Γιγάντια Αμυντική συμφωνία Ιράν-Ρωσίας αλλάζει τα δεδομένα στην Μ.Ανατολή

iran-rusia-bahas-pembelian-su-30-XyE

Αεροσκάφη Su-30SM θα απογειώσουν κατακόρυφα τον αεροπορικό στόλο του Ιράν τα επόμενα χρόνια

Σε μια εντυπωσιακή κίνηση ο Ιρανός Υπουργός Άμυνας Hossein Deghan μαζί με τον Ρώσο ομόλογό του Sergey Shoighu συμφώνησαν στις λεπτομέρειες για την υπογραφή συνολικής εξοπλιστικής αμυντικής συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών, το ύψος της οποίας φθάνει τα 8 δις Ευρώ. Η συμφωνία αυτή καλύπτει κάθε μέρος της άμυνας του Ιράν και είναι επιπρόσθετη της απόκτησης συστοιχιών S-300 που είχε αποφασιστεί τον Δεκέμβριο του 2015.

Συγκεκριμένα το Ιράν προσπαθεί να ανανεώσει πλήρως τον αεροπορικό του στόλο εισάγοντας μαχητικά αεροσκάφη Su-30SM, νέα μεταφορικά ελικόπτερα Mil Mi-8 και Mil Mi-17.

Περαν των παραπάνω στην συμφωνία περιλαμβάνονται και δύο (2) επάκτιες συστοιχίες αντιπλοικών πυραύλων K-300P Bastion-P μαζί με δύο (2) νέα diesel υποβρύχια κλάσεως Kilo  636 (βελτιωμένης έκδοσης όμοια με αυτής που προμηθεύτηκε το Βιετναμ). Υπενθυμίζεται ότι το Ιράν διαθέτει ήδη στο δυναμικό του 3 υποβρύχια της παλαιότερης κλάσης 877 ΕΚΜ . Oι συστοιχίες Bastion φέρουν τον πύραυλο P-800 Oniks ο οποίος είναι ένας αντιπλοικός πύραυλος που πετάει με υπερηχητική ταχύτητα 2.5 Mach σε πολύ χαμηλό ύψος. Έχει βεληνεκές τα 600 χλμ για την ρωσική έκδοση. Η εξαγωγική έκδοση που θα παραλάβει το Ιράν ονομάζεται Υakhont και έχει εμβέλεια τα 300 χλμ.

Η πολεμική κεφαλή που μεταφέρει είναι από τις βαρύτερες του τύπου και φθάνει τα 250 κιλά, καθιστώντας τον πύραυλο αυτό να βυθίσει στόχους μεγέθους Αντιτορπιλλικού με μια μόνο βολή. Η πολύ υψηλή επίσης ταχύτητά του του χαρίζει εξαπλάσσια κινητική ενέργεια σε σχεση με την πλειοψηφια των βλημάτων SSM που κινούνται με ταχύτητα κοντά στο 1 Mach, δεδομένο που συμβάλει στην καταστρεπτικότητα του πλήγματος.  Η κάθε συστοιχία Bastion κοστίζει με βάση παλαιότερες συμφωνίες γύρω στα 250 εκ $.

Το Ιράν επίσης θα εκυγχρονίσει τα 25 μαχητικά αεροσκάφη τύπου Mig-29A/B τα οποία διαθέτει μαζί με 30 αεροσκάφη Su-24MK. Τα τελευταία χρησιμοποιούνται σε ρόλους αποστολών SEAD εξοπλισμένα με εγχώρια ανεπτυγμένο πύραυλο. Τα 24 από αυτά Su-24 MK είναι πρώην ιρακινά αεροσκάφη τα οποία κατά την διάρκεια του πρώτου πολέμου του Κόλπου το 1991 είχαν αυτομολήσει στην γειτονική χώρα για να αποφύγουν τους συμμαχικούς βομβαρδισμούς των αεροδρομίων στα οποία ήταν σταθμευμένα.

Μαζί με τα Su-30 SM το Ιράν προτίθεται να αγοράσει σε συμφωνία πακέτο και μερικά εκπαιδευτικά αεροσκάφη LIFT Yak-130 τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και σαν ελαφρά επιθετικά. Με βάση δηλώσεις του Ιρανού Υπουργού Άμυνας «Το Ιράν θέλει τα μαχητικά Su-30SM να κατασκευαστούν εγχώρια, καθώς για την αντικατάσταση παλαιότερων αεροσκαφών σοβιετικής κατασκευής θα δημιουγηθούν μεγάλες ανάγκες».

