερα των φρεγατών είναι στην ουσία τα «μάτια» της φρεγάτας καθώς λόγω της καμπυλότητας της Γης το ραντάρ της φρεγάτας χάνει το line of sight  του ορίζοντα του ραντάρ το οποίο είναι  περίπου 20 km (ανάλογα το ύψος του ιστού ραντάρ). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η φρεγάτα ή οποιοδήποτε άλλο πολεμικό πλοίο να βασίζεται στη ροή πληροφοριών από το οργανικό της ελικόπτερο, περιπολλούντα ΑΦΝΣ  ή άλλες πηγές (προωθημένα πολεμικά πλοία, ναυτικά παρατηρητήρια κτλ). Το τελευταίο είναι εξαιρετικά σημαντικό καθώς τα ελληνικά ελικόπτερα και ιπτάμενα μέσα θα πετάνε σε χαμηλό ύψος σε «φιλικό έδαφος». Αντίθετα οι πιλότοι των τουρκικών ελικοπτέρων πρέπει να έχουν στο νου τους ότι οποιοδήποτε νησί του Ανατολικού Αιγαίου μπορεί να έχει εγκατεστημένες ΑΑ συστοιχίες μικρού-μέσου βεληνεκούς με αποτέλεσμα να περιορίζεται η δράση τους.

-Σε ένα τυπικό προφίλ αποστολής ένα ελικόπτερο S-70 θα πετάει»απαρατήρητο» σε ύψος 50 ft εκμεταλλευόμενο το clutter λόγω της θάλασσας. Πριν την περιοχή του στόχου και υπολογίζοντας ο πιλότος να μην βρεθεί εντός του ορίζοντα ραντάρ των πλοίων στόχων, το ελικόπτερο θα εκτελέσει άνοδο σε κατάλληλο ύψος και χρησιμοποιώντας το ραντάρ επιφανείας του και το παθητικό σύστημα αναγνώρισης ηλεκτρομαγνητικών εκπομπών ESM (Electronic Support Measures) θα συλλέξει τις απαραίτητες πληροφορίες για την σύσταση και τα μέσα της αντίπαλης ναυτικής δύναμης. Έπειτα θα μεταδώσει μέσω ζεύξης δεδομένων τις πληροφορίες στην «μητρική»φρεγάτα. Με τον τρόπο αυτό λύνεται το πρόβλημα της στοχοποίησης πέραν του ορίζοντα (Over the Horizon Targeting-OTH). Ακολούθως αν λάβει εντολή, το ελικόπτερο μπορεί να εκτελέσει βολή μέσω του πυραύλου Penguin ή Hellfire εναντίον πλοίων της αντίπαλης ναυτική δύναμης σε περίπτωση που τα ΑΑ, CIWS μέσα που διαθέτει είναι λιγοστά,καθώς και στα πλαίσια μιας γενικότερης ναυτικής επίθεσης ως πρώτο κύμα ή ως παραπλάνηση. Σε διαφορετικό προφίλ πτήσης όπου δεν είναι γνωστό αν υπάρχουν εχθρικά πλοία το ελικόπτερο μπορεί να πετά σε χαμηλό ύψος 150 ft και κάθε 10 nm να αναδύεται σε ύψος 500-1000 ft  εκτελώντας σάρωση της περιοχής για σύντομο χρονικό διάστημα. Με διαδοχικά «άλματα» μπορεί να καλύψει μια πολύ μεγάλη περιοχή ενδιαφέροντος. Ακόμη και αν δεν βρεθεί αντίπαλη ναυτική δύναμη η πτήση του ελικοπτέρου δεν θα είναι χάσιμο χρόνου καθώς αυτό θα σημαίνει ότι η αντίπαλη αρμάδα βρίσκεται πέραν της σαρωθείσας περιοχής.

-Τα πιο ευέλικτα και γρήγορα πλοία όπως οι ΤΠΚ χωρισμένα σε ομάδες SAG των 2-3 πλοίων δύναται να φέρουν τη μάχη στις γραμμές του εχθρού παραπλανώντας και προκαλώντας σύγχυση. Αυτό θα τραβήξει την προσοχή αφήνοντας τον απαραίτητο χρόνο και εκθέτωντας τις θέσεις της αντίπαλης δύναμης επιτρέποντας την εκτέλεση της κύριας επιθετικής ενέργειας από τις φρεγάτες και τα υπόλοιπα μέσα του ΠΝ. Η κύρια δύναμη θα εκτελέσει μπαράζ κατάλληλα σχεδιασμένων βολών με επαρκείς παραμέτρους βολής και από διαφορετικούς άξονες επίθεσης ώστε να επέλθει κορεσμός της αντίπαλης ναυτικής «αεράμυνας» από τα ταυτόχρονα εισερχόμενα βλήματα επιφανείας SSM. Είναι απαραίτητο να τονιστεί ότι αν δεν είναι δυνατή η επίθεση και από τους 4 άξονες το καταλληλότερο σενάριο είναι ο σχεδιασμός της επίθεσης ώστε ισάριθμα βλήματα να πλήξουν τους στόχους από  2 αντίθετες κατευθύνσεις. Τα αντιπλοικά βλήματα SSM και ειδικότερα ο πύραυλος Exocet πετάει σε εξαιρετικά χαμηλό ύψος (3, 5.5 και 9 μέτρων ανάλογα το ύψος κυματισμού) με αποτέλεσμα τα αντίπαλα ραντάρ να μην προλάβουν να τον εντοπίσουν πριν από τα 6-10 km έχοντας ελάχιστο χρόνο αντίδρασης να τα καταρρίψουν. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τα αντι-βληματικά συστήματα CIWS (είναι αποδοτικά κατά στόχων σε τόξο 180 μοιρών) να μην προλάβουν να εμπλέξουν όλα τα εισερχόμενα βλήματα.

