Θερμό επεισόδιο στην Κριμαία, ένας νεκρός !

ukraine soldier

Η κατάσταση στην Κριμαία τείνει να λάβει εκρηκτικές διαστάσεις

Σήμερα και ενώ έχει εκδοθεί προεδρικό διάταγμα από τον Ρώσο Πρόεδρο που αποδέχεται την προσάρτηση της Κριμαίας, ένας Ουκρανός Αξιωματικός έχασε τη ζωή του από πυρά ελεύθερου σκοπευτή. Η Ουκρανική κυβέρνηση εγκαλεί τη Ρωσική πλευρά ότι είναι υπαίτια και έδωσε διαταγή σε όλους τους Ουκρανούς στρατιώτες να κάνουν χρήση των όπλων για να » αμυνθούν και να προστατεύσουν τη ζωή τους «. Η διαταγή αυτή αφορά και τους Ουκρανούς στρατιώτες που βρίσκονται σε στρατιωτικές βάσεις στην Κριμαία και δεν έχουν αποχωρήσει ακόμη.

Αντίθετα οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις ισχυρίστηκαν ότι ο ελεύθερος σκοπευτής δεν προέρχονταν από αυτούς και ότι στο συγκεκριμένο συμβάν και οι ίδιοι δέχθηκαν πυρά από το ίδιο σημείο που έγινε η επίθεση εναντίον του Ουκρανού Αξιωματικού. Η σφαίρα φέρεται να προήλθε από ειδικό τυφέκιο ελεύθερου σκοπευτή ενώ η βολή βρήκε το θύμα στον λαιμό και στην κλείδα. Η ακρίβεια της βολής δείχνει κάποιον χειριστή με εκπαίδευση. Παράλληλα ένας ακόμη Ουκρανός λοχαγός τραυματίστηκε σοβαρά. Πηγές αναφέρουν ότι ακούστηκαν 2 βολές ενώ κάποιοι άλλοι μιλούν για ριπές όπλων. Σε περίπτωση ριπής αυτόματου όπλου βέβαια η απόσταση βολής για τέτοια ακρίβεια επανακαθορίζεται και μιλάμε στην ουσία για στοχευμένη βολή από απόσταση το πολύ 200 μέτρων. Όποια και αν είναι η πραγματική προέλευση της επίθεσης η υποψία προβοκάτσιας και από τις 2 πλευρές κλιμακώνει την όλη κατάσταση. Τονίζουμε ότι αν οι Ουκρανοί στρατιώτες παραμείνουν για καιρό στην Κριμαία και δεν εξασφαλιστεί η μεταφορά τους σε Ουκρανικό έδαφος είναι πολύ πιθανό τέτοια επεισόδια να πυροδοτήσουν αυτό που απεύχονται όλοι, την ένοπλη αντιπαράθεση ανάμεσα στον Ουκρανικό και Ρωσικό Στρατό. Αυτός που οργάνωσε την επίθεση τεστάρει τις αντοχές και την αυτοσυγκράτηση των 2 πλευρών.

Είναι πολύ πιθανόν η Ουκρανία να μετατραπεί σε μια νέα Συρία μόνο που αυτή τη φορά ο άμεσος στόχος δεν είναι άλλος από την ίδια την Ρωσία. Η εμπλοκή Ρωσικών στρατευμάτων σε έναν νέο πόλεμο της «Τσετσενίας» αναμένεται να φρενάρει την αναπτυξιακή προοπτική της Ρωσίας και να δώσει την αφορμή αποκλεισμού των προιόντων της -κυρίως πετρέλαιο και φυσικό αέριο- από τις αγορές της Δύσης. Η κάλυψη του κενού μελετάται ήδη από τις ηγεσίες της ΕΕ ενώ τα όποια κοιτάσματα σχιστολιθικού αερίου στις ΗΠΑ δεν αναμένεται να είναι διαθέσιμα σε λιγότερο από μια 5ετία. Παρόμοιες είναι οι προβλέψεις και στα κοιτάσματα που βρέθηκαν στην λεκάνη της Μεσογείου. Το ρωσικό οικονομικό φρενάρισμα αναμένεται να διαδεχθεί ένα απότομο ευρωπαικό οικονομικό κραχ…

Την ίδια στιγμή ο αρχηγός των αυτονομιστών στην Τσετσενία, γνωστός με το όνομα «Ουμάροφ» φέρεται να μην βρίσκεται στην ζωή. Την επιβεβαίωση της είδησης φέρνει μια  διαδικτυακή σελίδα η Kavkaz Centre, της οποίας οι δημιουργοί είναι Τσετσένοι που πρόσκεινται στο αυτονομιστικό κίνημα. Οι επίσημες τσετσενικές αρχές έχουν προ πολλού ανακοινώσει την εξόντωσή του αλλά κάτι τέτοιο δεν έχει επιβεβαιωθεί καθώς δεν έχει βρεθεί το πτώμα του.

Σαν απάντηση στο σημερινό θερμό επεισόδιο η Βρετανία διακόπτει κάθε στρατιωτική συνεργασία με τη Ρωσία. Αποφασίστηκε η απαγόρευση εξαγωγών υλικών «διπλής χρήσης» τα οποία μπορούν εν δυνάμει να χρησιμοποιηθούν και από στρατιωτικές δυνάμεις. Μεγάλη στάση αναμονής σε αυτό το θέμα κάνει η Γαλλία η οποία έχει υπογράψει συμβόλαιο αξίας 1.2 δις $ για την κατασκευή αποβατικών ελικοπτεροφόρων Mistral για λογαριασμό των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσένιουκ μίλησε για «έγκλημα πολέμου» από τη μεριά της Ρωσίας και πρόσθεσε ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο την ένταση » Σήμερα, Ρώσοι στρατιώτες πυροβόλησαν εναντίον Ουκρανών στρατιωτών. Η διαμάχη έχει πλέον περάσει από το πολιτικό στο στρατιωτικό επίπεδο «.

Κανένας δεν φαίνεται να υποχωρεί από τη θέση του στην Ουκρανία, οδηγώντας την χώρα στα άκρα. Νέες αψιμαχίες μπορεί να ανακύψουν. Η κατάσταση μυρίζει έντονα μπαρούτι…

Πείτε μας την άποψή σας...