Αναφορές σε Ρωσικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για κατασκευή 200-250 αεροσκαφών. Με βάση όμως παλαιότερες θέσεις της Ρωσικής πλευράς η εγχώρια παραγωγή των μαχητικών θα μεγάλωνε το κόστος. Από την άλλη η πτώση του ρωσικού νομίσματος Ρουβλιου καθιστά όλο και πιο ανταγωνιστική των Ρωσική Αμυντική Βιομηχανία.

Την ίδια στιγμή το μέσο ενημέρωσης RIA Novosti αναφέρει ότι άυριο, Πέμπτη 18/02/2016 θα παραδοθεί η πρώτη συστοιχία S-300 στο Ιράν. Μέρος των συστοιχιών ήδη είχαν παραδοθεί από τον Δεκέμβριο του προηγούμενου έτους (βλέπε Καταιγιστικές Εξελίξεις στην Μ.Ανατολή: Επιβεβαιώνει η Ρωσία την εκκίνηση παράδοσης μέρους των συστοιχιών των S-300 στο Ιράν). Προφανώς η αυριανή παράδοση θα περιλαμβάνει ποσότητα πυραύλων 48Ν6Ε1/Ε2 με βεληνεκές τα 150-200 χλμ. Αν και δεν έχει ανακοινωθεί ο αριθμός των συνολικά παραγγελθέντων συστοιχιών, το παλαιότερο συμβόλαιο του 2007 ανέφερε για 5 πλήρης συστοιχίες S-300 PMU-1.

Το ρωσικό Sputnik news  όμως σε αναφορές του κάνει λόγο για επιπρόσθετη προμήθεια 2 νέων συστοιχιών S-300 PMU-2 η συνολική αξίας των οποία θα φθάσει το 1 δις $. Το τίμημα αυτό θεωρείται υπερβολικό καθώς σε τέτοια τιμή μόνο συστοιχίες S-400 έχουν πωληθεί στην Κίνα. Τα συστήματα αυτά την δεδομένη στιγμή εκτελούν δοκιμές αποδοχής στο πεδίο βολής Kapustin Yar και θα μεταφερθούν τους επόμενους μήνες στο Ιράν διαμέσου θαλάσσιας οδού. Το σύνολο των αντιαεροπορικών συστοιχιών θα παραδοθεί στο Ιράν μέχρι τις αρχές του 2017.

Η μη ξεκάθαρη επιβεβαίωση ή όχι για την ποσότητα ή τον τύπο των συστημάτων που προμηθεύεται το Ιράν είναι πιθανότατα σκόπιμη για προκαλέσει σύγχυση στις γειτονικές χώρες. Σχεδόν 80 Ιρανοί αξιωματικοί θα μεταβούν τον επόμενο καιρό στην Ρωσία για να παρακολουθήσουν 4 μηνα εκπαιδευτικά σεμινάρια για την λειτουργία των S-300.

Συζητιέται ακόμη και η προμήθεια αρμάτων μάχης T-90MS από την ρωσική αμυντική βιομηχανία. Κύκλοι όμως της Ιρανικής Αμυντικής Βιομηχανίας θεωρούν ότι αποδοτικότερο θα ήταν η υιοθέτηση μέρους των συστημάτων του Τ-90 MS στο Ιρανικό εγχώρια σχεδιασμένο άρμα Zulfiqar. Σε περίπτωση συμφωνίας το συνολικό κόστος των αμυντικών συμφωνιών που συζητιούνται θα φθάσει τα 13 δις $.

 

13 thoughts on “Γιγάντια Αμυντική συμφωνία Ιράν-Ρωσίας αλλάζει τα δεδομένα στην Μ.Ανατολή

  1. Ειναι γνωστο της παση, οτι η ΠΑ μας εχει προβλημα και θα εχει πολυ μεγαλυτερο με την αποκτηση απο την Τουρκια των πρωτων F35.
    Ηταν πριν 2 χρονια αν θυμαμαι καλα να γινει παρουσιαση στο ΓΕΑ απο την Rosoboronexport για Su35-BM. Δεν γνωριζω τι εγινε.
    Πιστευω θα ηταν μια πολυ καλη λυση να αποκτησουμε αεροσκαφη 4++ γενιας απο Ρωσια και αυτο γιατι το συγκεκριμενο αεροσκαφος κοστιζει γυρω στα 50 εκατ. $ ενω αντιθετως τα ευρωπαϊκα rafale και typhoon 83 και 120 εκατ.$ αντιστοιχα!

    Μου αρέσει!