-Τα ελληνικά υποβρύχια θα δρουν σχετικά αυτόνομα από τον υπόλοιπο στόλο με την έννοια ότι οι όποιες επικοινωνίες θα είναι εξαιρετικά περιορισμένες. Το βάθος στο οποίο θα επιχειρούν σε συνδυασμό με τη μορφολογία του βυθού τα επιτρέπει να δρουν ως «αόρατοι» κυνηγοί τόσο αντίπαλων ναυτικών σχηματισμών όσο και κατά αντίπαλων υποβρυχίων. Πληροφορίες που θα λάβει το υποβρύχιο θα επιτρέπουν την εκτόξευση UGM-84 Harpoon πυραύλων κατά ναυτικών στόχων από ασφαλή απόσταση. Στοιχείο κλειδί και εδώ είναι οι επικοινωνίες και η ασφαλή αναγνώριση στόχων.

-Φρεγάτες όπως οι ΜΕΚΟ θα αναλάβουν και την άμυνα κατά εναερίων στόχων του ναυτικού σχηματισμού στον οποίο συμμετέχουν πέρα από τις κλασικές αποστολές επιφανείας/ανθυποβρυχιακού πολέμου. Η υιοθέτηση και εγκατάσταση πυραύλων ESSM  έχει ήδη υλοποιηθεί αναβαθμίζοντας τις μαχητικές ικανότητες της φρεγάτας με ένα βλήμα αεράμυνας σημείου υψηλών προδιαγραφών με  αυξημένες κινηματικές επιδόσεις, λόγω του TVC κινητήρα του. Η εμβέλειά του φθάνει τα 50 km κατατάσσοντάς ως βλήμα μέσης εμβέλειας. Έστω και αυτή η αρχική ικανότητα αεράμυνας μέσης εμβέλειας επιτρέπει στο κλειστό περιβάλλον του Αιγαίου την κάλυψη τομέων των 100 Km σε διάμετρο. Καθώς το πεδίο μάχης ιδιαίτερα στον αέρα μόνο δισδιάστατο και ευδιάκριτο δεν είναι, η δυνατότητα κάλυψης μεγάλων τομέων σε συνδυασμό με το σύστημα κατακόρυφης εκτόξευσης  Mk48 Mod2 VLS με 16 βλήματα επιτρέπει την 360 μοιρών άμεση αντίδραση της κάθε ομάδας μάχης του στόλου.  Η αλληλοκάλυψη των τομέων αεράμυνας από πολλά πλοία επιτρέπει τη διαστρωματική αντιμετώπιση απειλών. Στο μέλλον ελπίζουμε να αποκτήσει το ΠΝ πραγματική ικανότητα αεράμυνας περιοχής. Στην παρούσα φάση δεδομένου και της ύπαρξης της ΠΑ καθώς και του συστήματος IADS οι εναέριες απειλές στο Αιγαίο αντιμετωπίζονται επαρκώς. Φρεγάτες όπως οι κλάσεως S θα αναλάβουν κυρίως ASW και AsuW αποστολές.

Η φρεγάτα Ψαρά (F-454) κλάσεως MEKO 200 Hydra στην πολυεθνική ναυτική άσκηση Neptune Warrior (NW 063) στη Σκωτία (Πηγή Wikipedia)

-Τα σύγχρονα βλήματα κατά πλοίων SSM Harpoon και Exocet είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά σε παράκτια περιβάλλοντα. Ο κορεσμός της αντίπαλης αεράμυνας είναι εφικτός με την εκτόξευση μικρού αριθμού βλημάτων αλλά προερχόμενων από διαφορετικές κατευθύνσεις και άξονες όπως προαναφέραμε. Ο συνδυασμός διαφορετικής φύσεως φορέων εκτόξευσης (προωθημένες ΤΠΚ, φρεγάτες, αεροσκάφη) σε μια συνδυασμένη επίθεση αυξάνει το χάος στην αντίπαλη αεράμυνα. Όσο περισσότερα βλήματα εκτοξευτούν κατά της αντίπαλης ναυτικής δύναμης από διαφορετικής φύσεως πλατφόρμες τόσο αυξημένη θα είναι η πολυπλοκότητα αντιμετώπισής τους και οι απώλειες στον αντίπαλο στόλο. Οι επιχειρήσεις TASMO που θα διεξάγει η ΠΑ δύναται να συνδυαστούν με αλλεπάλληλα μπαράζ βλημάτων από τα ελληνικά ναυτικά/επίγεια μέσα. Στην παρούσα φάση η απουσία ΑΦΝΣ για αναγνώριση και αυξημένη παραμονή στην περιοχή ενδιαφέροντος στερεί από το ΠΝ ένα πολύτιμο μέσο. Το τουρκικό ναυτικό δύναται να επιχειρήσει ναυτικό αποκλεισμό 2-3 νησιών. Κάτι τέτοιο όμως θα προδώσει τις θέσεις του οι οποίες θα είναι αναγνωρίσιμες  και επιπλέον θα οδηγήσει τον τουρκικό στόλο σε τακτική «ακινησία». Εύκολη λεία για τα μακρού βεληνεκούς βλήματα AM-39/MM40 Exocet  και Harpoon…

Συμπεράσματα

Ο πόλεμος στο Αιγαίο θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την μεταξύ συνεργασία και των τριών κλάδων. Οι μικρές σχετικά αποστάσεις, το νησιωτικό σύμπλεγμα στο Ανατολικό Αιγαίο με τις πάμπολες θέσεις απόκρυψης, η ισχυρή παρουσία του ΕΣ στα νησιά μαζί με την εξαιρετική εκπαίδευση των ελληνικών πληρωμάτων αποτελούν παράγοντες αποτροπής. Η ΠΑ πανταχού παρόν στο Αιγαίο θα εκτελεί επιχειρήσεις TASMO από τα πρώτα λεπτά των εχθροπραξιών. Οι 2 μοίρες Mirage 2000/2000-5 αναμένεται να λάβουν το ρόλο της ναυτική αποτροπής και στρατηγικής κρούσης μαζί με αεροσκάφη F-16 σε ρόλο καταστολής της εχθρικής αεράμυνας SEAD/DEAD . Πρέπει να ξεφύγουμε από φοβικά σύνδρομα περί ποσοτικής ανωτερότητας του αντιπάλου. Κατάλληλα σχεδιασμένες επιχειρήσεις μπορεί να προκαλέσουν την καταστροφή ή εξουδετέρωση του τουρκικού στόλου σε σύντομο χρόνο. Ο ελληνικός στόλος σε θέσεις διασποράς στο νησιωτικό σύμπλεγμα θα μπορεί να συγκεντρώσει ολόκληρη ή σημαντικό μέρος από την ισχύ πυρός του κατά των πολεμικών πλοίων του Τουρκικού Ναυτικού ταυτόχρονα. Διαθέτουμε όχι μόνο τα μέσα ή συγκεκριμένα πλεονεκτήματα αλλά κυρίως κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό ικανό να ανταπεξέλθει στην πρόκληση και να νικήσει !

