S-300 για τη Συρία (?)

Το σύστημα S-300 τοποθετημένο σε στατική επίδειξη στην έκθεση MAKS στη Μόσχα

Το σύστημα S-300 τοποθετημένο σε στατική επίδειξη στην έκθεση MAKS στη Μόσχα

Με βάση δηλώσεις του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ συνεχίζονται οι παραδόσεις πολεμικού υλικού στη Συρία. Χαρακτηριστικά σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με την πώληση ή όχι συστημάτων αντιαεροπορικού πολέμου S-300 ανέφερε «Η Ρωσία δεν σχεδιάζει να πωλήσει, η Ρωσία έχει ήδη πωλήσει εδώ και καιρό. Υπέγραψε συμβόλαια και ολοκληρώνει τις παραδόσεις αντιαεροπορικής τεχνολογίας, σύμφωνα με τα συμβόλαια.»

Τα χαρακτήρισε ως όπλα αυτοάμυνας ώστε «να προστατευτεί από αεροπορικά χτυπήματα, κάτι που δεν είναι ένα εντελώς φανταστικό σενάριο». Κάτι τέτοιο θα δυσχεράνει την ελευθερία κινήσεων της Ισραηλινής πλευράς για προλητπικά χτυπήματα μέσα στο έδαφος της Συρίας. Επιπλέον, το Ισραήλ είχε προειδοποιήσει τις ΗΠΑ για πιθανή μεταφορά  συστοιχιών S-300 καθώς ανίχνευσε την πληρωμή μέσω τραπεζικών λογαριασμών ενός μεγάλου ποσού που εικάζεται πως είναι μέρος της παλαιότερης συμφωνίας 900εκ $ που υπεγράφη το 2010 και προέβλεπε την προμήθεια 6 συστοιχιών αντιαεροπορικού πολέμου S-300 με 6 εκτοξευτές, 144 βλήματα (με εμβέλεια έως 200 km) και συναφή εξοπλισμό.

Επιπλέον έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες για την αναβάθμιση των παλαιών συριακών S-200. Δύο πυροβολαρχίες με 8 εκτοξευτές παραμένουν ακόμη και σήμερα σε υπηρεσία με τις Συριακές Ένοπλες Δυνάμεις.

Ο Γερμανός Υπεξ Γκίντορ Βεστερβέλε ανέφερε «Πιστεύουμε ότι οι διεθνείς παραδόσεις όπλων στη Συρία πρέπει να σταματήσουν και πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να δώσουμε μια ευκαιρία σε μια πολιτική λύση«.

Ο εφοδιασμός της Συρίας με σύστηματα S-300 είναι πολύ σημαντικός και για τον εξής λόγο. Σε περίπτωση ανάπτυξης πυροβολαρχιών S-300 στα Νότια της Συρίας κάτι τέτοιο θα έθετε σε συριακό έλεγχο τον εναέριο χώρο ολόκληρου του Βόρειου και κεντρικού Ισραήλ ενώ παράλληλα θα προστάτευε το Λίβανο και την Χεζμπολάχ από αεροπορικές επιθέσεις από το Ισραήλ. Τα Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη θα κινδύνευαν να είναι εγκλωβισμένα λίγο χρόνο μέτα την απογείωση τους…

Ενδεικτική κάλυψη του συστήματος S-300, ανεπτυγμένο στη Συρία

Ενδεικτική κάλυψη του συστήματος S-300, ανεπτυγμένο στη Συρία

4 thoughts on “S-300 για τη Συρία (?)

  1. Θα τα εξαφάνιζαν/εξαφανίσουν οι Ισραηλινοί σε χρόνο dt . Υπάρχει περίπτωση να επέτρεπαν/επιτρέψουν κάτι τέτοιο?

    Μου αρέσει!

  2. Είναι πολύ πιθανό τα φορτία με τον εξοπλισμό για τις συστοιχίες των S-300 να δέχονταν επίθεση σε μια τέτοια ενέργεια. Αν και θα ήταν δύσκολο να δεχθούν επίθεση ρωσικά πλοία ή αεροσκάφη που θα τα μετέφεραν για διπλωματικούς λόγους η επίθεση θα πραγματοποιούνταν σε συριακό έδαφος.

