Στην δύση της ερχόμενης δεκαετίας ο προγραμματισμός του ΠΝ θα το βρεί μπροστά σε δύσκολες αποφάσεις απόσυρσης κύριων μονάδων επιφανείας και ταυτόχρονης αναβάθμισης της Τουρκικής Ναυτικής απειλής

Με αφορμή την συνέντευξη εφ’όλης της ύλης που παρέθεσε ο νυν Α/ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης κρίναμε σκόπιμο να αναφέρουμε τις κυριότερες αναφορές του οι οποίες δίνουν το στίγμα των μελλοντικών εξελίξεων την επόμενη πενταετία.

 

Συγκεκριμένα ο Α/ΓΕΝ τόνισε τα παρακάτω:

  1. To πρόγραμμα εκσυγχρονισμου των P-3B προχωράει ομαλά και το πρώτο αεροσκάφος της ενδιάμεσης λύσης θα παραδοθεί εντός του 2017. Δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη και τώρα τι εξοπλισμό θα φέρουν τα αεροσκάφη αυτά. Εδωσε όμως το στίγμα ότι προτεραιότητα του ΠΝ είναι τα αεροσκάφη αυτά να λάβουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε επιχειρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και να δίνουν ενοποιημένη ναυτική εικόνα. Τα αεροσκάφη αυτά δεν τα προορίζει το ΠΝ για ανθυποβρυχιακές αποστολές, κάτι το οποίο άλλα μέσα (ελικόπερα σε συνεργασία με φρεγάτες) μπορούν να κάνουν πολύ πιο αποδοτικά. Με λίγα λόγια επιβεβαιώνει τους φόβους μας ότι ο εκσυγχρονισμός τους θα επικεντρωθεί στην ναυτική επιτήρηση και στην συλλογή πληροφοριών (ELINT) παραμερόντας το κρίσιμο κομμάτι του ASW για το οποίο απορρίφθηκαν άλλες λύσεις όπως η ισραηλινή πρόταση για UAV Heron με ραντάρ SAR/GMTI και ESM.
  2. Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την εκκίνηση του προγράμματος εκσυγχρονισμού των 4 φρεγατών ΜΕΚΟ 200 ΗΝ. Τα πλοία αυτά τα οποία είναι τα πιο σύγχρονα και αξιόμαχα αναμένεται μονάχα να λάβουν to 2019 επιπλέον βλήματα ESSM Block 2 με ενεργό ερευνητη ραντάρ εξαλείφοντας έτσι τα μειονεκτήματα της τεχνολογίας SARH σε επιθέσεις κορεσμού καθώς πλέον δεν θα στηρίζονται (ή τουλάχιστον θα μπορουν να δρουν και αυτόνομα) στην τερματική καταύγαση των STIR
  3. Η απόκτηση νέων τορπίλλων δεν είναι στις άμεσες προτεραιότητες του ΠΝ καθώς τα υπηρετούντα υποβρύχια ήδη χρησιμοποιούν σύγχρονες τορπίλλες σε επαρκές απόθεμα.
  4. Η απόσυρση των υποβρυχίων U-209/1100 τα επόμενα χρόνια δεν θα συνοδευτεί από την προμήθεια δύο νέων υποβρυχίων U-214/1800 κλάσεως Παπανικολής.
  5. Η προμήθεια αντιτορπιλλικών Arleigh Burke από τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι ρεαλιστική καθώς τόσο το λειτουργικό  και η επάνδρωση είναι διπλάσιο σε σχέση με τις υπάρχουσες όσο και το Ελληνικό Αίτημα βρίσκεται στην 10η λίστα αναμονής πριν από 9 χώρες. Δεδομένου ότι οι ΗΠΑ μετατοπίζουν την προσήλωση τους στον Ειρηνικό χώρες όπως η Ιαπωνία, η Κορέα και η Ταιβάν. Στην τελευταία έχουν καταλήξει τα αντιτορπιλλικά Kidd έναντι 738 εκ $ για τα οποία παλαιότερα ενδιαφερόταν και η χώρα μας.
  6. Δεν αναμένεται προμήθεια νέων σκαφών ανορθοδόξου πολέμου/ υποβρυχίων για την ΔΥΚ
  7. Ενδιαφέρον του Πολεμικού Ναυτικού είναι η προμήθεια μεταχειρισμένων Ανθυποβρυχιακών Ελικοπτέρων SH-60 Seahawk από τα αποθέματα του USN. Το θετικό της υπόθεσης είναι πως το αίτημα προχωράει λόγω και του μικρού του κόστους. Σκοπός του ΠΝ είναι η προμήθεια 6-8 ελικοπτέρων για την αντικατάσταση των ΑΒ-212 ASW.
  8. Στο θέμα των αεροστρωμνων ταχείας μεταφοράς ενισχύσεων ZUBR, πλήρως επιχειρησιακά είναι τα 2 από τα 4 αεροστρωμνα ενώ εργασίες γίνονται αυτήν την στιγμή και στο 3ο σκάφος ώστε να καταστεί σύντομα επιχειρησιακό.
  9. Το 6ο και 7ο ΤΠΚ Ρουσεν προχωράνε κανονικά με τις παραδόσεις να μην εμφανίζουν σημάδια μεγάλων καθυστερήσεων.