Για κάποιους ισχύει η άποψη ότι το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια του.

Σε περίπτωση σύρραξης τα ψάρια στο βυθό του  Αιγαίου

θα αποκτήσουν την παρέα των επίδοξων εισβολέων…

25 thoughts on “Συνδυασμένη Άμυνα Στόλου Μέρος Α’: Θέατρο Αιγαίου

  1. Τι να λεμε τωρα,το αρθρο ΔΕΡΝΕΙ,Γ@#$ΜΕΙ,ΔΕΡΝΕΙ ΕΩΣ ΘΑΝΑΤΟΥ,ΞΑΝΑΓ@$#@ΕΙ,ΘΑΒΕΙ,Γ@#$@#$,ΞΕΘΑΒΕΙ ΚΑΙ ΞΑΝΑΓ@$##@ΕΙ.

    Εξαιρετικο αρθρο παρουσιασης επιπεδου επαγγελματια.
    Ντουζ πουα(ν) απο μενα.

    Μου αρέσει!

  2. @Πατε καλα
    Ευχαριστω για τα καλα σου λογια

    θα ακολουθησει ενα αρθρο για την καλυψη του χωρου μεταξυ Κρητηs και Κυπρου και ενα ακομη αρθρο με προτασειs- τεχνολογικεs εξελιξειs

    Μου αρέσει!

  3. Ως προς το 2ο σκελος:
    Πιστευω πως οι Μοιρες Πυροβολικου και τα UAV μπορουν να παιξουν καθοριστικο ρολο.
    Βλεπεις αν τα απλα ταγματα πεζικου εχουν UAV με αυτονομια 100km και εποπτικα μεσα(θερμικες καμερες,οπτικες καμερες,πολυ ΒΑΣΙΚΟ ρανταρ) μπορουν να γεμισουν τον αερα με UAV αναλωσιμα τα οποια ωστοσο θα παρεχουν πληρη εικονα στην περιοχη.
    Πχ αν δεν εκλεινε η εταιρια αυτο θα ηταν μια ΠΟΛΥ ΠΟΛΥ καλη περιπτωση
    http://www.bsk-defense.com/phaethong.html

    (εχω αντικρουομενες πηγες για την εταιρια-οι μισοι μου λενε κλεινει,οι αλλοι μισοι οχι).

    100 χλμ με θερμικη καμερα,οπτικη καμερα,αναμεταδοτη εικονας και ενα φορητο ρανταρ (mstar) θα μπορουσε να δωσει πληρη εικονα απο καπου διχως να αφηνει περιθωρια να κρυφτει κατι.
    Αν το πολλαπλασιασεις σε εκατονταδες νουμερα (για να μην μπορουν καταρριπτοντας τα οι γειτονες να κανουν κατι) και βαζοντας ενα απλο ταγμα πεζικου σε καθε νησι υπευθυνο για αυτα(για να ξυνονται λιγοτερο),πρακτικα εχεις εποπτεια του Αιγαιου.

    Επισης τα UAV ΑΝ φερουν και εκρηκτικη κεφαλη μπορουν να χρησιμευσουν ως τηλεκατευθυνομενα βληματα ,κανοντας τις μοναδες πυροβολικου στο αιγαιο ικανες να βυθισουν αρκετες πυραυλακατους/μικρα οχηματα/ελικοπτερα ή τουλαχιστον να τις κανουν να χασουν τους αερος αερος πυραυλους τους,ετσι ωστε να γινουν ευκολοι στοχοι μετα.

    Για πιο προχωρημενες ιδεες,τα USV και UUV μπορουν να ειναι μια λυση χαμηλου κοστους πολυ πολυ πολυ επικινδυνη για τα σκαφη του ΤΝ.

    Μου αρέσει!

  4. Μπορει οι εταιρειεs να κλεινουν το επιστημονικο προσωπικο ομωs υπαρχει και αναπνεει 😉

    Υιοθετω την αποψη σου για τα UAV. Η ενταξη τουs σε καθε ταγμα του νησιου θα αυξανε κατακορυφα την επιγνωση τηs τακτικηs καταστασηs.

    Μπορουμε να παιξουμε και λιγο πιο»βρωμικα» χρησιμοποιωνταs αεροεκτοξευομενα UAV για παραπλανηση ή κορεσμο τηs αεραμυναs των αντιπαλων πλοιων
    Παράδειγμα το decoy adm 160 Mald

    ADM-160 MALD και η ελληνική περίπτωση

    Μου αρέσει!

  5. Μπραβο! Ειναι το καλυτερο κειμενο που εχω διαβασει εδω και πολυ καιρο (σε αυτην θεματολογια).

    Δυο θετικα σημεια που ξεχωρισα ειναι:

    1. Οι εικονες με τους χαρτες βοηθουν στην καλυτερη αντιληψη.
    2. Η αναφορα σε αποστασεις, χρονους και βεληνεκες που επισης βοηθουν στην καλυτερη και ρεαλιστικοτερη αντιληψη.

    Το κειμενο βοηθα τον αναγνωστη να δει με την φαντασια του πιθανα σεναρια πολεμου και δρασεις στο Αιγαιο σε μια πιο «ρεαλιστικη» βαση.

    Επισης ειναι καλο εισαγωγικο για «πρωταρηδες», για αυτους που για πρωτη φορα αναρωτιουνται για εναν πολεμο στο Αιγαιο και δεν εχουν ουτε τις γνωσεις ουτε και γνωριζουν απο αμυντικα θεματα.

    Εχω στειλει ηδη με emai το λινκ σε φιλους.

    Και παλι μπραβο!

    Μου αρέσει!