  2. Όπως είπες Κώστα το F-35 είναι πρόβλημα, δεν έχει όμως βρεθεί ξεκάθαρος τρόπος αντιμετώπισής του από άλλο μαχητικό αεροσκάφος. Πιστεύω πως πρέπει να περιμένουμε ακόμη. Λύση μπορεί να ήταν ένα PAK-FA με L-band στα φτερά, ατρακτίδια SNIPER XR σε ρόλο εναέριας αναγνώρισης για τα F-16 (ήδη δοκιμάζονται στην Red Flag) και πολλά άλλα

    Μου αρέσει!

  3. Aν ενοειτε το pak fa t-50 δεν ειναι μια ρεαλιστικη λυση στο προβλημα καθως ειναι πανακριβο για μας, και οσον αφορα το f16 δεν εχει την ευελιξια του su35.
    Eκτος αυτου το Su35 bm εχει την δυνατοτητα εκτελεσης ακραιων ελιγμων με γωνια προσβολης ανω των 90 μοιρων και δεν ανιχνευεται ευκολα απο τα εχθρικα ρανταρ καθως εχει μια ειδικη επικαλυψη.
    Πιστευω οτι ειναι η καλυτερη λυση για να διατηρησει η Πατριδα μας τα κεκτημενα της.
    Αλλωστε ειχε υπογραφει μια αμυντικο-εξοπλιστικη συμφωνια μεταξυ Αβραμοπουλου-Σοϊγκου με πολυ ευνοϊκους ορους.

    Μου αρέσει!

  4. To Su-35 δεν ανιχνευει (με βαση δημοσιες πηγές ) σε επαρκή απόσταση το F-35. Αν μπορέσει και αυτο να πάρει ένα ικανό σύστημα αναγνώρισης είτε σαν το Sniper XR είτε κάποιο ρανταρ L-band AESA τότε θα μπορούσε το Su-35 να είναι βάση συζήτησης ως αντι-F35 Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ευελιξία για να καταρρίψεις το F-35, αρκεί να το βρεις…σημασία έχει στο τέλος να μπορεί η ΠΑ να διαλύσει την Τουρκική Αεροπορία.
    ΥΓ στην ΠΑ γενικότερα η εισαγωγή ενός ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους θα είχαμε θέμα με ζητήματα διαμοιρασμού πληροφοριών, IFF και διαφορετικής φιλοσοφίας υποστήριξης. Δεν νομίζω πως στην παρούσα φάση είμαστε έτοιμοι για κάτι τέτοιο

    Μου αρέσει!

  5. Παιδια συγνωμη, δεν θελω να σας κουρασω αλλο και θελω να κλεισω μ’αυτη την παραγραφο λεγοντας οτι ο Μπιλ Σβητμαν, ενας διακεκριμενος δημοσιογραφος σε αμυντικα θεματα εχει πει και γραψει πως το Su35 ειναι σχεδιασμενο και κατασκευασμενο για να κυνηγαει stealth αεροσκαφη.
    Φερει το L-band AESA της Τikhomirov με εκπληκτικες δυνατοτητες και αν ποτε ερθει στην Ελλαδα ( μακαρι, δεν θα «κουνιεται» φυλλο στο Αιγαιο) θα ερθει – συμφωνα παντα με αυτα που λενε οι Ρωσοι – με προσθηκη δυτικων ηλεκτρονικων, οπως συστηματων ασυρματων και IFF.

    Μου αρέσει!

  6. Θα ήταν καλή επιλογή τότε ;-).
    Ίσως να έχουν προχωρήσει οι Ρώσοι περισσότερο στην ανάπτυξη του L-band AESA της Τikhomirov και να θελήσουν να το υιοθετήσουν σε όλα τα μαχητικά τους.
    Κάτι αντίστοιχο κάνουν με το εξαιρετικό σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου Khibiny-M το οποίο το φοράει το Su-35 S στον στανταρ εξοπλισμό. Το ίδιο σύστημα φέρει και τα Su-34 και Su-24M

    Σε πρώτη φάση όταν αρχίσουν να ρέουν τα πετροδόλλαρα στην Κύπρο (ορίζοντα 5ετία) θα μπορούσε να εξετάστει η προμηθεια μιας 12 αδας αεροσκαφών

    Μου αρέσει!

  7. Δεν υπάρχει περίπτωση να αγοράσουμε ρωσικά μαχητικά αεροπλάνα. Και ας είναι 1000 φορές καλύτερα από το F-22 και μας τα πουλάνε οι ρώσοι 1 ευρώ το καθένα.

    Η Κύπρος δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να συντηρεί αεροπορία με μαχητικά αεροπλάνα αλλά και να τα αγόραζε ή να τις χαρίζαμε εμείς κάποια οι Αμερικάνοι δεν θα επιτρέψουν να εγκατασταθούν αυτά τα αεροπλάνα στην Κύπρο και θα γίνει ότι έγινε με τους S-300.