Συμπερασματικά, το ΠΝ την τρέχουσα 5ετία δεν αναμένεται να προβεί σε κάποια κίνηση σημαντικής ενίσχυσης ενόψει της κατακόρυφης αύξησης της μαχητικής ισχύος του Τουρκικού Ναυτικού. Τα 500 εκ $ που θα στοιχίσει το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των P-3B όλως τυχαίως αντιστοιχούν με τα 400 εκ του προγράμματος Eκσυγχρονισμού Μέσης Ζωής ΜΕΚΟ 200 ΗΝ και το πρόγραμμα απόκτησης νέων εξελιγμένων τορπιλλών WASS White Shark ή DM2A4 Seahake κόστους κάτω των 100 εκ $.

Καθώς τα μόνα νέα πλοία θα είναι τα 2 νέα ΤΠΚ υπενθυμίζεται ο προγρμματισμός του Τουρκικού Ναυτικού για τα επόμενα χρόνια:

i) Προμήθεια 2 ακόμη κορβετών του προγράμματος Milgem ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε τέσσερα πλοία. Μέχρι το 2025 άλλα 4 μεγενθυμένα πλοία στο εκτόπισμα μιας φρεγάτας θα αποκτηθούν. Συνολικά δηλαδή θα παραδοθούν μέχρι το 2025 (4+4) 8 νέα πλοία των εκδόσεων Batch I και Batch II. Τα πρώτα θα αναλάβουν ανθυποβρυχιακές αποστολές ASW ενώ τα δευτερα θα αναλάνουν αποστολές ναυτικής κυριαρχίας AsuW. Για τον σκοπό αυτό τα πλοία της Batch II θα είναι επιμηκυμένα κατά 10 μέτρα ώστε να δεχθούν εκτοξευτή VLS ΜΚ41 για χρήση αντιαεροπορικών πυραυλων ESSM, 16 συνολικά πυραύλων εναντίον πλοίων SSM (πιθανότατα ATMACA), Phalanx CIWS (αντι για RAM) καθώς και συστήματος ενεργών αντιμέτρων κατά τορπίλλων. Το τελευταίο θα εγκατασταθεί και στα 4 πρώτα σκάφη της κλάσης

ιι) Προμήθεια 6 νέων υποβρυχίων T-214 με εγχώρια τουρκικά σόναρ και συστήματος μάχης. Το γεγονός αυτό θα δημιουργήσει μια κατώτερη κλάση από τα υποβρύχια Παπανικολής. Θα είναι όμως εφοδιασμένα με εξελιγμένες τορπίλλες MK 48 ADCAP mod6. H ολοκλήρωσή τους αναμένεται ανάμεσα στο 2022-2025. Ετσι ο συνολικός αριθμός υποβρυχίων του ΤΝ θα αριθμεί 14 υποβρύχια αποτελούμενα από 6 Τ214 AIP +8 U-209/1400. Στο τέλος του 2025 δεν είναι βέβαιο αν το Ελληνικό ΠΝ συνεχίζει να διατηρεί σε υπηρεσία 7 παλαιότερα U-209 1100/1200 πιθανότατα διατηρώντας μόνο τα 3 U-209/1200 μαζί με το εκσυγχρονισμένο με AIP Ωκεανός. Μια αναλογία 8 προς 14…

ιιι) Προμήθεια του αεροπλανοφόρου Anadolu το οποίο θα τεθεί σε υπηρεσία από το 2023 και μετά. Στο αεροπλανοφόρο αυτό αναμένεται να προστεθεί και μια μοιρα αεροσκαφών F-35 μαζί με 4 τουλάχιστον οργανικά  ελικόπτερα S-70B/B-28 ASW

iv) Ολοκλήρωση των εργασίων αναβάθμισης και εξοπλισμού με ESSM Block 2 τεσσάρων φρεγατών Perry με ΜΚ41 VLS μαζί με 3D ραντάρ Smart S MK2 (το τελευταίο είναι το κύριο ραντάρ έρευνας αέρος για τα 8 σκάφη του προγράμματος MILGEM). Ετσι το ΤΝ θα διαθέτει 4 φρεγάτες ΜΕΚΟ, 4 εκσυγχρονισμένες Perry και 8 κορβέτες/φρεγάτες του προγράμματος MILGEM. Με τον τρόπο αυτό το 50% του στόλου των κυριων μονάδων επιφανείας θα είναι νεοτευκτα σκάφη (!)