  6. Αγαπητέ μου φίλε,
    αρχικά μερικές επουσιώδεις παρατηρήσεις επί των πληροφοριών του κειμένου:
    – στην πράξη, η μέγιστη δραστική ακτίνα του AGM-119B Penguin είναι περί τα 27Km.
    – οι RIM-162 ESSM είναι ήδη ολοκληρωμένοι και εγκατεστημένοι στο GMVLS Μk-48 των Meko200HN.
    – ας μείνουμε στα 4 Τ214 κι ας ελπίσουμε να τα παραλάβουμε σύντομα. Τα υπόλοιπα 2 δεν θεωρώ πιθανό να αποκτηθούν.

    Το κείμενο σου είναι, ως συνήθως, εμπεριστατωμένο και πολύ καλά δομημένο. Η αποτρεπτική (κι όχι μόνο) ικανότητα τούτης της χώρας είναι πράγματι ΠΟΛΥ μεγάλη -κορωνίδα αυτής της ικανότητας αποτελεί το αντιαεροπορικό της πλέγμα το οποίο, πράγματι, είναι -σχεδόν- αδιαπέραστο.
    Πώς μπορούμε να αισιοδοξούμε όμως -ιδιαίτερα όταν μιλάμε για το ΠΝ- όταν αυτός ο «εξαιρετικά ισορροπημένος πολεμικός στόλος» είναι ταυτόχρονα και γερασμένος στα όρια του υπέργηρου; Όταν, ως τα τέλη της δεκαετίας θα αναγκαστούμε να τον βλέπουμε να συρρικνώνεται ανήμποροι να αντιδράσουμε; Η «ΚΑΤΑΙΓΙΣ 13» που διεξάγεται από χθες μας δίνει την ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ εικόνα όσον αφορά στην επιχειρησιακή δυνατότητα του στόλου: οι φρεγάτες μας δεν είναι 12, αλλά στην πράξη 10, καθώς οι μη εκσυγχρονισμένες S πλέον δεν μπορούν να βγουν στο Αιγαίο, το ίδιο και τα Type209 λόγω έλλειψης συσσωρευτών. Τέσσερα χρόνια χωρίς μπαταρίες κι ΑΚΟΜΗ δεν έχει οριστικοποιηθεί η αγορά τους την ώρα που η ραχοκοκκαλιά των εν ενεργεία υποβρυχίων μας έχει ηλικία που υπερβαίνει τα 40 χρόνια! Η «‘Yδρα» έχει κλείσει τα 21 χρόνια κι ακόμη να βάλουμε μπρος τον ΕΜΖ, το οποίο, αν το καθυστερήσουμε 2-3 χρόνια ακόμη μετά ΔΕΝ θα χει νόημα!

    Θα σταματήσω εδώ, γιατί είμαι σίγουρος πως στα επόμενα άρθρα σου θα αναφερθείς επί του θέματος και θα μπορέσουμε να το αναλύσουμε διεξοδικότερα. Κλείνοντας, τα συγχαρητήρια μου τόσο για το άρθρο, όσο και για την εν γένει παρουσία σου στον αμυντικό ιστοχώρο.

    Μου αρέσει!

  7. Αγαπητέ HBS,

    Σε ευχαριστώ για τις παρατηρήσεις σου,
    – Όσον αφορά τον AGM-119B Penguin ανέφερα το μέγιστο θεωρητικό βεληνεκές.
    -Όσον αφορά τους RIM 162 ESSM έχουν ολοκληρωθεί οι παραδόσεις όλων των βλημάτων?
    Γνωρίζω ότι έχει γίνει παραγγελία για 70 βλήματα χωρίς να έχω περαιτέρω πληροφορίες για την ολοκλήρωση των παραδόσεων (τόσο των εγκατεστημένων βλημάτων όσο και αποθέματος). Αν δεν κάνω επίσης λάθος οι 4 ΜΕΚΟ 200 που διαθέτουμε έχουν τον 16Χ εκτοξευτή GMVLS Mk48mod2. Το κάθε κελί του εκτοξευτή MK48mod2 μπορεί να δεχθεί είτε ένα βλήμα RIM-7 Sparrow είτε 2 βλήματα RIM 162 ESSM.(Τουτέστιν μπορούν να τοποθετηθούν 32 βλήματα ανα πλοίο καθιστώντας το μινι πλοίο AAW). Επαρκεί το απόθεμα που έχουμε?

    Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της απάντησης σου, μαζί σου είμαι φίλε μου (!)
    Απλά το ζήτημα που θέτεις είναι περισσότερο θέμα πολιτικής απόφασης παρά επιχειρησιακού/τεχνικού σχεδιασμού. Οι ΜΕΚΟ είναι αυτονόητο ότι πρέπει να εκσυγχρονιστούν (γιατί όχι να μην αγοραστούν και πυρομαχικά LRAP -Βεληνεκές 75 χλμ για το πυροβόλο Mk45 Mod2A των 127 mm. Αντίστοιχα παρόμοια πυρομαχικά Volcano και για τo πυροβόλο Compact των 76mm/62cal των φρεγατών S).
    Το αν οι πολιτικοί ,με το διαφαινόμενο συρρικνωμένο στα 2,4 δις Ε αμυντικό προυπολογισμό του 2014, παραδίδουν τη χώρα είναι άλλο ζήτημα. Καταλαβαίνω την οργή σου. Απλά η οικονομική κατρακύλα (για μένα είναι τεχνητή και εσκεμμένη) οδηγεί με μαθηματική βεβαιότητα στην διάλυση των ΕΕΔ ότι και να κάνουμε.
    Όταν οι πολιτικοί πίεζαν για τη φαρσοκωμωδία της κορβετοφρεγάτας δεν φταίει το ΠΝ για τον χαμένο πολύτιμο χρόνο. Από τις Αρχές του 2000 το ΠΝ ήθελε να ξεκινήσει το πρόγραμμα για την επόμενης γενιάς φρεγάτα αλλά όχι οι πολιτικοί είχαν άληι άποψη πρώτα έπρεπε να εξασφαλίσουν τις μίζες τους. Το ίδιο και για τα άρματα.