    Μου αρέσει!

  8. Ολες οι «λυσεις» για το προβλημα Φ35 εστιαζονται σε δυο μεσα.

    1) σε συστηματα θερμικης απεικονισης
    2) σε ρανταρ χαμηλης συχνοτητας

    Οντως υπο ιδανικες συνθηκες και τα δυο αυτα συστηματα μπορουν να εντοπισουν το Φ35. Οι πραγματικες συνθηκες ομως δυστυχως διαφερουν πολυ απο τις ιδανικες που υπαρχουν μονο στη φαντασια.

    Τα συστηματα θερμικης απεικονισης επηρεαζονται απο τις καιρικες συνθηκες. Με δεδομενο οτι ο εχθρος θα επιλεξει την ωρα της αναμετρησης (εκτος και υπαρχει κανεις που να υποστηριζει pre-empive strike απο πλευρας μας), αρκει να επιλεξει μια μερα με υψηλη υγρασια για να μειωσει σημαντικα την εμβελεια αποκαλυψης των θερμικων συστηματων. Βεβαιως υπαρχουν πολλοι ακομα σημαντικοι περιορισμοι των θερμικων συστηματων (αδυναμια εξαγωγης ακριβων παραμετρων βολης, ευαισθησια σε directed energy συστηματα κλπ), απλα ανεφερα ενα ευπεπτο παραδειγμα.

    Τα ρανταρ χαμηλης συχνοτητας μπορουν να παρεμβληθουν αποτελεσματικα απο πολυ μεγαλυτερη αποσταση απο οτι οι συχνοτητες στις οποιες ειναι στελθ το Φ35 (οι νομοι της φυσικης το προβλεπουν αυτο). Κατα συνεπεια και το καλυτερο συστημα να εγκαταστησεις, ο γειτονας θα το τυφλωνει απο πολυ μεγαλη αποσταση ακομα και με επιγεια συστηματα.

    Επισης να μην ξεχναμε οτι τα ρανταρ χαμηλης συχνοτητας δεν ειναι ακριβη και δεν μπορουν να χρησιμοποιηθουν για την στοχοποιηση, μονο για την αποκαλυψη στοχων. Ας κανω την παραδοχη οτι ενα απο αυτα τα ρανταρ αποκαλυψε οτι σε μια περιοχη βρισκεται ενα αεροσκαφος στελθ. Πως θα το καταρριψεις? Οι πυραυλοι που κατευθυνονται με ρανταρ χρησιμοποιουν συχνοτητες στις οποιες το Φ35 ειναι χαμηλης παρατηρησιμοτητας. Αρα θα εχουν περιορισμενη εως μηδενικη αποτελεσματικοτητα. Θα χρησιμοποιησεις πυραυλους με κεφαλη υπερυθρων? Τοτε εχεις ολους τους περιορισμους των θερμικων συστηματων, αρα παλι περιορισμενη εως μηδενικη αποτελεσματικοτητα.

    Οι μονες αποτελεσματικες λυσεις ειναι ειτε αεροσκαφη στελθ απο την αλλη πλευρα ειτε καποια εξωτικη τεχνολογια (πχ hypersonic αεροχηματα). Ολα τα αλλα ειναι ανεπαρκη.

    Μου αρέσει!

  9. @Κωστας Παππας. Δεν διαφωνω οτι τα συστηματα που αναφερεις ειναι εξαιρετικα επικινδυνα (αστοχος ομως ο χαρακτηρισμος αντι-στελθ). Ποια ειναι ομως η εμβελεια τους? Το Φ35 δεν σκοπευει να πεταξει εντος της μικρης ακτινας καλυψης των ανωτερω συστηματων.

    Μου αρέσει!

  10. Φιλε συνονοματε, ο ΕΣ απο καιρο σκεφτεται να αντικαταστησει τα OSA-AKM, με νεα συγχρονα συστηματα.
    Απο συνεδριασεις που ειχαν γινει πριν λιγα χρονια ειχαν καταληξει στα pantsir s1. Μονο στα λογια ομως!
    Κι αυτο γιατι δεν σκεφτεται μονο το f35 και τους cruise των τουρκων, αλλα και τα harpy.
    Και οπως καταλαβες η αντικατασταση-τοποθετηση των νεων α/α μας θα γινει στα νησια του αν. Αιγαιου.
    Τωρα οσον αφορα την εμβελεια, τα pantsir εχουν 4 χλμ βεληνεκες των 30 mm πυροβολων και 20χλμ των 12 κ/β με υψος εμπλοκης τα 15.000 μετρα.

    Μου αρέσει!

Πείτε μας την άποψή σας...