    Η Συριακή Αεράμυνα διαθέτει όμως συστήματα Pantsir S-1, S-17 Buk και 2 αναβαθμισμένες πυροβολαρχίες S-200. Αν προλάβουν και ενεργοποιηθούν οι 4-6 (ανάλογα την πηγή) πυροβολαρχίες S-300 το συριακό δίκτυο αεράμυνας θα είναι ένας πολύ δύσκολος στόχος.

    Πιστεύω κυρίως παίζεται και ένα διπλωματικό παιχνίδι της Ρωσίας ώστε να πιέσει για ανταλλάγματα για την μη πραγματοποίηση της συμφωνίας. Ανταλλάγματα που θα την επιτρέψουν να έχει ακόμη μέρος απο τον έλεγχο της Συρίας και της Μ.Ανατολής στην μετά-εμφυλιακή εποχή.

    Μου αρέσει!

  3. Καθαρα επιχειρησιακα .
    Τα επιγεια αντιαεροπορικα συστηματα , των οποιων οι θεσεις ειναι γνωστες , ειναι απιθανο να επιβιωσουν πολλαπλων επιθεσεων κορεσμου.
    Αναφερομαι σε επιθεσεις τοσο αεροπορικες οσο και πυροβολικου .
    Το ιδιο ισχυει και για τα δικα μας .
    Λογω της φυσεως τους , (αθωρακιστοι-soft targets) ειναι πολυ ευκολο να απωλεσουν μερικως ή πληρως τις επιχειρησιακες τους δυνατοτητες .
    Αποψή μου ειναι οτι συστηματα τυπου s300/patriot κτλ , θα πρεπει να διαθετουν μοναδες αντιπυραυλικων συστηματων ( c-ram) με μεγαλες αντιβλητικες δυνατοτητες ωστε να μπορουν να αναχαιτισουν πολλαπλα εισερχομενα βληματα . Επισης η τακτικη τους χρηση θα πρεπει να γινεται σε συνδυασμο και υπο την προστασια σχηματισμων του στρατου επιπεδου ταγματος και ανω (anti sniper/anti commando) και φυσικα σε αγαστη συνεργασια με την αεροπορια .

    Μου αρέσει!

  4. Σωστός, τα Α/Α δεν είναι πανάκεια και πρέπει να εφαρμόζουν μεθόδους ελεγχόμενης εκπομπής EMCON. Χαρακτηριστικά το κέντρο ελέγχου πυρός των BUK μπορεί να διανείμει σε έως 5 αυτοκινούμενα συστηματα BUK τα οποία μπορούν κάνουν παθητική βολή χωρίς να εκπέψουν.

    Οι S-300 ιδιαίτερα οι τελευταίες εκδόσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε αντιπυραυλικό ρόλο ιδιαίτερα χρησιμοποιώντας πυραύλους 9M96E2 με βεληνεκές 120 km και πιθανότητα επιτυχίας κατά πυραύλου κρουζ 70%.

    S-300PMU1-Το Ελληνικό Υπερόπλο σε Αδράνεια

    Αντίστοιχα τόσο τα συστήματα Buk όσο και τα Pantsir S1 έχουν κάποιες αντιβαλλιστικές ικανότητες. Ιδιαίτερα τα τελευταία είναι ιδανικά για αυτόν το ρόλο χάρις και στο συνδυασμό πυροβόλου-βλημάτων που διαθέτουν με τα πυροβόλα να αναλαμβάνουν σε στο τελικό στάδιο άμυνας και τα βλήματα σε μέσα βεληνεκή έως 20 km.

    Πολυστρωματική άμυνα βοηθάει να είναι πιο σκληρό το κέλυφος του συστήματος IADS.
    Σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορεί να υποκαταστήσει τα αεροσκάφη αεράμυνας.

    Αν συνυπάρχουν και τα 2 (αεροσκάφη και πολυστρωματική επίγεια αεράμυνα) το αποτέλεσμα είναι πολλαπλάσιο.

    Μου αρέσει!

Πείτε μας την άποψή σας...