    Το θέμα με τους συσσωρευτές είναι απλά εγκληματικό (!). Δεν ξέρω τι κάνει η ηγεσία να βγει στα κανάλια?
    Ακόμη και τώρα προλαβαίνουμε να καλύψουμε το κενό με μια μικτή λύση καινούριων πλοίων (φρεγατών και ΤΠΚ) και μεταχειρισμένων.
    Θα επανέλθω σε κατάλληλο άρθρο στο μέλλον
    Σημείωση: Δίνω ένα λινκ για την 2-pack δυνατότητα στα κανιστρα του Mk48

    Click to access Mk48_VLS.pdf

    Μου αρέσει!

  8. Κουλούρια Θεσσαλονίκης σε όποιον σχεδίασε τέτοια αεράμυνα.
    Ο σχεδιασμός αφορά σενάριο πολέμου Β΄παγκοσμίου πολέμου. Σας βάζω μηδέν.
    Οι στρατηγικές θέσεις που καταλαμβάνουν τα αντιεροπορικά μας είναι εκεί που επιχειρούν τα πολεμικά μας αεροσκάφη. Δηλαδή σε κάθε εμπλοκή ελληνικού πολεμικού αεροσκάφους έχουμε και ταυτοχρονη εμπλοκή της αεράμυνας. Έαν χαθεί ελληνικό πολεμικό όπως χάθηκε ο Ηλιάκης και ο Σαλμας στα επόμενα δευτερόλεπτα θα πρέπει να εξαφανιστούν από τα ραντάρ και τα τουρκικά μαχητικά. Στρατηγικές θέσεις ανάπτυξης είναι μεταξύ άλλων η πατρίδα του Ιωάννη Βελισσαρίου η Κύμη, οι μύτες στα δύο πόδια της χαλκιδικής η Σύρος η Αλόνησος η Νάξος Κάρπαθος κ.α καταλάβατε???? Τι φυλάνε τα αντιεροπορικά σας στην Άραξο και Αδραβίδα??? το αυτό και τα πατριοτ στην Θεσσαλονίκη ???? ….μην φύγουν τα τουρκάκια 1500χλμ και καταλάβουν με τα αεροπλάνα έδαφος όπως η Θεσσαλονίκη και η Αδραβίδα καταλάβατε ????? Το αυτό μοιραίο ΛΑΘΟΣ κάνατε και στα ΙΜΙΑ τι δουλειά έχει το πολεμικό Ναυτικό στην ακρη του πουθενά δίπλα στα μικρασιατικά παράλια δηλαδή μέσα στο πεδίο βολής των Τουρκων??? και του ήρωες πιλότους χάσατε και το ελικόπτερο χάσατε και το γόητρο σας χάσατε γίνατε ρεζίλη ….και μυαλό δεν βάλατε. Ο ΘΕΟΣ να ανταποδώσει σε μένα και τα παιδιά μου το καλό που σας κάνω.

    Μου αρέσει!

  9. Κουλούρια Θεσσαλονίκης αμα βάλεις και μερέντα γίνονται Super Bomba!!
    Επειδή τα βλέπεις λίγο θολά τα πράγματα

    Οι θέσεις επιλέχθηκαν με βάση 3 κριτήρια
    1)Την κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους του ελληνικού ενάεριου χώρου. Η Θεσσαλονίκη και όλος ο χώρος της κεντρικής και νότιας ηπειρωτικής Ελλάδας έχει το νόημα ότι σε περίπτωση πολέμου οι εφεδρείες του Ελληνικου Στρατού (μετά από επιστράτευση) βρίσκονται κυρίως στο χώρο μεταξύ Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Η μετακίνηση 150-200.000 εφέδρων μαζί με οπλισμό/πυρομαχικα/τρόφιμα κτλ προς ΕΒΡΟ πρέπει να γίνει προστατεύοντας τες από αεροπορικούς βομβαρδισμούς που είναι η κύρια απειλή (!). Η κάλυψη επίσης λιμένων, αεροπορικων βάσεων, ενεργών στρατηγικών εφεδρειών στην Κεντρική Μακεδονία, αποθηκών πυρομαχικών είναι κρίσιμης σημασίας. Πέρα από την καταστροφή των αεροσκαφών η αντιβληματική ικανότητα των ΑΑ συστοιχιών τα επιτρέπει να αναχαιτίζουν τους εχθρικούς πυραύλους που θα εκτοξεύονται από τα τουρκικά μαχητικά ακόμη και αν αυτα έχουν φθάσει στα σημεία άφεσης. Με εξαίρεση την εκτόξευση πυραύλων κρουζ (αυτή την στιγμή δεν διαθέτουν κάποιο αντίστοιχο ικανό σύστημα), όλες οι υπόλοιπες επιθέσεις από τουρκικά μαχητικα με συμβατικούς πυραύλους από απόσταση, αν και εφόσον φτάσουν σε επαρκές βεληνεκές, κινδυνεύουν να αποτύχουν σε πολύ μεγάλο ποσοστό. Τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη δεν θα επιχειρούν πάντα εντός της ζώνης κάλυψης των ΑΑ. Η αεράμυνα είναι πολυστρωματική, αυτό σημαίνει ότι τα αεροσκάφη αεράμυνας θα επιχειρούν ως τελευταίο εξωτερικό επίπεδο άμυνας. Έπειτα ακολουθει το επίπεδο των ΑΑ μεγάλου βεληνεκούς Patriot-S300, το επίπεδο μέσου βεληνεκούς με τα Hawk κτλ.
    2)Την μεγιστοποίηση της αποτελεσματικόττητας και της εμβέλειας εμπλοκής των ΑΑ. Αμα τοποθετήσουμε τις συστοιχίες σε άκυρα σημεία (1,2 πόδι χαλκιδικής) όπου προκύπτουν εμπόδια στον ορίζοντα του ραντάρ αυτό θα οδηγήσει σε απώλειες σήματος πολλών dB. Δεν έχει νόημα να τοποθετήσεις τις συστοιχίες σε νησιά με υψομετρικές διαφορές/εμπόδια μπροστά από το ραντάρ που θα μειώνουν την ισχύ του σήματος δίνοντας δυνατότητα στα αντίπαλα μαχητικά να πετάνε απαρατήρητα.
    3) Οι ΑΑ συστοιχίες είναι κινητά συστήματα. Δεν αναπτύσσονται και μένουν μόνιμα σε ένα μέρος. Αυτό συμβαίνει ώστε ο αντίπαλος να μην αναγνωρίσει λόγω εκπομπής (με συστήματα ESM) τη θέση τους,να μην τα παρεμβάλει (ECM) και έπειτα συγκεντώσει όλες του τις δυνάμεις και προκαλέσει κορεσμό και καταστροφή στο μόνο στόχο που τον ενδιαφέρει, το σύστημα ραντάρ.Απαιτείται λοιπόν κατάλληλος χώρος ώστε σε συνδυασμό με το κριτήριο 2 να έχουμε την βέλτιστη αποτελεσματικότητα χρήσης.

    Τόσο για τα ΙΜΙΑ όσο και για τον Ηλιάκη οι ΕΕΔ ήταν έτοιμες. Στην πρώτη περίπτωση θα βυθίζονταν τουλάχιστον τα μισά πλοία του Τουρκικού Στόλου στο Αιγαίο και θα βομβαρδίζονταν τα ΙΜΙΑ σκοτώνοντας τους Τούρκους Κομμάντος της SAT/SAS που βρίσκονταν στη βραχονησίδα. Είχαμε λοκάρει τις θέσεις τους και το μόνο που απέμενε ήταν το πάτημα του κουμπιού που αναβόσβηνε… Στη δεύτερη περίπτωση σχεδόν 100 ελληνικά μαχητικά ήταν έτοιμα σε λίγα λεπτά να γυρίσουν πίσω στη λίθινη εποχή την Τουρκική Πολεμική Αεροπορία …
    Μάντεψε και στα δύο ποιοι πολιτικοί παράγοντες κινήθηκαν προς αντίθετη κατεύθυνση.

    Στον πόλεμο υπάρχουν στιγμές που θα βρίσκεσαι εντός πεδίου βολής του αντιπάλου. Δε σημαίνει ότι πρέπει να κωλώσεις πουθενά.
    Ο Θεός δεν ασχολείται με τον πόλεμο, αυτά είναι για εμάς τους «αμαρτωλούς»…

    Μου αρέσει!

  10. Defencegreece,δεν καταλαβες το ποιντ του ανοθεν σχολιου-για να σε βοηθησω θα στο γραψω:

    ΕΜΑ ΤΟΙΜΕΙ ΧΡΙΣΥ ΑΒΓΟΙ.

    Μου αρέσει!

  11. Ότι νάνε ….Δρόμους Λιμάνια Σταθμούς ανεφοδιασμούς …και επιστράτευση… Πότε γίνανε τα παραπάνω στις τελευταίες δεκαετίες ???
    και ΠΟΥ ???
    δεν έχω σκοπό να σε υποτιμήσω αλλά δεν φωτίζεστε …τα παραπάνω είναι σενάριο πολέμου πριν 70 ή 80 χρόνια..
    Ο Στρατος ακόμα και στον Έβρο έχει πάρει λάθος θέση με τα δεδομένα του 21αιώνα.. για να σε βοηθήσω πρέπει να γίνει αναδιάταξη εκτός πεδίου βολής των τούρκων αρκετές δεκάδες χιλιόμετρα προς τα πίσω ..με παράλληλη αξιοποίηση έξυπνων και πανέξυπνων όπλων ..κατάλαβες???
    Αυτό αδελφέ δεν είναι κώλος αλλά στρατηγική ..
    Επιστράτευση δεν χρειάζεται να γίνει ..δεν θα προλάβετε άλλωστε.. χρειάζεται όμως να οργανωθεί η Εθνοφλουρά …τοπική επιστράτευση με ασκήσεις πραγματικές με σύνχρονα όπλα..κυρίως στα νησιά του ΑΙΓΑΙΟΥ
    2. Τώρα για τα αντιεροπορικά σας στην Θεσσαλονίκη Αδραβίδα και Άραξο είναι μη επιχειρησιακά τόσο σε περίοδο ειρήνης όσο και σε περίπτωση πολέμου ..ΧΙΟΣ ΣΑΜΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗ , λόγο πολύ μικρής απόστασης από της γραμμές εφοδιασμού του εχθρού (βλέπεις και εγώ χρεισιμοποιώ ορολογίες όπως και εσύ αλλά στην σωστή βάση ) είναι ο στόχος τους ενώ από Βόρεια ο Έβρο μέχρι την Ξάνθη και Κομοτηνή που διατηρούν ισχυρές μειονότητες…Όταν μπορεί και περνάει ο τσαμπουκάς τους σε περίοδο ειρήνης και σε κάθε θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο να είσαι σίγουρος όχι άμεσα αλλά στα επόμενες δεκαετίες θα φτάσουν και Αδραβίδα άρα καλά τα πάτε…σρτατηγική 20ετίας εφαρμόζεται..

    Μύτες Χαλκιδικής επομένος Αγιος Ευστράτιος Αλόνησος Ενα τέλειο τρίγωνο με πλήρη αντιεροπορική κάλυψη των πιλότων μας How about that ? Εαν χαθεί ελληνικό πολεμικό όπως χάθηκε ο Ήρωας Σιαλμας τα επόμενα δευτερ΄΄ολεπτα να χαθούν όλα τουρκικά από τα ρανταρ των ελληνικών αντιεροπορικών στην περιοχή ευθύνης..
    Έτσι αδελφέ δεν θα φτάσουν ποτέ σε ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ και Αραξο…
    Βλέπεις ο Θεός έδωσε και μυαλό που πρέπει να το χρησιμοποιούμε άριστα σωστά αποδοτικά και αποτελεσματικά .-
    Τώρα για τα ΙΜΙΑ πάλι μας φύλαξε η Παναγία από τα πολύ χειρότερα… Τι δουλειά είχε ο στόλος μέσα στο πεδίο βολής των τουρκων στην άκρη του πουθενά ???
    Ξεκινήσατε από ΑΘήνα να πάτε στα ΙΜΙΑ με το πολεμικό ναυτικό και επιμένεις ότι έχετε στρατηγική ??? ΕΔΩ νικάει όποιος τραβήξει ΠΡΩΤΟΣ την ΣΚΑΝΔΑΛΗ και η δική σας στρατηγική για τα ΙΜΙΑ ήταν αν προκληθήτε να ανταποδώσετε ΠΑΛΙ λαθος στρατηγική Για να μην μιλήσω για μετακίνηση δυνάμεων σε περίοδο ειρήνης μέρα μεσημέρι από τον Ωρωπό χάνεται προσωπικό και οχήματα σκέψου σε περίδο κρίσης τι θα γίνει …
    Τα τελευταία σαράντα και πλέον χρόνια πότε οι ΕΕΔ δεν ήταν έτοιμες να μας κάνουν περήφανους πάντοτε σφαλιέρες και καρπαζιές από τα τουρκάκια …
    Τώρα για τους πολιτικούς μας που είπες ….»κατά τον λαό και οι άρχοντες» βλέπεις ο Θεός είναι δίκαιο δεν μπορεί να είμαστε εμείς άξιοι σε ότι κάνουμε για να έχουμε ανάξιους πολιτικούς που δεν μας αφήσουν να ισοπεδώσουμε τα ΙΜΙΑ….

    Μου αρέσει!

  12. Διαγραφηκε για ευνοητους λογους, υβριστικα η ειρωνικα σχολια θα διαγραφονται απο εδω και περα.Καθε αποψη σεβαστη αρκει να μην εμπεριεχει μισος και μενος κατα οποιονδηποτε, ιδιαιτερα οταν στρεφεται κατα των πολιτων της πρωτευουσας

    Μου αρέσει!

  13. Αφού είσασταν έτοιμοι γιατί δεν τα εφαρμόσατε και αποβιβάσατε πεζοναύτες στην μία ΙΜΙΑ..??? και βγήκαν μετά με κλάματα οι πεζοναύτες σας και κάνανε δηλώσεις ???

    δηλαδή για να καταλάβουμε τι λέμε και να μην λές ότι νάνε στα άρθρα σου( οι ΕΕΔ ήταν έτοιμες στα ΙΜΙΑ) οι Τούρκοι ρήξανε το ελικόπτερο με τους τρεις Ήρωες Ελληνες πιλότους και εσείς (ο στρατός εννοώ) ..
    ΠΗΡΑΤΕ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΡΩΤΗΣΑΤΕ ….
    τι κανουμε τώρα κυριε Πρωθυπουργέ και κύριε Λυμπέρι ?????
    Και επιμένεις ότι έχετε ή είχατε ποτέ Στρατηγική.????
    Σε περιόδους κρίσεων όπως αυτής των Ιμίων που εκτός από στρατιωτική είχαμε και πολιτική κρίση …ο Στρατός πέρνη άπαξ εντολές από την πολιτική Ηγεσία του τόπου μας και δεν τολμάει να ζητάει παραίτηση (όπως ο Λυμπέρης ) ….και ή είναι ικανοι και άξιοι και εφαρμόσουν εντολές που μας κάνουν περήφανους και δικαιολογούν επί δεκαετίες τώρα τους μισθούς του και τις παράλληλες παροχές ( καλοκαιρινές διακοπές και φαγητό δωρεάν για τις οικογένειες τους σε νησιά και Χαλκιδική ) ή τα μαζεύουν και φεύγουν όπως κάνουν πάντα δεκαετίες τώρα.. και μας κάνουν εμάς να προσευχόμαστε περισσότερο να μας φυλάη ο Άγιος Δημήτριος …

    Μου αρέσει!

  14. Είσαι εκτός θέματος και ύλης …δεν ανήκω πουθενά ούτε ασπάζομαι τις απόψεις της Χρυσής Αυγής …αυτοί τα βλέπουν όλα τέλεια στον στρατό και τον εξυμνούν μέρα και νύχτα …μην λές λοιπόν ότι νάνε ..Προσπαθώ να σας βοηθήσω με τα σχόλια μου είστε πολλές δεκαετίες πίσω σε Άμυνα Οργάνωση Αποτελεσματικότητα και Αποδοτικότητα σε όλους τους τομείς της χώρας Οικονομία Δημοσια Διοίκηση Απονομή Δικαιοσύνης Οργάνωση Στρατού κλπ… Πές μου ένα τομέα της Χώρας μας που κάνατε τέλεια δουλειά …για να πεισθώ ότι και στον στρατό τα πάτε τέλεια ???? Εκ του αποτελέσματος και όχι μόνο ….όλα πήγαν …Παναγιά βοήθα…

    Μου αρέσει!

  15. Ξέρεις καμία χώρα τις τελευταίες δεκαετίες που πήγαν σε ολοκληρωτικό πόλεμο …να φυλάνε σαν αστακούς με ΚΥΡΙΟ ΒΑΡΟΣ ΑΝΤΙΕΡΟΠΟΡΙΚΩΝ σε λιμάνια και σταθμούς ανεφοδιασμού 1500 χιλιόμετρα μακριά από τον εχθρό ενώ την ίδια ώρα πέφτουν ελληνικά πανάκριβα αεροπλάνα στο Αιγαίο με ήρωες πιλότους ?????
    Όταν μία χώρα και η Οργάνωση της είναι άρτια σε όλα πολιτικά και στρατιωτικά σε περίοδο ειρήνης και ακόμα και περιόδους θερμών επεισοδίων
    τότε και σε περιόδους πολέμου θα είναι άρτια , σε κάθε περίπτωση ισχύει και το ΑΝΤΙΘΕΤΟ για να σε βοηθήσω.

    Μου αρέσει!

  16. Φιλος,αδικεισαι εξω στην πραγματικη ζωη αν δεν εισαι βουλευτης-σε εκεινο το τσιρκο θα ησουν απο τα πρωτα !@!@! (Διεγραφη από τον Διαχειριστή)(και εισαι και ασχετος).

    Μου αρέσει!

  17. Επισης,defencegreece,μη διανοηθεις να απαντησεις- ο ανθρωπος ειναι ασχετος,σχολιαζει γενικολογα διχως επι της ουσιας και ειναι κακης ποιοτητας (Διεγραφη από τον Διαχειριστή)

    Μου αρέσει!

  18. Αν δεν……τοτε θα…. Αυτά είναι τα επιχειρήματα σας πάντως προς το παρόν για για πάντα από ότι φαίνεται
    ΔΙΕΓΡΑΦΗ ΥΒΡΙΣΤΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ. ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ
    ….αλλά το ποιό ωραίο νούμερο είναι όταν φτάνουν οι «φίλιες¨» δυνάμεις με τα πλοία τους έξω από την Αθήνα .στο Σούνιο ….εκεί τα κάνετε γαργάρα και εσείς και ο στρατός σας ….παρακολουθεί ….

    Μου αρέσει!

  19. Θα ήθελα την γνώμη σου για την διέλευση ανάμεσα στα νησιά του Αιγαίου της τουρκικής κονβέρτας η διέλευση της οποία τείνει να γίνει συνήθεια τουλάχιστον ΄΄ια φορά κάθε χρόνο….

    Μου αρέσει!

  20. (Διεγράφη από τον ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ)
    http://www.protothema.gr/greece/article/283043/nea-proklhsh-apo-toys-toyrkoys-sto-aigaio/
    ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ Πρωτο ΘΕΜΑ
    Τουρκικά πολεμικά πλοία περιέπλευσαν οκτώ ελληνικά νησιά παραβιάζοντας τα εθνικά χωρικά ύδατα ανάμεσα σε Μύκονο, Νάξο, Σύρο, Κέα, Γυάρο, Αμοργό, Εύβοια και Άνδρο

    Νέα πρόκληση από τους γείτονες για δεύτερη φορά σε διάστημα επτά ημερών. Δύο τουρκικά πλοία περιέπλευσαν οκτώ ελληνικά νησιά σε μια πολύ σοβαρή πρόκληση του τουρκικού πολεμικού ναυτικού.

    Συγκεκριμένα, η πυραυλάκατος «ZIPKIN» και η φρεγάτα «YILDIRIM» εισήλθαν και παραβίασαν τα εθνικά χωρικά ύδατα κινούμενα ανάμεσα σε Μύκονο, Νάξο, Σύρο, Κέα, Γυάρο, Αμοργό, Εύβοια και Άνδρο.

    Σε διάρκεια μόλις επτά ημερών, είναι η δεύτερη φορά που τουρκικά πλοία κάνουν άσκοπη περιπλάνηση στα ελληνικά χωρικά ύδατα, συμμετέχοντας στην άσκηση με την ονομασία «Θαλασσόλυκος» η οποία διεξάγεται σε χωρικά ύδατα της Ρόδου.

    Αντί, όμως, τα τουρκικά πλοία να επιστρέψουν στη θέση τους στα Δαρδανέλια και να κινηθούν σε ευθεία πορεία επέλεξαν να πλεύσουν για 12 περίπου ώρες ανάμεσα από οκτώ ελληνικά νησιά παραβιάζοντας τα εθνικά χωρικά ύδατα.

    Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ τα τουρκικά πλοία, «ZIPKIN» και «YILDIRIM», παραβίασαν τα χωρικά ύδατα προερχόμενα από το νότιο-ανατολικό Αιγαίο στις 09:40 και 13:15 αντίστοιχα ανατολικά της Αμοργού . Στη συνέχεια κινήθηκαν μεταξύ Μυκόνου και Νάξου, Νότια Σύρου, με Βόρειο-Δυτική πορεία μεταξύ Κέας και Γυάρου και εξήλθαν στις 21:20 από τα εθνικά χωρικά ύδατα μεταξύ Ν. Ευβοίας και Ν. Άνδρου.

    Όλο ανακοινώσεις και διαπιστώσεις κάνει το ΓΕΕΘΑ …σαν τους πολιτικούς κατάντησαν
    μάλλον είναι η νέα Στρατηγική τους….

    Μου αρέσει!

  21. Ειμαι εξαιρετικα δημοκρατικος, αλλες φορες ειναι ελαττωμα αλλα τα θετικα ειναι περισσοτερα.

    Θα ειμαι λακωνικος
    Δεδομενου οτι τα θαλασσια υδατα ειναι 6 νμ δημιουργουνται κενα μεταξυ των νησιων τα οποια ειναι διεθνη υδατα και διευκολυνουν την διελευση των τουρκικων πλοιων.

    Στις περιπτωσεις δε που τα τουρκικα πλοια εισερχονται στα ελληνικα χωρικα υδατα αυτα εχουν κλειστα τα οπλικα τους συστηματα, διατηρουν σταθερη πορεια και ειναι στοχοποιημενα διαρκως απο μεσα του ΠΝ εκατονταδες χιλιομετρα μακρια.

    Το παραπανω λεγεται αβλαβης διελευση στη διεθνη ναυτικη ορολογια και ειναι απλα μια κινηση εντυπωσιασμου απο το τουρκικο ναυτικο.
    Αντιστοιχες παραβιασεις και «καταρριψεις» κανουμε και εμεις με βαση τα τουρκικα μεσα ενημερωσης. απλα googlare το στο διαδικτυο βαζοντας αποτελεσματα απο
    τουρκικης προελευσης σελιδες. Ψαξε και το ονομα Ματαφιας.

    ΥΓ Η αληθεια ειναι το πρωτο θυμα σε εναν πολεμο απο τν καιρο της ειρηνης. Δεν χωρανε συναισθηματισμοι.

    Μου αρέσει!

  22. Σχετικά με την καμπυλότητα της γης υπάρχει ένα πρόβλημα, δεν μπορεί πουθενά στην γη να διαπιστωθεί αυτή η καμπυλότητα και ιδικά στην θάλασσα που πάντα είναι επίπεδη.

    Εγώ βλέπω από το λιμάνι της Καβάλας με κιάλια το Άγιο Όρος από τον πυθμένα του, η απόσταση είναι περίπου στα 70 Χλ. θα έπρεπε βάση αυτής της θεωρίας να βλέπω μόνο την βουνοκορυφή.

    Επομένως τα ραντάρ φτάνουν πολύ ποιο μακριά.

    Μου αρέσει!

  23. Το ότι βλέπετε ένα μεγάλο αντικείμενο δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει καμπυλότητα της Γης. Προσπαθείτσε να δείτε μια βαρκούλα σε 10 20 40 και 80 χλμ…θα το καταλάβετε. Επίσης δυστηχως το βίντεο που παραθέσαμε είναι από αναξιόπιστη πηγή….flat earth society (?)

    Μου αρέσει!

Πείτε μας την άποψή σας...